Erhverv
Seismiske undersøgelser på vej til Randers: Store lastbiler skal kortlægge undergrunden
Vibrationslastbiler og trådløse geofoner bliver en del af landskabet i den nordlige del af kommunen fra efteråret
Borgerne i Randers Kommune og omegn kan se frem til et usædvanligt syn i efteråret, når fire store vibrationslastbiler fra det franske firma S3 Smart Seismic Solutions ruller ud i området for at kortlægge undergrunden. Undersøgelserne er en del af Project Greenstore, der har til formål at vurdere, om området egner sig til fremtidig lagring af CO₂.
Forberedelserne er i gang
Selvom selve undersøgelsen først begynder omkring 1. oktober, er planlægningen allerede godt i gang. Mange lodsejere har givet samtykke til, at arbejdet må foregå på deres grund, og der arbejdes nu med at tilpasse ruterne, så både natur, bygninger og mennesker bliver påvirket mindst muligt.
– ”Så vil vi invitere til en slags åbent hus-arrangement, hvor alle interesserede kan opleve teknologien på nært hold. Og det gentager vi til efteråret, når alle biler og det øvrige udstyr er ankommet,” siger Regitze Reeh, kommunikationschef i Harbour Energy, som sammen med INEOS Energy og Nordsøfonden står bag projektet.
Allerede til sommer ankommer den første lastbil til området som en del af det planlagte åbent hus-arrangement.
Læs også: Ny seismisk undersøgelse kan bane vejen for stort CO₂-lager mellem Randers og Hobro
Sådan fungerer teknologien
De seismiske undersøgelser bliver udført med store vibrationslastbiler, der udsender lavfrekvente trykbølger ned i undergrunden. Når bilerne er i aktion, kan personer i nærheden mærke lette vibrationer i jorden.
Vibrationerne sendes lodret ned i jorden og er designet til ikke at forplante sig ud til siden, så bygninger og huse bliver ikke påvirket. Derudover tager firmaet særlige forholdsregler ved følsomme områder:
– ”Bilerne holder afstand til huse og kommer aldrig ind i private villahaver. Og kører lastbilerne forbi gamle eller fredede bygninger vil afstanden for en sikkerheds skyld blive øget, og der vil blive lagt målere ud for at sikre, at vibrationerne holder sig under de tilladte grænseværdier,” forklarer Regitze Reeh.
160.000 geofoner og tre måneders arbejde
Før undersøgelserne starter, vil S3 i slutningen af september lægge omkring 160.000 trådløse geofoner ud i området. De små målere placeres med 20 meters mellemrum i nord-sydgående linjer, og de opfanger de signaler, der reflekteres tilbage fra de geologiske lag dybt under jorden. Alt udstyr fjernes igen, når arbejdet er færdigt.
Selve undersøgelsen foregår over cirka 2,5 måneder i et 500 kvadratkilometer stort område mellem Randers og Hobro. Lastbilerne kører én ad gangen med en hastighed på cirka 20 km/t og stopper hvert 40. meter for at sende signaler ned i undergrunden.
Foto: Harbour Energy
Lokal lagring af CO₂ i spil
Formålet med de omfattende undersøgelser er at finde ud af, om undergrunden i området kan bruges til geologisk lagring af CO₂. Det sker som led i Danmarks ambition om at reducere sin udledning med 110 procent i 2050 i forhold til 1990.
– ”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er taget beslutning om et lager endnu. Det, vi er i gang med nu, er at undersøge, om geologien langt nede i jorden vil egne sig. Først om ca. tre år, når alle undersøgelser er gennemført og analyseret, vil vi tage stilling til, om vi skal tage næste skridt og ansøge om tilladelse til at etablere et egentligt lager,” siger Regitze Reeh.
Geologisk lagring indebærer, at CO₂ pumpes cirka 2.500 meter ned i jorden, hvor det kan forsegles i porøse stenlag under et tæt lag af ler eller salt.
– ”CO₂ i små koncentrationer er godt for planter, mennesker og dyr, men for meget CO₂ i atmosfæren er skadeligt for os og vores klima. Danmark har en ambition om allerede i 2050 at udlede 110 procent mindre CO₂ end i 1990, og derfor er permanent lagring et vigtigt redskab som supplement til vedvarende energi og andre grønne initiativer,” siger Regitze Reeh.
Følg med i projektet
Borgerne kan løbende finde information og opdateringer om projektet på Greenstores officielle hjemmeside: www.greenstore.dk. Her vil det også være muligt at følge med i tidspunkter og ruter for lastbilernes arbejde, når efteråret nærmer sig.