“Vi ser lige nu et hurtigvoksende udbrud med 43 patienter, der har fået salmonella. Vi ved, at det faktiske antal syge er langt højere, da ikke alle går til læge eller får taget en prøve. Ved hjælp af undersøgelse af bakterierne kan vi se, at salmonellatypen er helt ens på DNA-niveau. Det betyder, at patienterne er smittet af den samme kilde. Interviews med patienter peger igen på hakket oksekød, som vi så med det seneste udbrud,” siger epidemiolog Luise Müller fra SSI.
Efterforskning i gang
Efterforskningen for at finde smittekilden er i fuld gang. Myndighederne gennemfører patientinterviews og analyserer indkøbsoplysninger i håbet om at identificere et mønster blandt patienternes madindkøb. Det er endnu uklart, hvor oksekødet stammer fra, men tidligere tilfælde har peget på hakket oksekød som en sandsynlig kilde.
“Vi har konstateret, at to tredjedele af de aktuelle patienter enten har smagt på det rå kød eller brugt almindeligt hakket oksekød til tatar. Det vil vi kraftigt fraråde,” understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.
Forebyggende råd
Fødevarestyrelsen har udstedt en række råd for at undgå infektion:
Køb hakket kød, som er specielt beregnet til tatar, hvis du ønsker at spise det råt. Dette vil stå på pakningen, eller spørg din slagter.
Vask hænder grundigt før og efter håndtering af råt kød.
Undlad at smage på råt kød, såsom rå fars.
Hold råt kød adskilt fra spiseklar mad, som fx salat.
Gennemsteg eller gennemkog hakket kød.
For under en måned siden blev 64 personer i Danmark smittet med en salmonellatype, der stammede fra hakket oksekød importeret fra England. Myndighederne har endnu ikke fundet oprindelsen til smittekilden for det seneste udbrud.
Fakta om Salmonella
Salmonella-infektion medfører typisk almen utilpashed, diarré, mavesmerter, kvalme, opkastninger og feber. Symptomerne kan også inkludere ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. I de fleste tilfælde er symptomerne milde og går over af sig selv. Ved vedvarende symptomer bør man søge læge.
Læs mere om udbruddet
/ritzau/