Turismeuddannelser boomer: Næsten 500 ansøgere vil skabe oplevelser!

7. juli 2024
Turismeuddannelser boomer: Næsten 500 ansøgere vil skabe oplevelser!

Interessen for at uddanne sig inden for oplevelser og turisme stiger kraftigt.

Stor interesse for service- og oplevelsesøkonomuddannelsen
Turismen blomstrer i Danmark, og det smitter af på de unge. Næsten 500 studerende har i år søgt ind på erhvervsakademiuddannelsen til service- og oplevelsesøkonom, som forbereder dem på en karriere inden for oplevelsesindustrien. VisitDenmark ser positivt på denne tendens, da der er et stort behov for kvalificeret arbejdskraft i sektoren.

Hvis du har tjekket ind på et hotel, været i kontakt med et rejsebureau eller besøgt en turistattraktion, har du sandsynligvis mødt en service- og oplevelsesøkonom. Uddannelsen, som udbydes på seks erhvervsakademier fordelt over 10 steder i landet, forbereder de studerende på at udvikle, planlægge og levere oplevelser og serviceydelser i forskellige brancher såsom værtskab, turisme, detail, hotel og restaurant.

Markant fremgang i ansøgninger
Årets ansøgertal viser en stigning på 19 procent via kvote 1 på fem ud af de seks erhvervsakademier, der udbyder uddannelsen. VisitDenmark glæder sig over udviklingen.

“2023 har været endnu et godt år for dansk turisme. Særligt de udenlandske gæster er tilbage i Danmark, og meget tyder på at væksten fortsætter. Derfor er det rigtig godt, at der er flere, som nu søger ind på service- og oplevelsesøkonomuddannelsen. Vi har i den grad brug for kvalificeret arbejdskraft, som kan være med til at give turisterne en god oplevelse, når de holder ferie i Danmark især i lyset af, at hver tredje virksomhed indenfor turismen mangler arbejdskraft,” siger Anne Villemoes, kommunikations- og udviklingsdirektør i VisitDenmark.

Rekordår for dansk turisme
2023 blev et rekordår for dansk turisme med godt 63 millioner overnatninger og en turismeomsætning på 164 milliarder kroner. Denne vækst mærkes også i Randers på Memphis Mansion, som huser Europas største Elvis Presley-museum.

“På en god sommerdag har vi 3-400 gæster igennem, og det går helt klart bedre end før corona. Vi har udvidet med en Johnny Cash-udstilling, der lokker til, udviklet på events og udbygget vores terrasse, så vi kan have flere gæster udenfor i restauranten”, forklarer Jakob Neve, event- og konferencechef for Memphis Mansion, og selv uddannet service- og oplevelsesøkonom.

Han startede i jobbet i vinteren 2021, hvor corona stadig prægede oplevelsesindustrien. Siden da er der kommet knap 15 medarbejdere til, og museet vækster både på gæster og omsætning.

Uddannelse med mange muligheder
Den 2,5-årige service- og oplevelsesøkonomuddannelse målretter sig specifikt mod oplevelsesindustrien. Uddannelsen er bred nok til at tiltrække mange studerende og kan suppleres med en 1,5-årig overbygning, der giver en professionsbachelor med mulighed for specialisering.

Sønderborg kommune står over for en massiv vækst i overnatninger fra 2025, når Center Parcs Nordborg Resort åbner i Nordborg. Resortet forventer at modtage over 200.000 danske og internationale gæster årligt. Med over 400 feriehuse, et stort tropisk badeland, flere restauranter, en bondegård og et aktivitetscenter bliver der behov for mange medarbejdere inden for service- og oplevelsesøkonomi.

Service- og oplevelsesøkonomuddannelsen kan læses på 12 steder i landet på erhvervsakademier og professionshøjskoler, blandt andet på Erhvervsakademi Sydvest i Sønderborg, hvor interessen for uddannelsen i år er tredoblet.

“Vi får meget snart brug for kvalificeret arbejdskraft i forbindelse med åbningen af det nye resort og glæder os derfor over den voksende interesse for især service- og oplevelsesøkonomi på erhvervsakademiuddannelsen i Sønderborg og byder alle de nye studerende hjertelig velkommen til Sønderborg,” siger Gitte Hoeg Andersen, salgs- og marketingchef hos Nordborg Resort.

De mange ansøgere til service- og oplevelsesøkonomuddannelserne får besked om optag den 26. juli 2024 sammen med øvrige ansøgere til videregående uddannelser.

Turisternes forbrug i Danmark skabte 146.000 fuldtidsarbejdspladser i 2022, hvilket er næsten 31.000 flere end i 2021, ifølge VisitDenmark.