Nyheder

Stor nyhed fra Kongehuset – Nyt kongevåben markerer historisk skifte for Danmark

Danmark indleder det nye år med en markant ændring i det kongelige symbolunivers.

Stor nyhed fra Kongehuset – Nyt kongevåben markerer historisk skifte for Danmark
Foto: Kongehuset
1. januar 2025
Af Dinny Eriksen

Danmark indleder det nye år med en markant ændring i det kongelige symbolunivers. Hans Majestæt Kongen har ved en kongelig resolution den 20. december 2024 fastsat et nyt kongevåben, der i dag, den 1. januar 2025, officielt tages i brug. Ændringerne markerer en kombination af tradition og fornyelse med særligt fokus på rigsfællesskabets styrkede rolle.

Et symbol på samling og historie

Kongevåbenet har siden middelalderen været et vigtigt statskendetegn og Kongens personlige våben. Det er et visuelt symbol på monarkens legitimitet og statens suverænitet. Med det nye design er der lagt vægt på at afspejle rigsfællesskabet, som nu tydeligt fremgår i skjoldets fire felter.

Danmarks våbenmærke med de tre løver forbliver i første felt, mens Færøerne og Grønland har fået hver deres plads i henholdsvis andet og tredje felt. Dette understreger rigsfællesskabets betydning og sikrer, at alle dele af riget bliver repræsenteret. Sønderjyllands historie markeres gennem de slesvigske løver, som nu indtager det fjerde felt.

Randers Kammerorkester præsenterer et af tidens store klavertalenter

Læs også: Randers Kammerorkester præsenterer et af tidens store klavertalenter

Ændringer i detaljerne

Flere detaljer fra det tidligere kongevåben er blevet justeret eller fjernet. Våbenmærket med de tre kroner, der tidligere havde sin plads, er udgået, da det ikke længere anses som aktuelt. Samtidig er Dannebrogskorset blevet ændret tilbage til sin udadbuede form, der traditionelt har været normen. Hjerteskjoldet, som bærer Oldenborg-slægtens to bjælker, understreger Kongeslægtens historiske arv.

Det hele er omgivet af Elefantordenens og Dannebrogordenens kæder og holdes af to vildmænd, der symboliserer styrke og beskyttelse. Designet er skabt af kongelig våbenmaler Ronny Skov Andersen, som har sikret en balance mellem det historiske og det moderne.

Nyt kongeflag på Amalienborg

Det nye kongevåben pryder også Kongeflaget, som i dag kan ses hejst over Amalienborg. Nytårstaflet markerer ikke blot begyndelsen på et nyt år, men også en ny æra for Kongehusets visuelle identitet. Der er samtidig indført nye flag for Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen.

Lokalsamfundets interesse

Selvom det nye kongevåben måske synes fjernt fra hverdagen i Randers, er det en påmindelse om den danske historie og den rolle, rigsfællesskabet spiller i vores fælles identitet. Ændringerne i kongevåbenet afspejler et bredere perspektiv, hvor tradition og fornyelse går hånd i hånd, og hvor alle dele af riget bliver anerkendt.

For interesserede borgere kan det nye våben allerede nu ses på Kongehusets hjemmeside, hvor flere detaljer om dets symbolik og baggrund er tilgængelige.

Med dette historiske skifte skriver Danmark et nyt kapitel i sin heraldiske historie – en udvikling, der både respekterer fortiden og ser fremad mod fremtiden.

Hele pressemeddelelsen fra Kongehusets Kommunikationschef Lene Balleby kan læses her: Kongehuset

Grammy-vindende country/rock/folk/blues-sanger og sangskriver Lucinda Williams kommer til Randers

Læs også: Grammy-vindende country/rock/folk/blues-sanger og sangskriver Lucinda Williams kommer til Randers

Tilmeld dig vores nyhedsbrev