Kultur

Vær med, når Museum Østjylland præsenterer ny årbog

Hvert år bliver aktuel viden og ny forskning fra Museum Østjylland formidlet i museets årbog, som er spækket med historier for alle med interesse for kulturhistorie. Vær med, når årbogen nu præsenteres ved et festligt arrangement og få en forsmag på Årbogen 2024 i tre spændende oplæg.

Vær med, når Museum Østjylland præsenterer ny årbog
Der ligger mange timers arbejde bag at kunne udgive et flot og digert værk som Museum Østjyllands årbog. Årbogen 2024 indeholder 17 artikler skrevet af museets medarbejdere, og nu inviteres du til at være med til udgivelsesfesten den 4. december. Er du medlem af museumsklubben, kan du ganske gratis tage den spritnye årbog med hjem. Hvis ikke, koster den 175 kr. Foto: Museum Østjylland
23. november 2024
Af Benedikte Jensen

Museumschef Jesper Bækgaard byder velkommen. Derefter tager tre af dette års artikelskribenter over og fortæller i korte oplæg om netop deres lokalhistoriske emner. Gratis. Der serveres kaffe og småkager.

Udgivelsesfest: Årbog 2024, onsdag den 4. december 2024 kl. 15.45 – 17.

Sted: Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers.

Gratis – bare mød op! Museumsklubben er inviteret til et særskilt arrangement allerede fra kl. 15.

Årbogen 2024 indeholder en stor buket artikler, der spænder over emner fra hidtil ukendte sognekirker i Randers, over formidling af tekstiltryk på Farvergården i Ebeltoft til en usædvanlig bronzealdergravhøj. Til udgivelsesarrangementet har Museum Østjylland udvalgt tre artikler – og oplægsholdere fra museet – som viser bredden i de gode historier og fund, der er i museets dækningsområde i Randers, Norddjurs og Syddjurs.

”Det er altid festligt, når årbogen kommer fra tryk, fordi vi glæder os over at kunne formidle al den nye viden, som vi i årets løb har gravet frem fra jordlag, arkiver og lokalområder,” fortæller museumschef Jesper Bækgaard, der ser frem til at kunne dele denne særlige dag med museets gæster.

En stationsby, en landsby og en middelalderby

Denne eftermiddag kommer du på en 30 minutters rundtur i det østjyske – fra en stationsby og en landsby på Djursland til Randers i middelalderen. Museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning fortæller om sin årbogsartikel ”Spor af kulturarv – Gjerrilds stationsbygninger”, der kigger nærmere på et helt almindeligt villakvarter i landsbyen Gjerrild. Her gemmer sig nemlig nogle utroligt velbevarede stationsbygninger, som vidner om jernbanens store betydning for området. I arkivar Martin Mauritzens artikel og oplæg fletter lokalhistorien sig ind i verdenshistorien. Hør Martin Mauritzen fortælle om landsbyen Stabrand på Djursland, der blev flygtningelejr for nogle af de 250.000 tyske flygtninge, der var i Danmark ved afslutningen af 2. verdenskrig. Endelig kan du høre museumsinspektør og ph.d. i arkæologi Thomas Guntzelnick Poulsen i et oplæg fortælle, hvad analyserne af skeletterne fra Slotspladsen i Randers afslørede om pladsens betydning i middelalderen.

”Jeg håber at se en masse nysgerrige gæster til vores udgivelsesfest. Udgivelsen af årbogen er jo en gammel tradition, men det har været lidt forskelligt, hvordan vi gennem årene vi har sluppet den løs i verden. Der ligger mange timers forskning og arbejde bag de velformidlede artikler, så vi håber, at udgivelsesfestligheden bliver en årligt tilbagevendende begivenhed,” fortæller Maria Louise Elgård Rasmussen, leder af Kommunikation og Formidling. Det vil naturligvis være muligt at købe Museum Østjyllands Årbog 2024 denne eftermiddag til en pris af 175 kr. for de 184 siders rigt illustrerede årbog. Melder du dig ind i museumsklubben, modtager du hvert år årbogen gratis som del af medlemskabet.

Find din indre julemand frem, når julelastbilen kommer til Randers

Læs også: Find din indre julemand frem, når julelastbilen kommer til Randers

Tilmeld dig vores nyhedsbrev