Annonce
Del på Facebook   Print siden

SF: Godt kloakslam skal ikke spildes på markerne

Randers
Tirsdag 12. november 2019 kl. 09:00

SF: Godt kloakslam skal ikke spildes på markerne

Mandag var Rosa Lykke Yde, byrådsmedlem for SF i Randers, Charlotte Bromann Mølbæk, MF'er for SF i Østjylland og Signe Munk, SFs klima- og
energiordfører på besøg på hos Vandmiljø Randers for at snakke om sikring af velfungerende vandselskaber med respekt for grøn omstilling.

Rosa Lykke Yde, byrådsmedlem for SF i Randers, siger:
-Vi vil have kloakslammet væk fra vores landbrugsjorde, for vi mener, at der stadig mangler undersøgelser for en række restprodukter i slammet f.eks. medicinrester og mikroplast. Især vil medicinrester være et stigende problem nu, hvor en større behandling af patienter kommer til at foregå på de kommunale plejecentre og i private boliger.

SF går til forhandlingerne om en klimahandleplan med et krav om, at danske spildevandsanlæg moderniseres til ressourceanlæg, der både laver biogas og sorterer alle de gode stoffer ud af kloakslammet. Partiet vil også se på de regler, der er i dag spænder ben for omlægningen til biogasanlæg.

-Der er både energi som biogas i slammet, og det har vi brug for i klimakampen. Men der er også en masse andre vigtige stoffer som fosfor og metaller, som vi mangler andre steder. Det er simpelthen spild af ressourcer at smide kloakslammet på markerne, og det er også forurenende, siger Signe Munk, klima- og energiordfører for SF.

Kloakslammets største potentiale er udvinding af biogas, som kan bruges til at lave energi med. Men ny teknologi gør det muligt at sortere kloakslammet i stedet for at smide det ubehandlede slam på landbrugsjorden med risiko for, at giftige stoffer forurener jorden og vores grundvand.

-Ubehandlet kloakslam skal ikke spredes på markerne. Der er for mange giftige stoffer i og doseringen af næringsstoffer er for tilfældig. Vi vil have moderniseret de danske spildevandsanlæg, så vi kan udnytte kloakslammets ressourcer maksimalt og samtidig undgå forurening af landbrugsjorden og grundvandet, siger Signe Munk, klima- og energiordfører for SF.

Teknologien kan trække det værdifulde fosfor ud i sin rene form, og det gør det nemmere for landmændene at dosere det nøjagtigt. Man kan også trække andre værdifulde stoffer ud som for eksempel kalium og flere typer metaller og kemiske forbindelser. Men den største umiddelbare værdi er, at slammet kan omdannes til gas til energiformål, sådan at rensningen bliver energineutral.

-Håndtering af spildevand er en global udfordring, og Danmark er langt foran i udviklingen af teknologier på området. Lande som USA vender blikket mod Danmark for at se, hvordan man kan trække energi ud af det, der kommer ud af kloakkerne. Vi skal udnytte potentialet i eksport af grønne løsninger ved også på spildevandsområdet at gå forrest i udviklingen.

En modernisering af landets spildevandsanlægget ville fremme det mål, samtidig med at landmændene stadig ville få adgang til det værdifulde fosfor – men i sin rene form, som er nem at dosere.

Hvad er problemet med kloakslam
Når spildevandet har været en tur gennem kloakkerne og renseanlæggene, ender kloakslammet i udbredt grad på landmændenes marker, hvor det først og fremmest beriger jorden med fosfor. Men udbringning af kloakslam på markerne fører også til forurening af jorden, samt eventuelt grundvandet og vandmiljøet. Kloakslammet indeholder nemlig en række giftstoffer, mikroplast, og medicinrester, som renseanlægget ikke kan destruere.

Hvad kan et moderne renseanlæg:
1.Producere energi fremfor at bruge energi.
Slammet kan omdannes til biogas i stedet for at blive spredt på markerne. Der er et potentiale i også at medtage gylle fra de lokale husdyrproduktioner og fra lokalt husholdningsaffald, da det også kan omdannes til biogas.
Biogas kan bruges til at lave energi og som råstof i produkter.

2. Producere fosfor ved at fjerne fosforen fra slammet.
Der er brug for fosfor på landbrugsjorden. Men når fosforen tilføres ved at sprede kloakslam på markerne, er det svært at dosere mængderne, og for meget fosfor kan føre til iltsvind i vandmiljøet.
Ved at udvinde det af slammet kan landmændene dosere det nøjagtigt.

3. Styre spildevandsprocessen så forureningen med lattergas reduceres – lattergas er en meget potent klimagas. Lattergas dannes naturligt af bakterier i slammet. Med teknologier, der måler dannelsen af lattergas kan man regulere på slammets temperatur og sammensætning sådan at disse bakterier får ringere vilkår.

4. Producerer kemiske forbindelser og udvinde grundstoffer fra spildevand og slam.

5. Undgår overløb. Regnvand adskilles fra det egentlige spildevand ude hos borgerne og virksomhederne og langs veje og befæstede arealer. Indtil det er etableret bør der etableres en ny renseenhed så forurenende overløb undgås.




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Nyt fællesskab bringer livsglæde for par med fysiske- og psykiske udfordringer
Nyt fællesskab bringer livsglæde for par med fysiske- og psykiske udfordringer
Randers
Hundredvis af Randers-børn på påskejagt på Nordre Fælled
Hundredvis af Randers-børn på påskejagt på Nordre Fælled
Randers
Hologrammet: Fjordens drømmespil i næste weekend
Hologrammet: Fjordens drømmespil i næste weekend
Randers
Den Kongelige Livgarde har startet indsamling til familie i Randers
Den Kongelige Livgarde har startet indsamling til familie i Randers
Randers
Påskeoplevelserne står i kø i det Østjyske
Påskeoplevelserne står i kø i det Østjyske
Randers
Torsdagens strømpris
Torsdagens strømpris
Randers
Så sker det igen - for 8. gang på Clausholm Slot
Så sker det igen - for 8. gang på Clausholm Slot
Randers
Påsken kan give tæt ferietrafik
Påsken kan give tæt ferietrafik
Randers
Flyvende start for Randers Nord IF
Flyvende start for Randers Nord IF
Randers
Succes med niveaudelt matematik på Paderup Gymnasium
Succes med niveaudelt matematik på Paderup Gymnasium
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder