Annonce
Del på Facebook   Print siden

Reddet over 370 tons fra madspildsdøden

Danmarkidag
Mandag 13. januar 2020 kl. 10:00

Reddet over 370 tons fra madspildsdøden


Over 370 tons "grimme" grøntsager er blevet reddet hen over de sidste to år. En Epinion undersøgelse viser, at over halvdelen af danskerne vil foretrække at købe et fødevareprodukt, som viser, at produktet bidrager til mindre madspild.

For store eller for små tomater. Krumme agurker. "Grimme" pebre. Ketchup fremstillet af overskudstomater. Altsammen 2. sorterings madvarer, som har glimrende 1. klasses smag. I stedet for at afgå ved madspildsdøden i landmandens affaldscontainer, bliver de nu solgt i danske butikker. Og tiltaget er ganske populært blandt danskerne.

370.000 kilo "grimme" grøntsager har danskerne reddet fra madspildsdøden på de seneste to år, viser en nylig opgørelse fra Alfred Pedersen & Søn ApS. I 2019 blev det til hele 180 tons, der blev reddet. I 2018 var det ekstreme sommervejr med årsag til at give et højere tal, som blev opgjort til 190 tons pga. omstændighederne.

Bag det succesfulde landsdækkende initiativ står Danmarks mest toneangivende frivillige organisation mod madspild Stop Spild Af Mad og Danmarks største tomatprod ucent Alfred Pedersen & Søn ApS i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt detailkæderne REMA 1000 og Salling Group. REMA 1000 var den første detailkæde, som begyndte at sælge disse "grimme" grøntsager.

Ideen opstod i slutningen af 2017 hos Claus Duedal Jakobsen, Salgschef hos Alfred Pedersen & Søn ApS, som sammen med stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul har udarbejdet det succesfulde landsdækkende koncept.

"Grimme" grøntsager går som varmt brød
I sommeren 2018 tog det fart. Der var der en stor overproduktion af tomater på grund af ualmindeligt varmt vejr. Siden har både REMA 1000, føtex og Bilka solgt overskudstomater, de for skæve agurker og "grimme" pebre. Disse "grimme" grøntsager blev solgt hhv. i bakker samt som en "madspildsketchup", som er fr emstillet af overskudstomater. For hver solgt enhed går der også donation til at støtte foreningen Stop Spild Af Mad's arbejde mod madspild. Produkterne sælges til en reduceret pris i forhold til 1. klasses produkter.

Og det går som varmt brød. Siden initiativets opstart har danskerne reddet i alt 370 tons "grimme" grøntsager. Danskerne har vist stor interesse for initiativet. Og der var også en stor interesse fra medierne. Mange danske medier, radio og TV bragte nyheden - samt TV og medierne i Holland, Tyrkiet og helt ud til Japan og Australien har også fortalt historien.

Salgschef hos Alfred Pedersen & Søn ApS Claus Duedal Jakobsen glæder sig til at fortsætte det succesfulde initiativ:

"Vi er meget begejstrede for hvor godt de danske forbrugere fortsat tager imod vores produkter og tager kampen op for at bekæmpe madspild. Vi arbejder målrettet på at reducere vores madspild hos Alfred Pedersen & Søn. Vi er rigtig godt på vej med at indfri vores målsætninger om at nedbringe vores andel af madspild. Det er blevet en kæmpe succes på baggrund af det gode samarbejde på tværs af de danske supermarkeder, Stop Spild Af Mad og ikke mindst forbrugerne som gerne vil handle ind i denne gode sags tjeneste."

Anders René Jensen, Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, som netop var den første detailkæde til at sælge disse "grimme" grøntsager, er positiv overfor, at danskerne har taget godt imod de skæve størrelser:

"I 2019 solgte vi 152 tons madspildsvarer i REMA 1000s butikker, og det vidner om, at vores kunder er villige til at gå lidt på kompromis med udseendet på grøntsagerne, hvis de stadig får samme gode smag og samtidig kan være med til at sørge for mindre madspild. Som noget nyt har vi også haft økologiske agurker fra 2. sortering, for det handler hele tiden om at se muligheder for at inddrage nye potentielle varer, så intet går til spilde. Det er generelt bare dejligt at mærke opbakning til vores madspildsvarer, for det er netop det, der giver motivationen til at udvikle flere ideer på området."

