Erhverv

Servicehund på job – intet problem i Randers

25-årige Nathali fra Randers har angst. Endda så meget at hun i flere år ikke kunne komme ud af døren alene. Og hun kunne ikke fordrage at gå i skole, og sin afgangseksamen fra folkeskolen havde kun lige akkurat bestået. Så hun havde opgivet al håb om job og uddannelse.

Servicehund på job – intet problem i Randers
Gitte Færgemann og Nathali i kantinen på 3F, hvor hun arbejder som piccoline. Foto: Privat
Af Benedikte Jensen 13. december 2024

Men i dag kan hun sige ord som mit kontor og min chef, og hun har kollegaer, der hilser godmorgen og ønsker god weekend. ”Og jeg får en julegave, som alle mine andre kollegaer,” siger Nathali med et smil.

Siden foråret har Nathali været ansat hos 3F i Randers, hvor hun to dage om ugen udfører en masse service- og piccolineopgaver. Ifølge hendes chef Gitte Færgemann, afdelingsformand for 3F i Randers, er det netop denne type opgaver, der ofte hober sig op på en arbejdsplads.

”Det her er ikke bare opbevaring, for Nathali bidrager med en reel arbejdsindsats, og hun er ansat på almindelige vilkår og får en rigtig løn for sine timer her,” fortæller Gitte.

Servicehund? Intet problem!

Ved sin side har Nathali sin servicehund Hugo, der hele tiden holder øje med, at hun er ok. Den skinnende sorte Formel1Labrador i orange arbejdsvest ændrede livet for Nathali. For med Hugo ved sin side turde hun bevæge sig ud af døren igen.

Da Nathali mødte første arbejdsdag på Tronholmen 9, var der velkomstgaver til både hende og Hugo; han fik hundegodbidder, og hun fik bolsjer. Og hos 3F er alle bekymringer om det at have en kollega med en servicehund gjort til skamme.

”Vi er et travlt hus med mange besøgende, men der har ikke været en eneste episode af nogen art. Hugo følger jo bare med Nathali og gør ikke væsen af sig,” fortæller Færgemann.

Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen

Læs også: Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen

Det startede på Daghøjskolen

Nathalis rejse startede på Daghøjskolen i Randers, hvor hun har taget FVU (Forberedende Voksen Undervisning) i dansk og matematik, og er i gang med engelsk.

“I folkeskolen skulle jeg nærmest tvinges i skole,” indrømmer Nathali, ”men på Daghøjskolen mødte jeg virkelig gode undervisere, der tilpasser undervisningen til hver enkelt kursists behov. Samtidig formåede de også at udfordre mig, så jeg hele tiden turde mere. Men uden at jeg blev skyndt på eller mærkede det som et pres. Og pludselig kunne jeg se – okay, jeg kan faktisk noget.”

Nathali bestod den ene eksamen efter den anden Og så blev hun modig. Hun tilmeldte sig matematik på HF, og bestod med et 10-tal. Hun har fundet glæde ved at gå i skole og har fået appetit på at lære endnu mere.

På Daghøjskolen har Nathali også deltaget i jobrettede moduler, og det var hendes beskæftigelsesvejleder Michael Schlägelberger, der hjalp med at finde jobbet hos 3F.

”Man bliver set lidt anderledes på, og måske ser jeg også anderledes på mig selv, fordi jeg kan sige, at jeg har job og arbejder oppe i 3F,” lyder det fra Nathali.

”Det er af stor betydning, at nogen har brug for dig og tør tro på dig. At det man gør, giver mening også for andre,” uddyber Schlägelberger.

20241031 105053 001
Som på enhver anden arbejdsplads er nogle opgaver sjovere end andre. Sortering af pap og papir ligger øverst på Hugos favoritliste, for så giver Nathali ham et par aviser, som han får lov til at bære ud til affaldscontaineren. Foto: Privat

Opråb: Randers, vær inkluderende og find småjobs!

For 3F i Randers har oplevelsen givet så meget blod på tanden, at når Nathali stopper til foråret, ønsker de at give en ny muligheden for samme springbræt.

”Det har KUN været positivt. Alt sammen. Det er dejligt at være med til at gøre en forskel og kunne sige, at vi tager et socialt ansvar,” lyder det fra Færgemann, der opfordrer byens arbejdsgivere til at gøre det samme for andre unge.

”Se dig omkring på din arbejdsplads og spot opgaver, der kan blive til et småjob på et par timer om ugen eller om dagen. Intet er for småt. Og kontakt så Daghøjskolen, Randers Kommune eller 3F,” lyder invitationen fra afdelingsformanden, ”fordi det i sidste ende vil gavne os alle, hvis vi løfter i flok”.

Ungeløft: Hvordan? Sådan!

Et bredt politisk flertal indgik i oktober 2024 en aftale om et ungeløft, der skal hjælpe landets 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet.

”Jeg ser bestemt Daghøjskolen som værende i spil i forhold til denne aftale,” understreger Gitte Færgemann, for hvem Nathalis historie er et godt eksempel på, hvordan man kan ændre sin fremtid, hvis man møder tålmodighed og får den rette støtte.

Nu er der en fremtid

For Nathali er drømmen en uddannelse indenfor kontor og økonomi. Og derefter et kontorjob hvor hun kan have Hugo med.

”Med de lønnede timer, har jeg fået mulighed for selv at betale noget uddannelse, så lige nu læser jeg samfundsfag på HF. Mit mindset har ændret sig: Hvis noget fejler, så må jeg jo bare prøve igen,” slutter Nathali.

Daghøjskolen i Randers er en selvejende institution med adresse på Niels Brocks Gade 2 med 19 ansatte og næsten 300 kursister på årsbasis. Daghøjskolen tilbyder FVU-kurser (forberedende voksenuddannelse) i dansk, matematik, engelsk og digital, dansk som andetsprog, ordblindeundervisning samt hold for forældre til ordblinde. Derudover tilbyder Daghøjskolen også individuelt tilrettelagte daghøjskoleforløb i samarbejde med Ungdommens Uddannelseshus Randers (UUR) , der har til formål at styrke kursisternes muligheder i forhold til uddannelse og arbejde.

Fagforeningen 3F Randers har 30 ansatte og tæller over 7.000 medlemmer. 3F Randers blev dannet i 2005 ved sammenlægning mellem Kvindeligt Arbejderforbund i Randers og 8 SiD afdelinger. De overenskomstdækker arbejdspladser i hele Randers kommune, samt visse arbejdsområder i andre kommuner.

Den største LEGO butik i verden åbner den 5. april – eksklusiv gave til de første 10 gæster!

Læs også: Den største LEGO butik i verden åbner den 5. april – eksklusiv gave til de første 10 gæster!

Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes for at gøre byggeriet bæredygtigt

Læs også: Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes for at gøre byggeriet bæredygtigt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev