Randers C

Slotspladsen i Randers har fået et ansigtsløft

Der er nu igen plads til både hygge og legende børn på Slotspladsen i Randers, efter at stedet nu er færdigrenoveret.

Slotspladsen i Randers har fået et ansigtsløft
Slotspladsen i Randers fremstår nu mere sammenhængende. Foto: Randers Kommune
10. oktober 2024
Af Benedikte Jensen

“Ønsket med projektet har hele tiden været at skabe et mere harmonisk, sammenhængende og ikke mindst grønnere byrum, som i endnu højere grad end før understøtter bylivet og giver folk lyst til at være her,” siger formand for Erhvervs- og planudvalget, Claus Berggren.

Renoveringen er, sammen med blandt andet den tidligere renovering af Kirketorvet, en del af indsatsen for at skabe en mere indbydende og sammenhængende midtby.

Nye bænke og ændret belægning
Som en del af projektet er Slotspladsen blandt andet blevet opgraderet med nye bænke, så stedet i endnu højere grad end tidligere indbyder byens indbyggere og besøgende til at opholde sig der. Derudover er der også blevet ændret i belægningen på pladsen, så den fremstår mere sammenhængende og stadig svarer til belægningen i resten af midtbyens gader og torve.

Vejen til færdiggørelsen har været lidt længere end først ventet.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi undervejs har været udfordrede af både dårligt vejr og ikke mindst de mange velbevarede middelalderskeletter, som dukkede op i forbindelse med gravearbejdet. De er til gengæld en interessant tilføjelse til historien om stedet,” siger midtbykoordinator Line Heydorn.

På Slotspladsen, der er opkaldt efter Dronningborg Slot, som lå på stedet indtil starten af 1700-tallet, udgravede arkæologer fra Museum Østjylland tidligere på året 26 middelalderlige skeletter. De menes at være begravet i relation til Gråbrødreklosteret, som lå her i middelalderen.

Bliver grønnere med tiden
Selvom pladsen nu officielt er klar til brug, er der dog stadigvæk enkelte ting, der mangler. Den store hvide væg fremstår lige nu helt bar. Med tiden kommer en lang række planter dog til at skærme af for den og gøre området grønnere. I løbet af den kommende måned bliver der plantet snebolle, rynkeblad, vedbend og forskellige løgplanter.

Skader på kunstværk er udbedret
I forbindelse med projektet er Per Nebles kunstværk “Et Randersspil” blevet sat i stand. Særligt de 13 store hvide kugler, som er “trillet” ind i Randers af de 13 landeveje, som fører til byen, trængte til en kærlig hånd.

“De hvide kugler var efterhånden noget medtagede af blandt andet møder med bakkende lastbiler. Nu er skaderne i betonen udbedret, og så snart vejret bliver bedre, får vi dem også malet,” siger Line Heydorn.

LÆS OGSÅ: Malte Ebert og hans nye show “Gennemsnitsdansker” tog Værket og Randers med storm

Randers-elever dykker ned i ingeniørkunstens verden

Læs også: Randers-elever dykker ned i ingeniørkunstens verden