Annonce
Del på Facebook   Print siden

Studie: Proteinrig morgenmad booster din mæthed og koncentrationsevne

Danmarkidag
Mandag 19. februar 2024 kl. 07:00

Studie: Proteinrig morgenmad booster din mæthed og koncentrationsevne
Billede af Pexels fra Pixabay


Studie udforsker sammenhængen mellem kost og kognitiv funktion og afslører, at en proteinrig morgenmad kan øge mæthedsfølelsen og forbedre koncentrationsevnen. Vigtig viden i et samfund med stigende overvægtsrater og livsstilsrelaterede sygdomme, mener forsker.

”Morgenmaden er det dagens vigtigste måltid.” Sådan lyder en fortærsket floskel, der hidtil har været uden det store videnskabelige belæg.

Men et nyt dansk studie, der har udforsket, hvordan forskellige typer morgenmad påvirker mæthedsfølelse og koncentrationsevne, giver nu ny næring til påstanden.

Heri har forskerne fulgt 30 overvægtige kvinder i alderen 18 til 30 år, der deltog i tre dage, hvor de enten indtog en proteinrig, en kulhydratrig eller ingen morgenmad. Derefter blev deltagernes mæthedsfølelse, hormonniveau, energiindtag ved frokost og det samlede daglige energiindtag målt.

Alle deltagere skulle også gennemføre en kognitiv koncentrationstest i forbindelse med studiet.

”Vi fandt, at en proteinrig morgenmad med skyr og havregryn øgede mæthedsfølelsen og koncentrationsevnen hos deltagerne, men det reducerede ikke det samlede energiindtag sammenlignet med at springe morgenmaden over eller at spise morgenmad rig på kulhydrater,” fortæller lektor og ph.d. på Institut for Folkesundhed Mette Hansen, der er en af forfatterne til studiet.

Mulig strategi mod overvægt?
Antallet af overvægtige stiger både i Danmark og på verdensplan, og med det følger mange livsstilsrelaterede sygdomme som for eksempel type 2 diabetes.

Tidligere studier har vist, at morgenmadsspisere har en lavere BMI end personer, der ikke spiser morgenmad, og proteinrige fødevarer har generelt vist sig at have en øget mæthedseffekt i forhold til fedt og kulhydratrige fødevarer med samme kalorieindhold.

Tanken var derfor at teste, om en proteinrig morgenmad kunne være en god strategi til at opnå en større mæthed i løbet af dagen og dermed reducere det daglige kalorieindtag.

Så nem er løsningen dog ikke, understreger Mette Hansen.

”Resultatet bekræfter, at proteinrige måltider fremmer mæthedsfølelsen, hvilket er positivt i forhold til at forebygge vægtstigning. Men resultaterne tyder dog også på, at hvis denne ernæringsstrategi skal være effektiv, så er det ikke nok, at det kun er morgenmaden, der er proteinrig.”

Tankevækkende forskel
Potentialet i at udskifte en diæt rig på kulhydrater med en, der er rig på protein ses i den tydelige forskel i den mættende effekt, der måltes i studiet.

Flere af forsøgspersonerne havde således svært ved at indtage hele den proteinrige morgenmad med skyr og havregryn.

”Det er tankevækkende, at der kan være så stor forskel i mæthedseffekt mellem to måltider med samme kalorieindhold. Havde de selv fået lov at vælge måltidets størrelse, er det sandsynligt, at de ville have spist mere og dermed flere kalorier den dag, de fik serveret brød og marmelade end den dag, de fik skyr og havregryn,” forklarer Mette Hansen.

Behov for yderligere forskning
Studiet giver ifølge forskeren vigtige indsigter, men har også sine begrænsninger, da det kun er overvægtige unge kvinder, der har deltaget i studiet. Studiet er også baseret på relativt kortvarige observationer, hvilket efterlader spørgsmålet åbent om, hvordan langsigtede kostændringer påvirker sundhed og vægt.

Mette Hansen påpeger derfor, at studiet understreger behovet for yderligere forskning for at forstå, hvordan forskellige typer fødevarer påvirker helbredet over tid.

”Vi har allerede data på vej fra et forsøg, hvor deltagerne fik enten den proteinrige morgenmad eller den proteinfattige morgenmad. Formålet er at se på, hvordan typen af morgenmad påvirker kropssammensætningen og andre parametre som mikrobiota og kolesteroltal,” siger Mette Hansen

Resultaterne af disse studier kan ifølge Mette Hansen åbne for muligheden for at udvikle mere målrettede ernæringsanbefalinger i fremtiden.

Bag om forskningsresultatet
• Studietype: Randomiseret kontrolleret cross-over studie.

• Samarbejdspartnere: Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Department of Food Science, Aarhus Universitet, Regionshospitalet Gødstrup.

• Ekstern finansiering: Mejeribrugets Forskningsfond, Oda og Hans Svenningsens Fond.

• Evt. Interessekonflikt?: Ingen

• Link til videnskabelig artikel: https://doi.org/10.3168/jds.2023-24152



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Danmarkidag

14 nye sager i år: Flere virksomheder ignorerer kendelser fra ankenævn
14 nye sager i år: Flere virksomheder ignorerer kendelser fra ankenævn
Danmarkidag
Bibliotekspengene er fordelt: Flere penge til digitale bøger
Bibliotekspengene er fordelt: Flere penge til digitale bøger
Danmarkidag
Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme
Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme
Danmarkidag
Nordjyderne er mere brandsikre end københavnerne
Nordjyderne er mere brandsikre end københavnerne
Danmarkidag
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Danmarkidag
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Danmarkidag
Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling
Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling
Danmarkidag
Nu kan du få hestepas på mobilen
Nu kan du få hestepas på mobilen
Danmarkidag
Fra i dag kan du igen søge tilskud til at energirenovere din bolig
Fra i dag kan du igen søge tilskud til at energirenovere din bolig
Danmarkidag
Vejrguderne har begunstiget os med lune forårsdage, og det betyder en ting for bilejere
Vejrguderne har begunstiget os med lune forårsdage, og det betyder en ting for bilejere
Danmarkidag
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder