Skovbrande og gigahagl: Sådan sikrer du dig på sommerferien

28. juni 2024
Skovbrande og gigahagl: Sådan sikrer du dig på sommerferien

Skovbrande, forstyrrede fly og døde elbiler. Sommerferien kan byde på mange forhindringer. Nu har Alm. Brand samlet en række gode råd til at styre udenom de mest almindelige.

Har du prøvet at stå i lufthavnen med tunge kufferter og spændte børn blot for at få besked om, at jeres fly er aflyst på grund af en strejke langt nede i Europa? Eller måske har du oplevet at løbe tør for strøm midt på motorvejen, fordi bilens aircondition har tappet batteriet hurtigere end forventet?

De seneste somre har budt på vidt forskellige udfordringer for feriehungrende danskere inklusive skovbrande, hedebølger og hagl så store som golfkugler. Derfor er det en rigtig god idé at have styr på dine forsikringer, inden du tager afsted, fortæller Jan Graversgaard, direktør i Skadeservice i Alm. Brand:

-Der skal typisk ikke mere end én alvorlig forhindring til at sætte feriehumøret på prøve. Derfor gælder det om at sikre dig selv og familien bedst muligt, hvis uheldet skulle være ude, siger han.

Alm. Brand har samlet en række gode råd til at gardere sig i tilfælde af uheld på ferien.

Forstyrrede fly og forsinket bagage
Forsinket eller forsvundet bagage er desværre ret almindeligt – især i højsæsonen. Derfor giver det rigtig god mening at undersøge, om du er dækket og hvordan. Reglerne er forskellige fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

-Under alle omstændigheder er det en god idé at pakke det mest basale underbukser, tandbørste, vigtig medicin med videre i din håndbagage. Så kan du i det mindste klare dig et par dage uden de store problemer, siger Jan Graversgaard fra Alm. Brand.

Hvis bagagen ikke dukker op, skal du først og fremmest melde det i lufthavnen hos det selskab, du er fløjet med. De laver en såkaldt PIR-rapport til dig, der fungerer som dokumentation for, at du har gjort opmærksom på forsinkelsen.

Sørg også for at melde forsinkelsen ind til dit forsikringsselskab så hurtigt som muligt. Forsikringen giver dig mulighed for at købe de ting, du står og mangler, hvis bagagen er mere end fem timer forsinket. Og husk at gemme kvitteringerne.

I forhold til forsinkede fly, lufthavnsstrejker og andre forstyrrelser i flytrafikken er det altid en god idé løbende at holde øje med flyselskabets opdateringer og i øvrigt møde tidligt frem i lufthavnen. Der er ekstra mange mennesker på farten om sommeren.

Det vilde vejr fra skovbrande til oversvømmelser
Ekstreme vejrfænomener såsom skovbrande, stormflod og voldsomme hedebølger er desværre blevet en stadig mere udbredt risiko.

Hvis du allerede er taget afsted, når det vilde vejr rammer, skal du først og fremmest forholde dig til de lokale myndigheders vejledninger. Du kan i udgangspunktet ikke forsikre dig mod, at ferien bliver ødelagt af vilde vejrfænomener.

-Hvis vi som forsikringsselskab – på baggrund af vejledningerne fra de lokale myndigheder og det danske udenrigsministerium – vurderer, at situationen er livsfarlig, gør vi selvfølgelig alt, hvad der står i vores magt for at få kunderne ud af området, fortæller Jan Graversgaard fra Alm. Brand.

Hvis du endnu ikke er rejst hjemmefra, og der eksempelvis opstår skovbrand i det område, som du har planlagt at tage til, skal du orientere dig hos Udenrigsministeriet og følge deres anbefalinger. Hvis Udenrigsministeriet direkte fraråder rejser til området, kan du typisk afbestille rejsen og få pengene refunderet med din rejseforsikring.

Frygten for den tomme elbil
Mange elbilejere er bekymrede for at løbe tør for strøm et sted på de tyske motorveje. Skal du på bilferie i din elbil, er det vigtigt, at du planlægger din tur rimelig detaljeret, så du ved, hvornår du skal lægge dine pauser ind, så du kan fylde strøm på bilen imens.

Selvom du er grundig med planlægningen, er det dog ikke unormalt, at der opstår uforudsete hindringer på motorvejen ikke mindst i industriferien.

-Havner du eksempelvis i en fire kilometer lang kø med 28 grader udenfor, kan du blive nødt til at holde både bilen og din aircondition kørende uden rigtigt at komme nogen vegne, og så kan du godt risikere at løbe tør for strøm, fortæller Jan Graversgaard.

Hvis uheldet er ude, og du har en kaskoforsikring på din bil, er du dækket af det røde kort, som er en vejhjælpsservice, der blandt andet gælder i Europa. Det første du skal gøre er at ringe til SOS på +45 7010 5052. Du kan også finde telefonnummeret på internettet eller på det røde kort, som vi anbefaler, at man altid har på sig. Download eventuelt også Rødt Kort-appen på din mobiltelefon.

SOS sørger for at få dig videre, reparere din bil eller stille en lånebil til rådighed, hvis der er behov for det.

Har du en ansvarsforsikring på din bil, men ikke en kaskoforsikring, så er det det grønne kort, du skal bruge. Men det behøver du ikke have på dig.

/ritzau/