Verdo: – Som andelsselskab kan vi ikke tillade os at skære hjørner

31. august 2024
Verdo: – Som andelsselskab kan vi ikke tillade os at skære hjørner
Torben Høeg Bonde, bestyrelsesformand, Verdo og Jakob Flyvbjerg Christensen, CEO, Verdo.

Fremtidssikringen af energi- og forsyningssektoren kræver store beslutninger og mindst lige så store investeringer. Imens mange selskaber sidder med blikket fast rettet mod bundlinjen, har Verdo det lange sigte på i bestyrelseslokalet. Nøglen skal findes i Verdo’s selskabsstruktur, hvor andelshaverne sidder med ved bordet.

Spillepladen i energikoncernen Verdo er en smule anderledes end for flere af deres konkurrenter. Som et andelsselskab er virksomheden fra Randers ejet af sine lokale andelshavere, der udover veludvalgte eksterne kræfter også udgør Verdo’s bestyrelse. Og netop den struktur giver selskabet andre vilkår og muligheder i bestyrelseslokalet.

”Vi har ikke nogen ejere, der kan tage et udbytte ud. Omvendt skal bestyrelsen heller ikke være tekniske specialister, for dem har vi i forvejen i organisationen til at rådgive os. Vi skal være i stand til at stille de kritiske spørgsmål, så vi kan træffe de rigtige beslutninger. Dét er vores hovedopgave,” fortæller bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde.

Andelshavernes direkte deltagelse i bestyrelsesarbejdet betyder, at lokalområdets behov og ønsker altid står på agendaen. De demokratisk valgte bestyrelsesmedlemmer bringer samtidig egne kvalifikationer og kompetencer med til bordet. I praksis betyder det, at bestyrelsen består af ildsjæle med en bred vifte af særlige interesser i energisystemer, vand eller varme. Og dén konstellation bringer ekstra muligheder med sig.

”Der er ingen tvivl om, at hvis man er en ildsjæl, der er passioneret omkring sit lokalsamfund, så advokerer man for det lokalt eller får det drøftet ude ved middagsbordene. På den måde bliver der skabt en forståelse for, hvad det er, vi har gang i,” siger Jakob Flyvbjerg Christensen, CEO for Verdo.

”Vi kan ikke skære hjørner”
En af Verdo’s kerneområder er varmeforsyningen i Randers og Herning. I dag er fjernvarmesektoren i høj grad baseret på ét stort kraftvarmeværk i hver by. Fremtiden derimod ser anderledes ud. Her forventer man en styrket kobling til andre sektorer samt en større decentralisering med færre, mindre anlæg.

Netop den omstilling er en central opgave, som Verdo og resten af energi- og forsyningssektoren står overfor i disse år. Og her står opgavens omfang soleklart:

”Det er investeringer og installationer, som fremtidige generationer skal leve med, og derfor er det et virkelig langt sigte, vi arbejder med. Vi kan ikke tillade os at skære hjørner, når der en forventning om, at vi skal kunne levere grøn, sikker og billig varme og vand på den lange bane,” fortæller Jakob Flyvbjerg Christensen.

Forsyningssektorens grønne omstilling bliver ikke mindre kompleks af, at mange af de løsninger, som branchen forventer sig meget af, fortsat er relativt umodne. Det tvinger virksomheder og beslutningstagere til at gå velovervejet til værks for at sikre et langtidsholdbart forsyningsnet.

”Her forsøger vi at tage dem i en taktisk rækkefølge, så vi står på et solidt fundament af viden. Det vil sige, at nogle af de teknologier og beslutninger, som er mere sikre, tager vi først. Her bliver det så en successiv proces, hvor vi bygger det gradvist op,” siger Torben Høeg Bonde.

Hør resten af samtalen med bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde og CEO Jakob Flyvbjerg Christensen om, hvad andelshaverne betyder for omstillingen i et af landets store energiselskaber i podcasten ”Et Grønt Skridt Foran”.  

/ritzau/