Familie
Parkinsons-forskning får et løft med et nyt center: 313 millioner kroner fra Lundbeckfonden
Aarhus Universitetshospital får et væsentligt boost, når et nyt forskningscenter åbner i Skejby. Med en bevilling på 313 millioner kroner fra Lundbeckfonden er der nu lagt op til et kraftigt løft i kampen mod Parkinsons sygdom, som globalt er den hurtigst voksende hjernesygdom.
Et forskningscenter dedikeret til Parkinsons sygdom giver nyt håb
I en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet fremgår det, at Lundbeckfonden har bevilget midlerne til at etablere et center, hvor forskere fra både Danmark og udlandet vil samarbejde for at finde nye løsninger på behandlingen af Parkinsons sygdom. Et væsentligt fokus bliver også på at udvikle metoder til tidligere diagnosticering, blandt andet gennem blodprøver og scanninger.
Fokus på Parkinsons: En stigende udfordring
Parkinsons sygdom rammer i dag cirka 12.000 danskere, og tallet er stigende. Prognosen er, at 17,5 millioner mennesker på verdensplan vil lide af sygdommen i 2040. Den uhelbredelige sygdom er karakteriseret ved rysten, stivhed, langsomme bevægelser og usikker balance, men kan også føre til demens og kognitive problemer.
Forskningen sigter mod at forstå sygdommens oprindelse og udvikling bedre, og Per Borghammer, der er professor på Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital, vil stå i spidsen for forskningscenteret. Han understreger, at samarbejde mellem forskellige forskningsdiscipliner er nøglen til de vigtigste opdagelser. Ifølge Borghammer er det nye center en unik mulighed for at samle ekspertise på tværs af grænser og skabe et dynamisk forskningsmiljø.
Per Borghammer, klinisk professor, dr.med. og ph.d. på Aarhus Universitet
(Foto Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital)
Lundbeckfonden ser store potentialer i centeret
Lundbeckfondens forskningsdirektør, Jan Egebjerg, udtrykker stor tillid til centerets potentiale. Ifølge Egebjerg vil det ikke kun styrke den danske forskningskapacitet, men også sikre, at de opdagelser, der gøres, kommer både patienter og samfundet til gode.
“Vores forventning er, at det nye center både skal gøre banebrydende opdagelser og sørge for, at de kommer patienter og samfundet til gode,” siger Egebjerg.
Hvad er Parkinsons sygdom?
Parkinsons sygdom er en neurodegenerativ lidelse, der i mange tilfælde fører til en gradvis forringelse af motoriske og kognitive funktioner. Sygdommen opstår, når nerveceller i hjernen, som producerer dopamin, går til grunde. De karakteristiske symptomer på sygdommen er rysten, stivhed i musklerne, langsomme bevægelser og problemer med balance. Parkinsons sygdom er kendt som en Lewy body-lidelse, et navn der stammer fra de proteinophobninger, der findes i hjernecellerne hos patienter med sygdommen.
I dag er der ingen kur mod Parkinsons, men forskningen indenfor området har potentiale til at føre til både bedre behandlinger og, forhåbentlig, en mere effektiv diagnostik.