Del på Facebook   Print siden

Regionshospitalet med i 5-årigt kræftscreening projekt

Randers
Torsdag 22. april 2021 kl. 08:00

Regionshospitalet med i 5-årigt kræftscreening projekt
På billedet fra venstre: professor Berit Andersen, seniorforsker Pia Kirkegaard og post doc Mette Tranberg. Foto: Helle Brandstrup Larsen


.
EU-projekt vil reducere social ulighed i screening for livmoderhalskræft

Universitetsklinik for Kræftscreening på Regionshospitalet Randers deltager som eneste danske partner i et 5-årigt EU-projekt, der skal reducere social ulighed i screening for livmoderhalskræft. Projektet samler 14 partnere fra 10 europæiske lande og støttes med 27 mio. kr. fra EU's Horizon 2020-pulje.

Hvert år diagnosticeres 61.000 europæiske kvinder med livmoderhalskræft, og af dem vil over en tredjedel dø af sygdommen. En målrettet forebyggende indsats som screening kan reducere det tal betragteligt, men i nogle lande er brugen og tilgængeligheden af screening for livmoderhalskræft ikke særlig høj. Det rammer i særdeleshed socialt udsatte kvinder, der samtidig har den højeste risiko for at udvikle livmoderhalskræft, og det er med til at skabe ulighed i sundhed i hele Europa.

Forskningsprojektet CBIG-SCREEN vil udligne denne ulighed i samarbejde med sårbare kvinder fra hele Europa.

- I Afdeling for Folkeundersøgelser har vi allerede erfaring med projekter, der inddrager nogle af de allermest sårbare grupper i overvejelserne om, hvilke barrierer der forhindrer dem i at deltage i kræftscreening. Disse erfaringer får vi nu mulighed for at inddrage i et bredere europæisk perspektiv, siger professor Berit Andersen fra Universitetsklinik for Kræftscreening på Regionshospitalet Randers.

Fra Universitetsklinik for Kræftscreening deltager professor i screening Berit Andersen, seniorforsker og antropolog Pia Kirkegaard samt post doc og bioanalytiker Mette Tranberg i projektet. Forskerne deltager alle med hver deres faglighed, og tværfaglighed er netop kendetegnende for projektet, der foruden sundhedsprofessionelle tæller forskere inden for sundhedsøkonomi, epidemiologi, psykologi og antropologi.

Skræddersyede modeller til kvinderne
Gennem projektet vil forskerne kortlægge, hvilke barrierer der er i livmoderhalskræftscreening i de enkelte EU-lande for forskellige grupper af sårbare kvinder. Grupperne er blandt andet kvinder med lav socioøkonomisk status, kvinder med HIV, prostituerede, indsatte og sårbare minoriteter.
Dernæst vil forskerne udarbejde skræddersyede modeller, der kan få kvinderne til at deltage og forblive i screeningsprogrammet i de europæiske lande. Modellerne vil blive afprøvet i Portugal, Estland og Rumænien, og resultatet vil blive omsat til anbefalinger på EU-niveau og lokale screeningtilbud målrettet sårbare kvinder.

Den underliggende idé - og det der adskiller projektet fra mange tidligere projekter - er den høje grad af direkte involvering af de sårbare kvinder, der af flere grunde ikke deltager i screening for livmoderhalskræft.

- Vi vil sætte repræsentanter for de forskellige grupper af sårbare kvinder sammen med klinikere og beslutningstagere, og så skal der findes løsninger på de problematiske strukturer, der forhindrer kvinderne i at blive screenet. Kvindernes behov danner udgangspunkt for løsningerne, siger seniorforsker og antropolog Pia Kirkegaard, som er arbejdspakkeleder.

Projektet støttes med Horizon 2020-midler

Projektet løber i fem år og har modtaget 27 mio. kr. fra det prestigefyldte 'Health, Demographic Change, and Wellbeing' arbejdsprogram i Horizon 2020. Heraf tildeles Universitetsklinik for Kræftscreening på Regionshospitalet Randers 3,5 mio. kr. til deres del af projektet, der ledes af professor Berit Andersen og seniorforsker Pia Kirkegaard.

I projektet deltager 14 partnere fra 10 europæiske lande. Partnerne tæller både forskningsinstitutioner og interesseorganisationer samt det Internationale agentur for kræftforskning under WHO.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Færdselsuheld i krydset  Mariagervej/Langvangen
Færdselsuheld i krydset Mariagervej/Langvangen
Randers
Bevare bus 918X
Bevare bus 918X
Randers
Slagsmål i Brødregade
Slagsmål i Brødregade
Randers
Retten i Randers vandt
Retten i Randers vandt
Randers
Besøg kanonfotografen
Randers
Byfornyelse på vej i Mellerup, Ålum, Havndal og Asferg
Byfornyelse på vej i Mellerup, Ålum, Havndal og Asferg
Randers
Mød Buster og Joey Moe i biografen
Mød Buster og Joey Moe i biografen
Randers
En udfordring til
En udfordring til
Randers
Western Girls kommer til Randers
Western Girls kommer til Randers
Randers
Erhverv Randers: Bæredygtigt Business
Erhverv Randers: Bæredygtigt Business
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:


Regionale nyheder