Spare-nisser i juleudstilling

5. december 2016
Spare-nisser i juleudstilling

Nu kan du høre spændende historier om gamle sparebøsser generelt og om sparenisser i særdeleshed.

Museumsinspektør på Sparebøssemuseet i Randers, Inge Kirstine Nielsen, kigger nemlig forbi Museum Østjylland til en lille fortælling om alle tiders charmerende sparebøsser og sparenisser.

Er der nogen, der ved noget om sparebøsser, så er det Inge Kirstine Nielsen. Hun er mangeårig museumsinspektør og guide på Sparebøssemuseet, der er den eneste af sin art i Danmark. Museet rummer hele 3500 sparebøsser, efter det i 2004 overtog en større samling sparebøsser. Heraf er en mindre del sparenisser.

Allerede i 1890 kom københavnske og bornholmske keramikere på ideen med at lave sparenisser. Senere fulgte andre efter. Men ideen med at lave sparenisser er oprindeligt dansk, fortæller Inge Kirstine Nielsen, der glæder sig til at vise det lille udpluk af sparenisser fra sparebøssesamlingen frem på Museum Østjylland.

Inge Kirstine Nielsen kan også fortælle, at den ældste danske sparebøsse i Sparebøssemuseets samling er så gammel som fra 1650. Og at de gamle romere og grækere for hele 2.500 år siden såmænd også havde sparebøsser.

* Små Fortællinger: Spare-jul, torsdag den 8. december 2016, kl. 11 11:20 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. Gratis adgang.

NB: Inge Kirstine Nielsen gæster igen museet den 22. december, hvor hun fortæller og demonstrerer Sparebøssemuseets fineste mekaniske sparebøsser.

* Giv RANDERSiDAG en ‘synes godt om’ på Facebook – klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.