Nyheder
Status på uddannelsesstatus i Randers
Randers er på rette vej, når det kommer til at få unge ind i uddannelsessystemet. Selv om der fortsat er udfordringer, viser den årlige status fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UUR) en udvikling i positiv retning.
I Randers er 7,6% af de unge mellem 18 og 24 år uden tilknytning til uddannelse eller arbejde, ifølge de nyeste tal fra 2023. Dette tal er en lille forbedring i forhold til tidligere år, men det ligger stadig over landsgennemsnittet på 6,3%. På trods af fremskridt er der en opgave foran Randers i at nå ned til landsplanens niveau. Over de sidste fem år er andelen af unge i denne kategori faldet både lokalt og nationalt med 0,4 procentpoint, hvilket kræver yderligere indsats fra både Jobcenterets ungeindsats og UUR.
Afgangselevers vej til ungdomsuddannelser
Når der ses på, hvordan det går afgangselever 15 måneder efter at have afsluttet grundskolen, har Randers oplevet en tilbagegang. I perioden 2021/2022 var det blot 80,4% af eleverne, der påbegyndte en ungdomsuddannelse i modsætning til 83,3% i 2020/2021. Dermed ligger kommunen under landsgennemsnittet på 85,7%. Dette kan tyde på en vedvarende udfordring med at fastholde unge i yderligere uddannelse og peger på et behov for øget fokus og støtte til denne aldersgruppe.
Initiativer for 15-17-årige
For de yngre aldersgrupper, 15-17-årige, viser data, at 7% er engageret i forberedende aktiviteter uden for den ordinære skolegang. Det er essentielt, at disse unge modtager den nødvendige vejledning, da en fokuseret indsats kan være med til at sikre, at de er på rette spor mod ungdomsuddannelser eller jobmuligheder. En stor del af denne gruppe består af drenge med udfordringer i skolekundskaber, og fremtidige tiltag bør derfor rettes mod at bistå disse unge både uddannelses- og beskæftigelsesmæssigt.
Det er planlagt, at kommende aktiviteter skal have et stærkere fokus på beskæftigelsesrettede løsninger, især for dem der synes at have særlig svært ved at finde deres vej i længerevarende uddannelsesforløb.
På trods af udfordringer og en forestående budgetbesparelse, der vil påvirke UURs ressourcer, planlægges der at prioritere indsatsen blandt de yngre unge fremfor de ældre grupper. Med fremtidige strategier og indsatser, kombineret med et vedvarende opsøgende arbejde, er randrusianske unge bedre stillet for at nå uddannelsespolitikkens mål og visioner.