-
--Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

Voksne skal være nærværende – ikke kun i nærheden

Forside
Søndag 26. maj 2019 kl. 07:00

Voksne skal være nærværende – ikke kun i nærheden

Børnerådets nye undersøgelse blandt 1278 børnehavebørn bringer børnenes egne stemmer ind i debatten om dagtilbud.

Undersøgelsen viser, at de fleste børn er glade for at gå i børnehave, og de sætter pris på voksne, der lytter, viser interesse, leger og laver ting med dem. Men børnene oplever samtidig, at de voksne mest laver noget, hvor de ikke er direkte sammen med børnene.
1278 børnehavebørn har deltaget i Børnerådets nye undersøgelse, som giver et unikt indblik i børnenes oplevelser med og relation til de voksne i børnehaven.

"Vi har hørt politikere, pædagoger, forældre og andre voksne tale hen over hovedet på børnene, mens de diskuterer forholdene i danske dagtilbud. Nu får vi også børnenes perspektiv med, og det er fuldstændig afgørende, for det er deres liv og hverdag, det handler om", siger formand for Børnerådet Mette With Hagensen.

93 pct. af børnene er glade for at gå i børnehave. De fleste børn oplever, at en voksen tager imod dem om morgenen og siger farvel om eftermiddagen, og de kan finde hjælp hos en voksen, når de har brug for det. Alligevel er der børn, der føler sig overset i forskellige situationer i løbet af dagen i børnehaven, fx om morgenen, i spisesituationen, eller når de er kede af det.

Børnene i Børnerådets undersøgelse giver udtryk for, at de sætter pris på nærværende voksne. 80 pct. har en yndlingsvoksen i børnehaven, og størstedelen begrunder valget af deres yndlingsvoksen med, at vedkommende hører efter, hvad barnet fortæller, eller leger og laver ting med barnet.

Når vi spørger børnene, hvad de voksne i børnehaven laver mest, svarer 85 pct. af børnene, at de voksne mest går rundt og holder øje med børnene eller holder møder og snakker med de andre voksne. En mindre andel (15 pct.) svarer, at de voksne mest leger eller hygger med børnene. Størstedelen af børnene oplever altså, at de voksne mere er i nærheden, end de er nærværende. Og det er et problem, siger Børnerådets formand Mette With Hagensen:

"De fleste store børn i daginstitutionerne kender rutinerne og hverdagen i børnehaven, og de ved, at de voksne vil hjælpe dem, hvis de har brug for det. Men børn har brug for mere end det – de skal ikke bare passes. Så selvom de fleste børn nok skal klare sig, så er det simpelthen ikke godt nok. Alle børn skal have de bedste forudsætninger for at trives og udvikle sig i daginstitutionerne. Det kræver, at der er nok kvalificerede voksne, som har tid og overskud til at være nærværende, lydhøre og støttende."


UNDERSØGELSENS HOVEDKONKLUSIONER

93 pct. af børnene har haft en god dag i børnehaven. 7 pct. har ikke haft en god dag.

80 pct. af børnene har en yndlingsvoksen i børnehaven. De fleste af disse børn begrunder valget af deres yndlingsvoksen med, at vedkommende lytter eller laver ting sammen med dem.

85 pct. af børnene oplever, at de voksne i børnehaven mest går rundt og holder øje med børnene eller mest holder møder og snakker med de andre voksne.

De fleste børn bliver taget imod af en voksen i børnehaven om morgen og bliver sagt farvel til om eftermiddagen, men nogle børn føler sig overset af de voksne i forskellige situationer i løbet af dagen, fx om morgenen, i spisesituationen, eller når de skal hjem om eftermiddagen.

Der er forskelle i pigernes og drengenes relation til de voksne. Flere piger end drenge har en yndlingsvoksen, flere piger synes, at det er hyggeligt at spise i børnehaven, og flere piger kan godt lide, at de voksne taler om dem.Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Børnehavebørn går forrest
Børnehavebørn går forrest
Forside
Vilde med fremtidens mad.
Ny struktur for den kommunale tandpleje
Ny struktur for den kommunale tandpleje
Forside
Antallet af tandklinikker bliver reduceret fra ti til fem i løbet af de kommende tre år, og samtidig bliver der afsat cirka ti millioner kroner til at renovere og ombygge klinikkerne.
Forandringer på området for specialundervisning er vedtaget
Forandringer på området for specialundervisning er vedtaget
Forside
Forandringerne vil blive gennemført løbende i de kommende tre år.
Renseanlæg i Spentrup har renset spildevand for sidste gang
Renseanlæg i Spentrup har renset spildevand for sidste gang
Forside
Vandmiljø Randers lukkede fredag den 14. juni Spentrup Renseanlæg.
Danske cyklister har sparet kloden for 1,5 mio. kg CO2
Danske cyklister har sparet kloden for 1,5 mio. kg CO2
Forside
Et cykelhold fra PFA i København vandt Vi Cykler til Arbejde 2019, mens en holdkaptajn fra Fredericia kunne fejre 21 år som holdkaptajn.
Åbning af børneteaterfestival
Åbning af børneteaterfestival
Forside
Lørdag den 15. juni var Jennumparkens børnekor med til at åbne børneteaterfestival på Amfiscenen ved Randers Egnsteater.
Østjyske elever får byggeri på skoleskemaet
Østjyske elever får byggeri på skoleskemaet
Forside
Skoleelever fra Østjylland får snart mulighed for at komme ind bag hegnet på en byggeplads og prøve kræfter med bygge- og anlægsbranchens værktøj og metoder.
Årets Asfergborger støtter det lokale handelsliv
Årets Asfergborger støtter det lokale handelsliv
Forside
Årets Asfergborger blev i 2018 Claus Edelgaard Nielsen. Claus har netop overrakt prisens 5.000 kroner til Støtteforeningen Vestergade 16
To Fantastiske Udstillinger
To Fantastiske Udstillinger
Forside
Fra lørdag den 29. juni til søndag den 7. juli danner Memphis Mansion rammen for to fantastiske udstillinger.
Kom til Girls Night Out på Yesterday
Kom til Girls Night Out på Yesterday
Forside
Så er det endelig tid til endnu en fantastisk Girls Night Out hos Nordisk Film Biografer i Randers! Denne gang på den romantiske komedie 'Yesterday'.
Klik venligst


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld