Del på Facebook   Print siden

Udgift eller investering?

Debat
Mandag 17. juni 2019 kl. 09:00

Udgift eller investering?

Læserbrev af Mette Lejel, Vorup Kirkevej 23, 8940 Randers SV.

I denne tid er der stor debat om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.
2 gange i år er danske forældre gået på gaderne for at demonstrere for bedre vilkår i daginstitutionerne.

Sammen med 2 dokumentarer i fjernsynet har det betydet at forholdene i daginstitutioner er kommet på den politiske dagsorden. Noget pædagoger, børnepsykologer og forskere har prøvet længe uden at politikerne har slået ørerne ud.

Jeg er en af de forældre der demonstrerede, og har mødt stor opbakning fra mange, modstand fra nogle og fra andre en laissez faire holdning til at det nok skal gå.

Jo mere jeg har sat mig ind i børns behov for at trives og udvikle sig jo mere bekymret bliver jeg. Til dels for mine egne børn, men også for samfundet.

Jeg har følt mig som den lille dreng i Kejserens nye klæder, der råber: Han har jo ikke noget tøj på.

Med forældrebevægelsen hvorerderenvoksen, råber jeg ikke længere alene og det er fedt at stå skulder ved skulder med andre forældre og kæmpe for bedre forhold for mine børn.

Når man ser på, hvordan vi som forældre prioriterer vores tid i en travl hverdag, er der noget der undrer mig. Vi bruger oceaner af tid på at gå op i at vores børn har flotte værelser, der er klar til at blive fotograferet til instagram og hvor den støvede nuance på væggen matcher bamsen perfekt. Vi går enormt meget op i, at vores børn er smarte i tøjet og står gerne i alenlange køer til lagersalg for at få de rigtige mærkevarer til en god pris. Vores børn skal da have tøj på kroppen - ingen tvivl om det, men kunne vi overveje at investere en smule af den tid på at interessere os for de 8 timer om dagen, vi vælger at parkere vores børn i daginstitution?

Jeg er selv forælder til små børn og jeg ved at hverdagen er presset. Jeg ved, at tøj er nemmere, at forholde sig til, end at skulle stille krav på ens barns vegne, men jeg ved også at øget kvalitet i daginstitutioner vil have en enorm indvirkning på mine børns trivsel.

Børns udvikling er ikke en blomstermark barnet selv kan høste. Barnet har brug for hjælp af kompetente voksne, der kan guide og regulere barnet, så det kan lære at regulere sig selv.

Det er tidskrævende og ikke en opgave man løser gennem effektivisering og optimering af arbejdsgange. Det er en opgave man løser ved, at der er nok voksne til rådighed for børnene, der er uddannet til at forstå, hvad børnene har brug for og hjælper den med at regulere svære følelser. De guider børnene i, hvordan de indgår i sociale sammenhænge med andre børn så de bliver gode kammerater.

De lærer børn om turtagning og hjælper dem med at flytte fokus kun fra egne behov.

Sådan udvikler børn sig til empatiske mennesker, gode kammerater, læringsparate elever i skolen.

Det er ikke fordi jeg som forælder, vil fralægge mig mit ansvar for at udvikle de kompetencer selv, men med børn i den alder skal reguleringen foregå i situationen. Det hjælper ikke at jeg italesætter en situation foregået 5 timer inden.

Pædagoger skal have løn og flere pædagoger vil være en udskrivning. Ja, det er en omkostning for samfundet her og nu, men på den lange bane har vi simpelthen ikke råd til at lade være.

Utilpassede børn og unge er en stor udskrivning for samfundet i form af udredning, diagnosticering, specialindsatser og ikke mindst tabt potentiale.
Forskning viser at de penge, man investerer i mennesker giver størst afkast mellem 0-3 år og falder herefter proportionelt med alderen. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal give ældre en værdig alderdom, men vi bør se på om den ene spareøvelse efter den anden, der er lavet på børneområdet gennem de sidste mange år, ender med at blive en bombe under sammenhængskraften i samfundet.

Psykologer er ligefrem ude at advare om, at vi taber generationer på gulvet.
Derfor skal vi forældre stå sammen og kræve handling NU!

Situationen er akut og problemerne bliver selvforstærkende på den måde, at de gode pædagoger forlader faget, fordi de ikke kan stå inde for kvaliteten af deres arbejde. Der er sparet på pædagoguddannelsen, så de studerende ikke får en uddannelse, der kvalitetsmæssigt lever op til det kæmpe ansvar de kommer til at stå med, når de kommer ud. Når de er i praktik oplever de en hverdag, der handler om brandslukning og ikke brug af de pædagogiske principper de lige har lært om.

Er du politiker, der læser med håber jeg, du vil anderkende problemet og se på en genopretningsplan af daginstitutionsområdet.
Minimumsnormeringer er første skridt på vejen, så vi kan få sat en prop i hullet og imødekomme forringelser, som følge af øget børnetal i de kommende år.

Herefter skal der ses på andelen af uddannet personale, forbedring af pædagoguddannelsen, størrelsen af børnegrupperne, størrelsen af institutioner og uddannelse af lederne.

Når vi taler minimumsnormeringer, skal vi selvfølgeligt også lige være enige om hvordan vi regner dem ud. BUPL anbefaler 1:3 i vuggestue og 1:6 i børnehave. Det er essentielt, at vi ikke bruger Danmarks statistiks udregninger, da de tæller ledere, sygemeldte, den sygemeldtes vikar og pædagoger der laver praktisk og administrativt arbejde med. Man skal ned i børnehøjde og se hvilket pædagogisk personale, der rent faktisk er til rådighed for barnet.

Vi skylder vores børn at passe godt på dem og vi skylder os selv at investere i at hjælpe dem med at blibve kompetente mennesker, der er i stand til at forsørge os, når vi bliver gamle.


Kommentarer til artiklen:
Pia emnet her er børn, så i denne sammenhæng giver det ikke mening at sætte fokus andet sted...Når det sp er sagt kræver ældreplejen og socialområdet som helhed et løft. Jeg ville hellere end gerne passe mine børn hjemme - men jeg tror nu næppe på det er en holdbar eller realistisk løsning på vores samfunds udfordringer...
Mia, 18-06-2019 20:09:55

Super, du ikke går op i mærkevarer. Jeg tror ikke børnene bliver lykkeligere af at bære mærevaretøj Det er mere deres forældre.
Hvad med at passe børnene hjemme som i gamle dag. Det er forældrene, der skal lærer at sætte reglerne og opdrage børnene.

Jeg kender flere pædagoger, der virkelig udfører deres job med 12+.

Hvad med vores ældre, der har knoklet hele livet og betalt deres skat. Nogle kommer kun i bad en gang om ugen og "rengøring" hver 14. dag. Det er mangler på plejehjem og ældreboliger. Der bliver flere ældre. Jeg synes de har fortjent et værdigt otium.


Pia Sørensen, 18-06-2019 10:30:47


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2020 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Slut med at gøre landbruget til syndebuk
Slut med at gøre landbruget til syndebuk
Debat
Udlændinge fremfor velfærd i Randers?
Udlændinge fremfor velfærd i Randers?
Debat
Randers kommune skal have en tilgængelighedsplan, der favner hele kommunen
Randers kommune skal have en tilgængelighedsplan, der favner hele kommunen
Debat
Spildevands-forurening er normal praksis
Spildevands-forurening er normal praksis
Debat
Noget om vise mænd og store stjerner
Noget om vise mænd og store stjerner
Debat
Landdistrikterne er perlen i vores kommune
Landdistrikterne er perlen i vores kommune
Debat
Støt danske landmænd – vi betaler masser af skatter og afgifter!
Støt danske landmænd – vi betaler masser af skatter og afgifter!
Debat
Erstatning til lodsejere langs Gudenåen
Erstatning til lodsejere langs Gudenåen
Debat
Bynære parkringspladser i Randers midtby
Bynære parkringspladser i Randers midtby
Debat
Læserbrev om folkeskolen
Læserbrev om folkeskolen
Debat


Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev