Kultur

Tusindvis af midtjyder i modstandsbevægelsen: En historie om mod og sammenhold

Den danske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig var ikke kun en hovedstadsfortælling. Tusindvis af mænd og kvinder fra Midtjylland spillede en afgørende rolle i kampen mod besættelsesmagten. Nu kan du selv dykke ned i deres historier.

Tusindvis af midtjyder i modstandsbevægelsen: En historie om mod og sammenhold
Foto: Frihedsmuseet
Af Gabriel Larsen 7. april 2025

Modstandsbevægelsen i Midtjylland: En stærk indsats mod besættelsen

Den 9. april 2025 markerer 85-året for Nazi-Tysklands besættelse af Danmark, en dag der også blev begyndelsen på den danske modstandsbevægelse. I Midtjylland trådte tusindvis af mænd og kvinder til for at kæmpe mod besættelsesmagten – ofte med livet som indsats. Modstanden tog mange former, fra jernbanesabotage og efterretningstjeneste til at hjælpe faldskærmsagenter og udføre industrisabotage.

En af de mange midtjyske modstandsfolk var bibliotekar Else Elisabeth Baastrup Thomsen fra Randers, der under dæknavnet “Pie” arbejdede som kurer og hjalp faldskærmsagenter. Hendes mod førte til fængsling i Tyskland, men hun overlevede og vendte tilbage med De Hvide Busser. Hendes historie er blot én blandt de mange, der kan findes i Frihedsmuseets Modstandsdatabase.

Ny kunst på Krakamarken: 111.000 kr. i støtte fra Statens Kunstfond

Læs også: Ny kunst på Krakamarken: 111.000 kr. i støtte fra Statens Kunstfond

Find din egen families historie

Frihedsmuseets Modstandsdatabase giver alle mulighed for at udforske de danske modstandsfolks indsats under besættelsen. Databasen rummer oplysninger om knap 100.000 registrerede personer, herunder mange fra Randers, Djursland, Viborg og Horsens-området. Her kan man finde detaljer om deres aktiviteter og få et unikt indblik i, hvordan modstandsarbejdet var organiseret.

Dog er databasen ikke komplet, da ikke alle modstandsfolk har efterladt sig spor. Nye oplysninger opdateres løbende, hvilket betyder, at der stadig dukker ukendte historier op – senest i 2024, hvor en hidtil ukendt modstandskvinde blev tilføjet.

En arv at værne om

Modstandsbevægelsens historie er en påmindelse om det sammenhold og den vilje, der prægede Danmark under krigen. For Midtjylland er det en særlig stolt arv at bære videre, da regionen spillede en afgørende rolle i kampen for frihed.

Hvis du ønsker at udforske mere om de lokale heltes indsats eller måske finde din egen families forbindelse til modstandsbevægelsen, kan du besøge Frihedsmuseets Modstandsdatabase på modstand.natmus.dk. Her finder du også billeder fra besættelsestiden og yderligere information om de mange aktiviteter, der fandt sted.

Kilde: Frihedsmuseet

Bolværket er åben: Syv nye Street Food-boder er klar

Læs også: Bolværket er åben: Syv nye Street Food-boder er klar

Der flages på halv: Langfredag mindes med respekt og historisk tyngde

Læs også: Der flages på halv: Langfredag mindes med respekt og historisk tyngde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev