Familie Skovflåten er kommet! Få styr på flåtbid: Hvordan du kan undgå sygdomme som borreliose og TBE
Skovflåten er kommet for at blive i Danmark og er blevet en kilde til bekymring, da dens bid kan overføre alvorlige sygdomme som borreliose og TBE. Læs hvordan du genkender flåten, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du bedst beskytter dig selv og dine nærmeste.
Skovflåten og dens farer
Skovflåten, også kendt som Ixodes ricinus, er en lille blodsugende mide, der lever af blod fra både fugle og pattedyr, herunder mennesker. Den kan overføre sygdomme som borreliose (forårsaget af bakterien Borrelia burgdorferi) og TBE (flåtbåret hjernebetændelse). Skovflåten er mest aktiv fra maj til september og findes i skovområder, krat og moser, hvor den venter på et værtsdyr. Den begynder dog at komme frem, når nattefrosten er ovre. Så fra marts/april kan vi allerede møde skovflåten på nært hold.
Flåt på huden (foto: Adobe) Flåten og dens livscyklus
Flåten gennemgår tre stadier i sin livscyklus: larve, nymfe og voksen. Den voksne flåt er afhængig af at få tre blodmåltider i løbet af sin livscyklus. Efter hver blodmåltid falder flåten ned til jorden for at fordøje blodet, før den kravler op i vegetationen for at vente på et nyt offer. Flåten har ikke syn, men kan opfange luftfugtighed, temperatur og udånding fra et potentielt værtsdyr på op til 15 meters afstand.
Flåtens cyklus (Illustration: Birgitte Lerche-Barlach/Sundhed.dk) Hvordan flåten smitter
Flåtbid i sig selv er sjældent farlige, men flåter kan være smittebærere af flere alvorlige sygdomme. Borrelia kan forårsage lammelser, smerter, og neurologiske problemer, mens TBE kan føre til hjernebetændelse. Flåtbid kræver ofte, at flåten er fastgjort i flere timer for at overføre sygdomme som borreliose, men TBE kan smitte næsten med det samme.
Flåtbid (foto: Adobe) Sådan undgår du flåtbid
Der er flere praktiske forholdsregler, du kan tage for at mindske risikoen for flåtbid:
- Bær lange ærmer og bukser, især i skovområder fra maj til september.
- Hold dig til de etablerede stier for at undgå tæt vegetation, hvor flåterne gemmer sig.
- Brug gummistøvler, og sørg for, at bukserne er trukket udenpå støvlerne og fastgjort med elastik.
- Undersøg din hud grundigt efter ophold i naturen, især på varme og fugtige steder som bag ørerne, i knæhaserne og lysken.
(foto: Adobe) Hvad gør du, hvis du bliver bidt?
Hvis du opdager en flåt på din hud, er det vigtigt at fjerne den hurtigt og korrekt. Brug en pincet og træk flåten forsigtigt ud, så tæt på huden som muligt, uden at klemme på den. Det er vigtigt at undgå at bruge olie, vaseline eller andre metoder, der kan forårsage, at flåten kaster op og dermed spreder bakterier.
For at fjerne en flåt effektivt, brug en pincet eller flåtfjerner. Træk flåten forsigtigt og langsomt ud ved at gribe så tæt på huden som muligt. Rens området grundigt bagefter med desinfektionsmiddel.
Skovflåter og en tægetang/flåtfjerner (foto: Adobe) Symptomer på infektion
Efter et flåtbid skal du være opmærksom på symptomer som et rødt udslæt, der breder sig fra bidstedet, ofte i form af en ring. Dette kan være et tegn på borreliose. Hvis du begynder at opleve influenzalignende symptomer som feber og muskelsmerter, eller hvis du bemærker hævede lymfeknuder, bør du kontakte en læge. Ved TBE, som forårsager hjernebetændelse, kan symptomerne inkludere høj feber, hovedpine og forvirring.
Flåtbid og behandling
Det er sjældent, at flåtbid fører til alvorlige sygdomme, men det er stadig vigtigt at være opmærksom. Hvis du bliver smittet med borreliose, vil lægen ofte ordinere en antibiotikakur. Ved TBE er der ingen specifik behandling, men sygdommen kan forebygges ved vaccination, som især anbefales til dem, der ofte færdes i skovområder.
Hvad gør du, hvis du bliver syg?
Hvis du får feber, influenzalignende symptomer eller et udslæt efter et flåtbid, bør du kontakte din læge. Hvis du har været i et område, hvor TBE er udbredt, og du oplever symptomer, skal du være opmærksom på, at sygdommen kan opstå selv uden et synligt flåtbid.