Sommerferien står for døren: Beskyt dig selv mod solskoldninger

24. juni 2024
Sommerferien står for døren: Beskyt dig selv mod solskoldninger

Mange tror fejlagtigt, at netop deres hudtype ikke bliver forbrændt af solens stråler. Der eksisterer en udbredt misforståelse om, at kun lyse hudtyper bliver solskoldet og har brug for solbeskyttelse. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der lettest bliver solskoldet i sommerens høje UV-stråling.

Selvom nogle hudtyper kan tåle mere sol end andre, viser et nyt notat fra Kræftens Bekæmpelse, at alle hudtyper kan blive forbrændt og har brug for solbeskyttelse. Ifølge notatet er 40 % af danskere med hudtype 3 blevet solskoldet i deres sommerferie, selvom de ofte mener, at de sjældent eller aldrig bliver skoldet. Dette gælder også for 12 % af danskere med hudtype 4.

Der er en tendens til at tro, at det kun er de lyse hudtyper, der kan blive skoldet af solen. Men faktisk er det vigtigt, at alle husker solbeskyttelse uanset hudtype. For alle hudtyper kan blive solskoldet, fortæller Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Solskoldninger har alvorlige konsekvenser
Hvis du først bliver solskoldet, kan det have alvorlige konsekvenser på sigt. Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger med antallet af solskoldninger og den mængde UV-stråling, vi udsættes for gennem livet.

Det er afgørende, at vi husker på de tre solråd skygge, solhat og solcreme – hen over sommeren, uanset om man er i Danmark eller sydpå. Er man først blevet solskoldet, så er skaden sket. Ens hud glemmer nemlig aldrig, siger Peter Dalum.

Ved at følge de gode solvaner, når vi er i solen, kan vi mindske risikoen for modermærkekræft markant. 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan nemlig forebygges, hvis vi husker at passe på vores hud.

Ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse
I år har Kræftens Bekæmpelses Solkampagne taget nye metoder i brug for at minde danskerne om solbeskyttelse. Solkampagnen har hidkaldt vampyren Igor fra Transsylvanien. Som de fleste ved, lever vampyrer livet i skyggen, så de må vide noget om at undgå for meget sollys.

Se filmen her: Solkampagnen

Og bliv klogere på din hudtype her: Hudtype og UV

Husk, at beskytte din hud er ikke kun vigtigt for at undgå kortvarige solskoldninger, men også for at sikre din langsigtede sundhed. Tag de nødvendige forholdsregler og nyd sommeren sikkert!

/ritzau/