Over halvdelen af danskerne vil gerne købe produkter, som bidrager til mindre madspild
Blandt danske forbrugere ses der en tydelig interesse for at købe disse produkter. I en hermed offentliggjort undersøgelse fra Epinion for Stop Spild Af Mad viser, at over halvdelen af danskere (55%) ville foretrække at købe et fødevareprodukt med et mærke, der viser, at produktet bidrager til mindre madspild, fremfor at købe et tilsvarende produkt uden.

De tre største årsager til, at danskerne vil fortrække at købe sådan et fødevareprodukt, er: fordi danskerne vil støtte, at producenten gør en aktiv indsats mod madspild (53%), fordi det vil være en ne m måde personligt at bidrage til mindre madspild (43%), og fordi det vil være en nem måde personligt at bidrage til større omtanke for verdens ressourcer (34%). Det er især kvinder og yngre danskere i alderen 18 til 34 år, der ifølge undersøgelsen har interesse for denne slags fødevareprodukter.

"Både det meget succesfulde erhvervspartnerskab om "grimme" grøntsager samt resultater af Epinion undersøgelsen viser, at danskerne i den grad er parate til at tage imod de "skæve" og ukurante 2. sorterings grøntsager i supermarkederne," siger stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, Selina Juul. "Det er en glædelig udvikling. At få flere "madspildsprodukter" på markedet vil bidrage både til mindre madspild hos fødevareproducenterne, og det vil også være med til at markedsføre fødevareproducenter, som tager aktivt ansvar. Samtidigt vil det også gøre det nemmere for os forbrugere at træffe nemme og aktive val g i forhold til mindre madspild. Til sidst vil sådan et "madspildsprodukt" også udgøre en daglig påmindelse i køleskabet, om at vi forbrugere skal huske at udnytte al vores mad.

"Erhvervspartnerskabet om "grimme" grøntsager fortsætter i 2020. Foreningen Stop Spild Af Mad har fra Patent og Varemærkestyrelsen fra 2017 opnået patent på det meget efterspurgte Stop Spild Af Mad logo, som bruges i dag på flere "madspildsprodukter". Erhvervspartnerskab om "grimme" grøntsager er en del af foreningen Stop Spild Af Mad's projekt om erhvervspartnerskaber, der tæller bl.a. store aktører som Jespers Torvekøkken og Geia Food. Foreningen Stop Spild Af Mad's erhvervspartnerskaber er resultat af et to-årigt stort udviklingsprojekt "STOP SPILD AF MAD - en mærkningsordning" støttet af en af Danmarks mest toneangivende fonde, Tuborgfondet, som netop har støttet opbygningen af foreningen Stop Spild Af Mad's erhvervspartnerskaber samt foreningens strategiske udvikling.




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Danmarkidag

Sådan gør du dit sommerhus klar til foråret
Sådan gør du dit sommerhus klar til foråret
Danmarkidag
Forpjuskede ræve: Sådan tjekker du, om det er skab
Forpjuskede ræve: Sådan tjekker du, om det er skab
Danmarkidag
Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr - tips til en kæledyrs-sikker påskeferie
Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr - tips til en kæledyrs-sikker påskeferie
Danmarkidag
Rekordmange biler skulle trækkes fri i vinteren 23/24
Rekordmange biler skulle trækkes fri i vinteren 23/24
Danmarkidag
Pas på i haven: Eksplosion i antal skader
Pas på i haven: Eksplosion i antal skader
Danmarkidag
If tilbyder ansatte at udskifte helligdage for at kunne fejre egne traditioner
If tilbyder ansatte at udskifte helligdage for at kunne fejre egne traditioner
Danmarkidag
Husk sommertid på søndag og undgå en hilsen fra P-vagten
Husk sommertid på søndag og undgå en hilsen fra P-vagten
Danmarkidag
Nu er det tid: Gør bilen forårsklar
Nu er det tid: Gør bilen forårsklar
Danmarkidag
Kriminalforsorgen målretter indsats mod partnerdrab og partnervold
Kriminalforsorgen målretter indsats mod partnerdrab og partnervold
Danmarkidag
Organisationer starter ny indsats: Pærfekt Croquis vil gøre op med snævre kropsidealer
Organisationer starter ny indsats: Pærfekt Croquis vil gøre op med snævre kropsidealer
Danmarkidag
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder