Familie

Red Barnet jubler: Tre billedtyper med børn bliver nu ulovlige – Her er hvad det betyder

En ny lovgivning ændrer spillet markant i kampen mod digital udnyttelse af børn. Fra 1. juli bliver det langt lettere at få fjernet krænkende billeder og videoer – også de computergenererede og hverdagsagtige, som tidligere ikke var omfattet af loven. Red Barnet kalder det en milepæl.

Red Barnet jubler: Tre billedtyper med børn bliver nu ulovlige – Her er hvad det betyder
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 27. maj 2025

Danmark strammer loven – og lukker farlige smuthuller

Fra 1. juli 2025 træder en ny, længe ventet opdatering af straffeloven i kraft, som styrker beskyttelsen af børn mod seksuelle krænkelser på nettet. Lovændringen betyder, at flere typer af krænkende billed- og videomateriale nu bliver kriminaliseret på en måde, der gør det muligt at handle langt hurtigere og mere effektivt.

Red Barnet har i årevis kæmpet for, at disse former for materiale bliver anerkendt som overgreb – og nu er organisationens anbefalinger blevet hørt. Ifølge generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen er lovændringen en afgørende sejr for børns rettigheder:
“Vi får nu langt bedre mulighed for at stoppe seksuel udnyttelse af børn og bekæmpe delingen af billed- og videomateriale, som helt åbenlyst krænker børn seksuelt.”

Kaniner som kæledyr: Eksperter advarer mod populært valg til børn

Læs også: Kaniner som kæledyr: Eksperter advarer mod populært valg til børn

Tre typer krænkende materiale bliver nu ulovlige

Tidligere har det været svært at få fjernet visse typer af seksuelt krænkende materiale med børn, da loven ikke i tilstrækkelig grad dækkede dem. Den nye lov (L184) ændrer netop det og kriminaliserer nu:

  • Poseringsbilleder, hvor børn optræder i seksualiserede positurer eller rekvisitter – selv hvis de ikke er nøgne.
  • Hverdagsbilleder, hvor almindelige fotos af børn (fx ved strand eller på trampolin) sættes i en voksen, seksualiseret kontekst, typisk på eksplicitte sider.
  • Computergenereret overgrebsmateriale, der viser realistiske, men ikke-fotografiske overgrebsscenarier – for eksempel seksuel krænkelse af små børn genereret med AI.

Fremover kan Red Barnet derfor anmelde og kræve fjernelse af langt mere materiale, som tidligere gled under radaren. Det vil gøre en konkret forskel for børn, der ellers måtte leve med frygten for, hvor deres billeder endte.

AI-teknologi og voksende mængder materiale øger truslen

Et af de mest bekymrende områder er mængden af realistisk AI-genereret materiale, som viser seksuelle overgreb på børn. Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at producere sådanne billeder i stor skala, og hidtil har det været en gråzone i dansk lovgivning, hvor kun materiale med fuld lighed med fotografier har været ulovligt.

Med den nye lov fjernes denne begrænsning. Nu kriminaliseres også livagtigt AI-materiale, og det giver Red Barnet nye muligheder for at stoppe distributionen og sikre, at internettet ikke oversvømmes af digitalt overgrebsmateriale.

– “Børn har ret til ikke at blive seksualiseret af voksne. De skal ikke gøres til genstand for voksnes seksuelle tilfredsstillelse, og den nye lovgivning er et afgørende skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af børns rettigheder, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Konsekvenserne for børn er dybt alvorlige

Ifølge Red Barnets psykolog, Pernille Spitz, kan krænkende billeder – også selvom de ikke viser fysiske overgreb – have livsvarige psykiske konsekvenser. Frygten for, hvem der har set materialet, og hvordan det bliver delt, kan føre til mistrivsel og social isolation:

“Børn kan med rette have en stor og vedvarende frygt for, hvem der vil komme til at se det seksualiserede materiale,”forklarer hun.

Lovændringen er derfor ikke bare juridisk vigtig – den er også en styrkelse af børns mentale sundhed og tryghed i en digital tidsalder.

Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Læs også: Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Borgere ved Udbyhøj kan hjælpe havet tilbage på fode gennem ålegræsplantning

Læs også: Borgere ved Udbyhøj kan hjælpe havet tilbage på fode gennem ålegræsplantning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev