En ny analyse fra Finans Danmark afslører en bemærkelsesværdig tendens: Mens mange unge i deres 20’ere foretrækker storbyen, ændrer deres boligønsker sig markant, når de nærmer sig 30’erne. De søger væk fra byens larm og mod naturen og de mindre byer. Områderne omkring Randers, såsom Langå, Assentoft, Fårup, Stevnstrup og Spentrup, står som attraktive alternativer for dem, der ønsker mere plads og en tættere forbindelse til naturen.
Fra storbyliv til naturskønne omgivelser
Fire ud af ti unge mellem 18 og 24 år vil gerne bo i storbyen og eje deres egen bolig. Byens pulserende liv og nærhed til studier og netværk lokker mange til byerne. Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, forklarer: “At bo centralt er en af de vigtigste faktorer, når mange unge mellem 18 og 24 år skal finde deres drømmebolig. Det hænger blandt andet sammen med, at mange af de unge studerer i storbyerne og gerne vil bo tæt på deres studie og netværk.”
Men når de unge nærmer sig 30’erne, bliver naturen og behovet for mere plads vigtigere. “Når de unge nærmer sig 30’erne, bliver en central adresse dog mindre vigtig. I stedet bliver det naturen og behovet for mere plads, der trækker i de unge. Desuden vokser ønsket om at eje deres eget, når de nærmer sig 30’erne,” fortsætter Jayaswal.
Økonomiske udfordringer
Selvom drømmen om egen bolig lever, gør stigende boligpriser og høje renter det svært for de unge at komme ind på markedet. I København er det særligt vanskeligt. Ved udgangen af 2022 skulle et gennemsnitligt par bruge 34,5% af deres disponible indkomst på at finansiere en ejerlejlighed i hovedstaden. For unge med lavere indkomst kan denne andel være endnu højere.
“De højere renter har helt klart gjort det sværere for unge at komme ind på ejerboligmarkedet. Det gælder især dem, der ikke kan få økonomisk hjælp fra forældre eller andre,” siger Jayaswal. Høje priser, renter og utilstrækkeligt boligudbud nævnes som de største forhindringer for de unges adgang til boligmarkedet i en spørgeskemaundersøgelse foretaget for Finans Danmark.
Randers’ oplandsbyer som attraktive alternativer
I lyset af disse udfordringer kan de mindre byer omkring Randers, såsom Langå, Assentoft, Fårup, Stevnstrup og Spentrup, tilbyde attraktive løsninger. Med rigelig natur, roligere omgivelser og mere overkommelige boligpriser bliver disse områder mere og mere tiltalende for de unge, der ønsker at etablere sig og finde deres drømmebolig. Peter Jayaswal bemærker: “Størrelseskravet til nybyggeri i København er med til at holde udbuddet af mindre boliger i København nede. Kombinationen af det begrænsede udbud og de høje boligpriser gør det derfor ekstra vanskeligt for de unge at træde ind på boligmarkedet i hovedstaden.”
Det er klart, at mens storbylivet lokker i ungdomsårene, er det de naturskønne områder og mindre byer omkring Randers, der vinder de unges hjerter, når de når 30’erne. Naturen, pladsen og de lavere boligomkostninger skaber en ideel ramme for dem, der søger en bedre balance mellem livskvalitet og økonomisk overkommelighed.