Del på Facebook   Print siden

Skal Eliteidrætsklasserne flyttes?

Randers
Fredag 22. januar 2021 kl. 17:00

Skal Eliteidrætsklasserne flyttes?
Eliteidrætsklasserne er i dag på Nørrevangsskolen. Foto: Nørrevangskolen


Det spørgsmål skal Skole- og uddannelsesudvalget drøfte på et udvalgsmøde d. 26/1. Der er stillet forslag om at flytte klasserne fra Nørrevangsskolen til Tirsdalens Skole.

Sagsfremstilling

Elitekoordinationsudvalget har fremsat forslag om at flytte Eliteidrætsskolen Randers fra Nørrevangsskolen med det formål at øge søgningen til Eliteidrætsskolen.

Randers Kommunes eliteidrætsklasser på folkeskoleområdet - Eliteidrætsskolen Randers - har siden starten, da Randers Kommune blev eliteidrætskommune, været placeret på Nørrevangsskolen.

Eliteidrætsskolen er en særlig afdeling med rene eliteidrætsklasser på henholdsvis 7., 8. og 9. årgang, som tilbyder kombineret skolegang og eliteidræt for unge sportstalenter. Skoleskemaet består af almindelig undervisning, tematimer, almindelige idrætstimer, valgfag og ekstra idræt samt morgentræning. Der afsættes samtidig til morgenmad.

Undervisningen foregår på Nørrevangsskolen, mens morgentræningen finder sted forskellige steder i byen.

Skolen er en del af Randers Talent og Elites uddannelsestilbud, som er målrettet sportsudøvere, og skolen har derfor en aftale med Team Danmark. Alle sportsudøvere uanset sportsgren kan søge optagelse på Eliteidrætsskolen Randers.

Eliteidrætsskolen Randers har udarbejdet nedenstående status over antal elever i eliteidrætsklasserne fordelt over år.


Fra Sagsfremstillingen

Status viser, at der er en generel god tilslutning på omkring halvtreds elever til Eliteidrætsskolen, men tilslutningen til 7. klasse i 2020 har været lav. Det kan skyldes coronasituationen og/eller at afdelingslederen har være på barsel, og reklame for skolen derfor har været udskudt.

Selvom der først er informationsmøde og optag i januar 2021, er der nu 15 elever til 7. i til skoleåret 2021/2022. Det skønnes derfor, at der vil være over 20 elever i 7. klasse i det nye skoleår.

Jo ældre eleverne bliver, jo mere pres bliver der i elitesporten, der stilles flere og højere krav, og man kan blive valgt fra. Derfor ses en udskiftning eller et frafald på årgangene hen over de tre år. Der kommer også tilbud til eleverne fra bl.a. Colleges i USA, idrætsefterskoler mm.

Der er de seneste år sket en udvikling i typen af ansøgere til Eliteidrætsskolen, hvor ansøgerne opleves som mere bevidste om skolevalget, og derfor havner på "den rigtige hylde". Ud over elevtallet fokuseres der på kvaliteten af Eliteidrætsskolen - skabes der eliteidrætsfolk.

Der er et generelt ønske, også fra Elitskolen Randers, om at øge elevtallet til Eliteidrætsskolen, og der arbejdes løbende med forskellige tiltag for at optimere optagelsesproceduren. Der arbejdes også på at Nørrevangsskolen bliver en certifiseret idrætsskole, altså en skole med en kultur, hvor idræt og bevægelse er et omdrejningspunkt, og hvor skolen er med i forskellige forskningsprojekter om sundhed, bevægelse, trivsel mm. Den udvikling kan måske være med til at øge elevtallet i Eliteidrætsskolen og omvendt.

Det umiddelbart lave elevtal i 7. klasse i 2020 samt ønsket om at øge elevtallet kræver dog en opmærksomhed på, hvorvidt ressourcerne udnyttes optimalt, om den fysiske placering på Nørrevangsskolen er den rigtige og/eller om Eliteidrætsskolen som afdeling med fordel kan placeres i et større udskolingsmiljø fx på Tirsdalens Skole samtidig med, at eliteidrætsmiljøet fastholdes. Eliteidrætsmiljøet skal skabe de værdier, der skal til for at fremme elevernes elitære tankegang (fokus, selvtillid, diciplin) og sikre, at atleten lykkes.

Tirsdalens Skole har i overvejende grad har tilsvarende idrætsfaciliteter til rådighed som Nørrevangsskolen samt en "overskydende" kapacitet på 4-6 klasselokaler. I forvejen placeres aktiviteter for Eliteidrætsskolen på Langvang Idrætscenter, som både rummer fx atletikfaciliteter og en nyåbnet BMX-bane. Dette kan forventeligt videreføres, også i tilfælde af flytning af eliteidrætsklassernes fysiske placering. Eleverne vil dog ikke kunne gå fra Tirsdalens Skole til Langvang, som det er tilfældet fra Nørrevangsskolen, men vil kræve transport.

En placering af Eliteidrætsskolen på Tirsdalens Skole vil ligeledes styrke fordelene ved et kraftcenter for udskoling, jævnfør sag om 10. klasse, som også behandles på skole- og uddannelsesudvalgets møde den 15. december 2020.

En ny geografisk placering vil give mulighed for en relancering og en eventuel gentænkning af Eliteidrætsskolen, herunder et navneskifte fra elite til talent efter anbefaling fra Team Danmark.

Flyttes Eliteidrætsskolen fra Nørrevangsskolen til Tirsdalens Skole vil det være en skolestrukturændring efter Folkeskolelovens § 40, stk. 2, som kræver en høring af de berørte skolebestyrelser, som tænkes at være alle folkeskoler i Randers Kommune.

Det skal bemærkes, at en flytning af Eliteidrætsskolen fra Nørrevang vil betyde, at andelen af elever fra et udsat boligområde vil stige og karaktergennemsnittet falde.

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Idrætsmillioner til at bekæmpe ensomhed i Randers
Idrætsmillioner til at bekæmpe ensomhed i Randers
Randers
Shu-bi-dua musicalen kommer til Randers
Shu-bi-dua musicalen kommer til Randers
Randers
Februar satte rekord i byggesager i Randers
Februar satte rekord i byggesager i Randers
Randers
Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger
Regnskab: Sparekassen Kronjylland markant over forventninger
Randers
Flyttedag på teatret Randers Teater.
Flyttedag på teatret Randers Teater.
Randers
Festivalpulje i Randers kommune er åben for ansøgninger frem til 15 marts
Festivalpulje i Randers kommune er åben for ansøgninger frem til 15 marts
Randers
BEMÆRK: I Landdistriktsnyhedsbrevet står der uge 27. Det er en fejl. Festivalen holdes i uge 26, som i 2021, er den første uge af sommerferien.
Årets ildsjæl 2021 i Randers Kommune
Årets ildsjæl 2021 i Randers Kommune
Randers
Landdistriktskonferencen 2021 i Øster Bjerregrav
Landdistriktskonferencen 2021 i Øster Bjerregrav
Randers
Stig fra CB & Ole B og Michael Vraa udsender i dag Melodi Grand Prix sang
Stig fra CB & Ole B og Michael Vraa udsender i dag Melodi Grand Prix sang
Randers
En anderledes Kulturhusdag – et kig bag kulisserne
En anderledes Kulturhusdag – et kig bag kulisserne
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder