Familie
Unge og opioider: Ny kampagne skal hjælpe forældre med den svære samtale
Hvordan taler man med en teenager om stoffer, hvis man ikke selv føler sig klædt på til det? En ny kampagne skal give forældre og andre voksne omkring unge konkrete værktøjer og viden om opioider – og hjælpe dem med at tage en vigtig samtale, mange ellers undgår.
Sådan kan du som voksen tage snakken med unge om opioider
De fleste forældre har mødt en lukket dør eller et kortfattet “Det går fint” fra teenageværelset. Men hvad hvis det faktisk ikke går fint? Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune har netop lanceret en landsdækkende kampagne, som skal gøre det nemmere at tale med unge om opioider og andre stoffer – et emne, der er blevet langt mere aktuelt.
Kampagnen er en del af regeringens udspil Ungdom uden opioider og skal ruste voksne med både viden og praktiske råd. Den lanceres samtidig med en ny vidensbank, der samler data og rapporter om børn og unges forbrug af rusmidler.
Halvdelen af forældre føler sig ikke godt nok informeret
En ny undersøgelse med cirka 1.500 forældre til teenagere viser, at 47 procent ikke mener, de ved nok om opioider til at tale med deres barn om det. Derfor skal kampagnen blandt andet være med til at nedbryde den usikkerhed, som mange voksne føler, når snakken nærmer sig følsomme emner som rusmidler og afhængighed.
Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør er det helt afgørende at tage snakken i tide, og at de voksne omkring unge ikke undervurderer deres rolle. Kampagnen bliver delt med alle landets kommuner, og målet er at udbrede den vigtige viden så bredt som muligt.
Ny vidensbank gør det lettere at følge udviklingen
Sideløbende med kampagnen har Sundhedsstyrelsen lanceret en ny digital vidensbank. Her kan både borgere og fagfolk finde opdateret information om opioider – fra forbrugstal og forgiftninger til dødsfald og behandlingstilbud.
Vidensbanken samler viden på tværs af aktører som Rigspolitiet, Giftlinjen, universiteter og forskningsinstitutioner. På den måde bliver det lettere at få overblik over et område, hvor nye tendenser og stoffer hele tiden dukker op.
Spildevand afslører stoffernes udbredelse
For første gang er der også gennemført en omfattende undersøgelse af rusmidler i spildevandet i seks danske byer. Det giver myndighederne mulighed for at spore ændringer i stofbrug – for eksempel forskelle mellem hverdag og weekend, og i hvilke byer bestemte stoffer fylder mest.
Målingerne viser, at opioider ikke nødvendigvis dominerer billedet, men fundene i spildevandet dækker både over receptpligtig medicin og ulovligt indførte stoffer. Derfor bliver det vigtigt at følge udviklingen nøje – især når tendensen blandt unge skal kortlægges.