Annonce
Del på Facebook   Print siden

Velfærdslisten har mistet tilliden til udvalgsformand på grund af alvorligt påbud til Huset Nyvang

Debat
Tirsdag 5. januar 2021 kl. 18:00

Velfærdslisten har mistet tilliden til udvalgsformand på grund af alvorligt påbud til Huset Nyvang
Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten


Af Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten

Der er stor risiko for, at beboerne på plejehjemmet Huset Nyvang ikke får den hjælp og omsorg, som de har brug for. Sådan lyder den for Randers Kommune lidet flatterende konklusion i en ny tilsynsrapport udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed. På baggrund af rapporten har styrelsen udstedt et påbud til Randers Kommune om at rette op på alvorlige mangler på hele 14 områder.

Se rapporten her: http://velfaerdslisten.dk/wp-content/uploads/2021/01/Afgørelse-af-22.-december-2020-om-påbud-til-Huset-Nyvang.pdf

Huset Nyvang blev kendt i hele landet, da TV 2 i dokumentaren »Plejehjemmene bag facaden« dokumenterede omsorgssvigt på såvel Huset Nyvang som Kongsgården i Aarhus. Forinden havde der også været såvel lokalpolitisk som pressemæssigt fokus på Huset Nyvang, men problemerne blev benægtet af såvel det socialdemokratiske borgmesterparti som de kommunale embedsmænd.

På baggrund af dokumentaren har Randers Byråd iværksat en større undersøgelse af både Huset Nyvang og resten af ældreområdet i kommunen. Imidlertid havde især Socialdemokratiet travlt med at afskrive dokumentarens afsløringer som en gammel sag, der ikke længere var aktuel, da dokumentaren blev offentliggjort. Se blandt andet dette læserbrev af 7. juli 2020 af blandt andre den socialdemokratiske udvalgsformand, Fatma Cetinkaya: https://randersidag.dk/hvornaar-tager-man-ansvar/32785

Nu har Velfærdslisten imidlertid fået nok af den socialdemokratiske ansvarsflugt.

»Udvalgsformanden har - godt bakket op af forvaltningen - haft så travlt med at tale problemerne ned, at man slet ikke har fået gjort nok for at få løst problemerne. Man har kun nødtvunget villet anerkende, at der overhovedet var nogen problemer. Udvalgsformanden og visse embedsmænd har fremstillet det, som om problemerne først og fremmest var noget, som besværlige og urimelige pårørende havde fundet på. Dernæst var det, som om udvalgsformanden og visse embedsmænd følte, at man blev udsat for et komplot, da TV2 dokumenterede, at der fandt omsorgssvigt sted,« siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten og fortsætter:

»I det, som man hidtil har kommunikeret om tilsynsrapporten, er der lagt op til, at embedsmændenes oplevelse af tilsynsbesøget skal diskuteres. Til gengæld er viljen til at diskutere de ældre og pårørendes oplevelse af omsorgssvigt væsentligt mindre. Det har kendetegnet hele det oprydningsarbejde, man har været i gang med, og det er grunden til, at det er slået fejl.«

Velfærdslisten tror ikke længere på, at der kan rettes op på forholdene, så længe der ikke sker ændringer i den politiske og administrative ledelse.

»Vi har brug for en ny formand for omsorgsudvalget og en ny ledelse på Huset Nyvang. Kommunens ældre kan ikke være tjent med mere ansvarsflugt og flere dårlige undskyldninger. Først når både den politiske og administrative ledelse erkender problemerne, kan vi komme i gang med at løse dem,« siger Kasper Fuhr Christensen.

Flere medarbejdere

Velfærdslisten mener, at en væsentlig del af forklaringen på problemerne på Huset Nyvang skyldes de mange store nedskæringer, som ældreområdet er blevet udsat for.

»Der er igen og igen blevet skåret ned på kommunens ældre. Derfor har medarbejderne alt for travlt. Der er brug for mange flere medarbejdere på fuld tid, hvis det skal være muligt at yde en værdig hjælp og omsorg,« siger Kasper Fuhr Christensen.

Velfærdslisten foreslår, at der til en start skal ansættes 200 flere medarbejdere på området.

»Jeg har kæmpestor respekt for medarbejderne på ældreområdet. De knokler en vis legemsdel ud af bukserne for en løn, der er alt for lav. Derfor er det vigtigt at understrege, at vores kritik ikke er en kritik af de enkelte medarbejdere. Det er en kritik af en politisk og administrativ ledelse, der ikke har formået at sikre de forhold, der er nødvendige for, at vores medarbejdere kan yde den hjælp og omsorg, som de ældre har brug for,« siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

»Ledelsen har pligt til at råbe op, hvis der er ikke ressourcer nok til at yde den hjælp og omsorg, de ældre har brug for og ret til. Kommunen kan ikke levere mindre hjælp, end de ældre har krav på, fordi der er afsat for få penge til ældreområdet. Så må man tilpasse budgettet, så de ældre kan få den hjælp, som loven giver dem ret til. Det er mit indtryk, at store dele af forvaltningen i Randers Kommune finder det vigtigere at overholde budgettet end loven. Det er en utilgivelig fejl, der på blandt andet ældre- og handicapområdet har ført til et svigt af nogle af de mest mennesker, der har allermest brug for hjælp.«

Problemer har været kendt længe

Det har været kendt længe, at forholdene for beboerne på plejehjemmet Huset Nyvang ikke var, som de skulle være. Fortvivlede pårørende forsøgte at få kontakt med formanden for omsorgsudvalget, Fatma Cetinkaya. Hun fandt ingen anledning til at svare på disse henvendelser. Selv efter pårørende så sig nødsaget til at tage kontakt til TV2, der for at dokumentere problemerne var nødt til at lave skjulte optagelser på Huset Nyvang, blev problemerne i vidt omfang ignoreret.

»Kommunens ældre er ikke tjent med en udvalgsformand, der ikke vil erkende problemerne. Velfærdslisten har mistet tilliden til Fatma Cetinkaya,« siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

»Embedsmændene og de ansvarlige politikere har spildt tid og kræfter på at spille uskyldige frem for at gøre noget ved problemerne. Velfærdslisten kræver, at byrådet træder i karakter, når udvalgsformanden og borgmesteren ikke vil.«


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Læserbrev: Vi tager nye, vigtige skridt mod et grønnere Danmark
Debat
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Læserbrev: Pyt med lidt blod ... eller
Debat
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Læserbrev: Når løgnen står over samvittigheden
Debat
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Læserbrev: Rekrutteringsudfordringer truer velfærden og den grønne omstilling
Debat
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Læserbrev: Bureaukrati og pseudoarbejde har gennemsyret kommunerne længe nok
Debat
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat fra SF: Ældreplejen bløder - Vi skal gribe ind nu!
Debat
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat: SU-reformen er vanvittig usympatisk
Debat
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Læserbrev: Farligt udslip fra myndighedspersoner om klima
Debat
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Læserbrev: Vis os dokumentationen
Debat
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat: Reformen på professionsuddannelserne lader vente på sig
Debat
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder