Kultur
Sidste chance for besøg – Håndværksmuseet i Randers lukker i to år
Det er ingen aprilsnar: Fra den 1. april 2025 lukker Håndværksmuseet i Randers i to år. Museet, der i næsten tre årtier har formidlet dansk håndværkstradition, står over for en omfattende renovering og modernisering. Sidste chance for at besøge museet i sin nuværende form er lørdag den 29. marts.
Forandringer bag lukkede døre
Selvom dørene lukkes for publikum, vil der være travlhed bag de gamle pakhusmure. Renoveringen omfatter en opdatering af udstillinger, forbedring af lokalefaciliteter og en generel nytænkning af formidlingen, så museet i sommeren 2027 kan genåbne som HÅNDVÆRK – et moderne nationalt specialmuseum for håndværk.
Museumschef: “Det er ikke sjovt at lukke”
Museumschef Jesper Bækgaard erkender, at det er en svær beslutning at lukke museet.
”Det er ikke sjovt at lukke et museum, da vi jo netop motiveres af at dele kulturarven med vores glade gæster. Og det gør ikke mindre ondt, fordi det jo også er en lukning for alle vores forrygende frivillige, som vi ved, har stor glæde ved at formidle til gæsterne på Håndværksmuseet,” siger han.
Selvom to år kan virke som lang tid, understreger Bækgaard, at hver dag af nedlukningen er nødvendig for at skabe et fremtidssikret museum.
Fremtidens Håndværksmuseum
Visionen for det nye museum er at kombinere historisk formidling med interaktive oplevelser og dermed inspirere flere unge til at vælge en håndværksuddannelse.
”Vi tager det bedste fra vores nuværende Håndværksmuseum, herunder alle de gode frivillige, og skaber et nyt, moderne og aktivt museum, hvor der blandt andet bliver skruet op for ting, man som gæst selv kan gøre og prøve,” forklarer Jesper Bækgaard.
Museets omfattende samling af værktøj, maskiner og genstande skal sorteres og konserveres. Samtidig planlægges en række nye, lærerige aktiviteter, hvor gæster i alle aldre kan få hænderne i håndværket og opleve historien på nær hold.
Fakta om projektet
- Projektets budget: 18.985.000 kr.
- Fondstøtte: 13.275.000 kr. fra A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinusfonden, Knud Højgaards Fond, Axel Muusfeld Fond og Lemvigh-Müller Fonden.
- Museum Østjyllands egenfinansiering: 3.710.000 kr.
- Randers Kommunes bidrag: 2.000.000 kr. til anlægsbudgettet.
For interesserede er sidste chance for at besøge det gamle Håndværksmuseum inden lukningen lørdag den 29. marts. Herefter starter en ny æra for museet og dets formidling af håndværkets historie.