Spentrup

Spentrup står på kanten af et energiskift – fjernvarme er på vej, men er du med?

Verdo Varme arbejder på et nyt fjernvarmeprojekt, der skal sikre Spentrup borgere adgang til grøn og økonomisk attraktiv varmeforsyning. Med en 5,5 kilometer lang hovedledning fra Randers får byen en ny chance, efter det oprindelige projekt måtte opgives.

Spentrup står på kanten af et energiskift – fjernvarme er på vej, men er du med?
(foto: Verdo)
Af Rikke Lund 11. april 2025

Spentrups kamp for fjernvarme

Borgerne i Spentrup har i flere år arbejdet hårdt for at få fjernvarme i byen, men i slutningen af maj 2024 måtte Jan Severinsen og Spentrup Varmeværk opgive deres oprindelige projekt. Deres plan om at etablere lokale varmepumper viste sig at være for dyr, og det så ud til, at håbet om fjernvarme var tabt.

Vi er selvfølgelig kede af, at det ikke lykkedes, og at vi ikke kunne få økonomien til at hænge sammen i det, men vi er glade for, at det nu får en chance mere,” fortæller Jan Severinsen, formand for Spentrup Varmeværk.

Jan Severinsen formand Spentrup Varmevaerk
Jan Severinsen, formand Spentrup Varmeværk (foto: Verdo)
Solidt makkerskab sikrer fortsat udvikling i Spentrup IF

Læs også: Solidt makkerskab sikrer fortsat udvikling i Spentrup IF

Ny og billigere løsning: 5,5 kilometer hovedledning

I stedet for lokale varmepumper har Verdo Varme nu præsenteret en langt billigere løsning. De vil etablere en 5,5 kilometer lang hovedledning, som skal bringe fjernvarmen fra Randers til Spentrup. Ifølge Karsten Randrup, fjernvarmechef hos Verdo Varme, vil denne løsning være væsentligt billigere end at bygge lokale anlæg. “I alle scenarier vil det være en væsentlig billigere løsning at trække en hovedledning fra Randers til Spentrup,” siger han.

Karsten Randrup fjernvarmechef Verdo Varme
Karsten Randrup, fjernvarmechef Verdo Varme (foto: Verdo/Fotograf: Jakob Lerche)

Krav om tilslutning for at gennemføre projektet

For at kunne realisere projektet skal mindst 700 husstande tilslutte sig fjernvarmeordningen. Prisen for at blive tilsluttet vil ligge mellem 36.000 og 45.000 kroner afhængig af tilslutningens størrelse. Mere end 400 husstande har allerede tilmeldt sig, og både Verdo Varme og Spentrup Varmeværk håber nu på den sidste nødvendige opbakning fra lokalsamfundet.

Karsten Randrup er optimistisk og håber, at projektet får den nødvendige støtte: “Vi vil i hvert fald rigtig gerne levere fjernvarme til borgerne i Spentrup. Det er vores fornemste opgave at bidrage med en stabil, grøn og økonomisk attraktiv varmeforsyning.”

Verdo Varme i gang med fjernvarmeudrulning

Verdo Varme har de seneste år været aktive med at erstatte gamle gasfyr med fjernvarme i flere områder, herunder Over Hornbæk, Neder Hornbæk, Romalt, Stevnstrup og Harridslev. Senest blev fjernvarmen rullet ud i Assentoft ved årsskiftet, og virksomheden forsyner i dag mere end 77.000 husstande i Randers og Herning kommuner.

Fjernvarmeroer
Fjernvarmerør (foto: Verdo)

Hvad er fjernvarme og hvorfor er det en god løsning?

Fjernvarme er en opvarmningsform, hvor varmen produceres centralt, ofte i et kraftvarmeværk, og derefter distribueres via et rørnet til boliger og erhverv. Denne opvarmningsform er både energieffektiv og mere miljøvenlig, da den ofte benytter affaldsvarme eller vedvarende energikilder som biomasse. Fjernvarme kan bidrage til at reducere CO2-udslippet og sikre en stabil og billig varmeforsyning for både private og erhvervslivet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev