-
--Klik venligst-

Del på Facebook   Print siden

Vi lapper huller i statistikken om opholdstilladelser

Forside
Onsdag 15. maj 2019 kl. 19:00

Vi lapper huller i statistikken om opholdstilladelser

Ny undersøgelse om opholdstilladelser bygger ovenpå eksisterende data og skal styrke mulighederne for at skabe samfundsrelevant viden ud fra statistikkerne.

De indsamlede oplysninger bruges alene til at lave statistik og ikke til at sige noget om enkelte borgere.

Af: Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov

DST er for tiden i gang med en undersøgelse af opholdsgrundlag for personer født uden for Danmark. Desværre har timingen på undersøgelsen vist sig at være uheldig. Spørgsmålene om opholdstilladelse og statsborgerskab kommer nemlig lige oveni, at skarpe holdninger om indvandring og retten til at være i Danmark har fået plads i debatten og i mediebilledet. Sammenfaldet har blandt nogle af de borgere, der har modtaget vores spørgeskema, skabt frygt for, hvad oplysningerne skal bruges til, eller hvad de på sigt kan bruges til. Derfor er det særdeles vigtigt at understrege, at de oplysninger, Danmarks Statistik indsamler og bearbejder, alene er til statistik og ikke til at sige noget om enkelte borgere. Ud fra statistikken er det simpelthen ikke muligt at identificere enkelte individer, og det er heller ikke hensigten. Hensigten er derimod at skabe nogle overordnede billeder af, hvordan forskellige grupper i samfundet klarer sig og at afdække, om der er nogle mønstre, som gælder forskellige grupper – statistisk set.

I alt 135.000 danskere, som har det tilfælles, at de er født uden for Danmarks grænser, har i slutningen af april eller starten af maj modtaget et brev fra Danmarks Statistik, hvor vi beder dem svare på, hvilken opholdstilladelse de havde, da de indvandrede til landet. For langt de fleste personer, der er kommet til Danmark efter 1997, har vi allerede de oplysninger, men for personer, der er indvandret før, mangler de. I befolkningsstatistikken har vi en lang række oplysninger, som gør, at man statistisk kan belyse forskellige grupper i samfundet ud fra nogle karakteristika. Det kan fx være uddannelse, indkomst eller herkomst. Men på nuværende tidspunkt kan vi altså ikke sige noget fyldestgørende om, hvor mange, der er kommet til landet fx som flygtninge, for at arbejde, for at studere eller som familiesammenførte.

Denne mangel har gjort, at det er svært at få en faktuel viden om, hvordan omstændighederne vedrørende personers ankomst til landet, statistisk set påvirker muligheden for at fx få en uddannelse og komme i arbejde. Det er viden, som er vigtig, hvis vi i det danske samfund ønsker at arbejde meningsfuldt med integration, og det er en viden, som ofte er efterspurgt af vores kernebrugere, som forskere, embedsfolk og pressen. Som eksempel giver det ikke nødvendigvis mening at se på, hvordan indvandrere fra Tyrkiet har klaret sig sammenlignet med indvandrere fra Syrien. Derimod kunne det give mening at se på gruppen af flygtninge fra forskellige lande i en særlig periode i forhold til gruppen af indvandrere, der er kommet til landet med en arbejdstilladelse, da gruppernes forudsætninger må forventes at være vidt forskellige. På den måde kan vi som samfund bruge de overordnede statistiske oplysninger til fx at finde ud af, hvordan man kan løfte bestemte grupper i forhold til at flest mulig får en uddannelse eller undgår at blive syge.

Man kunne indvende, at data kunne bruges anderledes, hvis de faldt i de forkerte hænder. Det er Danmarks Statistik meget bevidst om – det gælder alle vores data – og af samme årsag er datasikkerhed vores topprioritet. Det er lige fra den interne omgang med data, til beskyttelse af indtrængen i systemerne udefra til en konkret plan for, hvordan vi sletter samtlige oplysninger i det utænkelige tilfælde, at landet blev invaderet udefra.

På grund af de styrkede muligheder for at skabe samfundsrelevant viden, er vi i Danmarks Statistik glade for, at vi med denne undersøgelse endelig kan lappe hullerne i de eksisterende statistikker om opholdstilladelse. Vi ser frem til, at man fremadrettet kan bruge statistikken endnu mere meningsfuldt end hidtil.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Lions Bilnøgle fandt søndag sin vinder i silende regn
Lions Bilnøgle fandt søndag sin vinder i silende regn
Forside
Vinderen af LIONS Bilnøgle blev Britta Villadsen fra Helsted.
Mit yndlingssted
Mit yndlingssted
Forside
En vinder er fundet blandt de 244 spændende og flotte tegninger, børn i alderen 6-14 år havde sendt ind til BørneKultur Ugens tegnekonkurrence, hvor temaet i år var "Mit yndlingssted".
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år
Forside
Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år.
Fremgang i elevtallet på Tradium
Fremgang i elevtallet på Tradium
Forside
Over 100 elever flere end sidste år har valgt at starte på en af Tradiums uddannelser.
Hver tiende har taget selfie bag rattet
Hver tiende har taget selfie bag rattet
Forside
Hver tiende dansker har taget en selfie, mens de kørte bil, og modsat hvad man måske skulle tro, er det ikke de yngste bilister, der er de værste.
Sylvester Larsen - Lille Landsby Tour 2019, kommer til Fårup
Sylvester Larsen - Lille Landsby Tour 2019, kommer til Fårup
Forside
Sylvester Larsen dropper de traditionelle spillesteder på sin kommende efterårstour, og besøger i stedet for en lang række små danske landsbyer.
Det koster 30 minutter for studerende i Aarhus at spare 2900 kroner
Det koster 30 minutter for studerende i Aarhus at spare 2900 kroner
Forside
Er studerende villige til at pendle til Aarhus kan de se frem til store månedlige besparelser. Besparelser for de studerende er nemlig kun 12 minutters transporttid væk.
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Ny sundhedsklinik skal øge livskvaliteten hos de ældre beboere
Forside
Ældrecentret Thors Bakke åbnede fredag d.16. august dørene for en ny sundhedsklinik, som borgerne på ældrecentret har mulighed for at besøge på daglig basis.
Duftende sunde haverose hitter
Duftende sunde haverose hitter
Forside
Roser skal være smukke, men sundhed er mindst ligeså vigtigt. En skøn duft kombineret med sundhed er det rene guf for haveejeren.
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Flere folkeskoleelever har fået længere til skole
Forside
Siden 2008 er afstanden til skole for nye folkeskoleelever blevet længere i kommunerne uden for de store byer.
-


Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld