Skoleklokkerne ringer ind efter sommerferien i Randers – men har du styr på ulykkesforsikring i skolen?

13. august 2024
Skoleklokkerne ringer ind efter sommerferien i Randers – men har du styr på ulykkesforsikring i skolen?
Pressefoto fra Gjensidige

Nu hvor skoleklokkerne igen ringer ind efter sommerferien, vil tusindvis af børn fylde klasseværelser og legepladser i skoler og institutioner over hele landet. Men selvom mange børn kommer til skade under leg i skolen eller i børnehaven, er der stadig stor forvirring blandt forældre om, hvordan deres børn er forsikringsdækket i tilfælde af ulykker. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige afslører, at næsten halvdelen af danske forældre tror, at deres børn er dækket af en kollektiv ulykkesforsikring, når de er i skole eller institution. Dette er dog en misforståelse, som kan få alvorlige konsekvenser.

Undersøgelsen viser, at mange forældre stadig tror, at deres børn er forsikret gennem en kommunal ulykkesforsikring, som tidligere dækkede børn, når de var i skole eller institution. Denne dækning eksisterer dog ikke længere, og det er nu forældrenes ansvar at sikre, at deres børn har en passende ulykkesforsikring. Dette kan især være problematisk ved alvorlige skader, såsom tandskader eller komplicerede brud, som kan kræve langvarig behandling og støtte.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen kræver op til 4000 skader blandt børn i institutioner hvert år behandling på skadestuen. Disse skader opstår ofte under leg på klatretårne, trampoliner eller fodboldbaner. Selvom mange af disse skader er mindre alvorlige, er der tilfælde, hvor børn har behov for omfattende lægehjælp, hvilket kan blive dyrt for familier uden en ordentlig ulykkesforsikring.

Forældrenes ansvar

Som reglerne er i dag, er det udelukkende forældrenes ansvar, at deres barn har en ulykkesforsikring. Dette står i modsætning til tidligere, hvor der var en kommunal dækning, mens børnene var i skole og institution.  

Til trods for at det heldigvis er de færreste skader, der kræver behandling og støtte efterfølgende, så er det enormt vigtigt, at man som forælder er klar over, hvordan ens barn er dækket, lyder det fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige. 

“Vi ved, at der særligt ved tandskader og komplicerede brud kan være behov for, at vi træder til efterfølgende og hjælper barnet, og her vil det være enormt ærgerligt, hvis forvirring om dækningen skulle være skyld i, vi ikke kunne hjælpe,” siger hun.  

Fordi undersøgelsens resultater tyder på, at der er en vis usikkerhed om, hvordan både ens børn er dækket og hvordan man som familie er dækket i tilfælde af ulykke, opfordrer Lene Rasmussen til, at man bruger den kommende tid efter ferien til at gå sine forsikringer efter.  

“I takt med at børnene bliver ældre, så ændrer behovene for deres dækning sig i mange tilfælde samtidig. Og her er tiden efter sommerferien et godt tidspunkt at gå sine forsikringer igennem, så ikke der pludselig opstår ærgerlige misforståelser, hvis uheldet er ude,” siger hun. 

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i maj 2024 blandt 257 repræsentativt udvalgte danskere med børn i husstanden.  

Er dit barn dækket af en kollektiv ulykkesforsikring, når det er i skole/institution? 
Ja 50% 
Nej 17% 
Ved ikke/ønsker ikke at svare 33% 
Er dit barn dækket af en privat ulykkesforsikring? 
Ja, de er dækket på min egen eller anden forælders ulykkesforsikring 45% 
Ja, en separat børneulykkesforsikring/tilvalgsdækning på min eller en andens ulykkesforsikring 43% 
Nej 4% 
Ved ikke/ønsker ikke at svare 8%