-Klik venligst--

Del på Facebook   Print siden

Ransomware er en pengemaskine for kriminelle

Forside
Mandag 8. juli 2019 kl. 12:00

Ransomware er en pengemaskine for kriminelle

Angreb med "ransomware" er den mest udbredte form for cyberkriminalitet i dag.

Det skyldes, at det er let at bruge for kriminelle, det er svært at blive fanget, og man kan tjene styrtende med penge. Så hvordan undgår man at blive udsat for ransomware? IT-sikkerhedsekspert gør os klogere på emnet.
Cyberkriminelles foretrukne angrebsmetode i dag er såkaldte ransomware-angreb. Ransomware rammer både virksomheder, institutioner og privatpersoner, men hvad er ransomware? Hvordan undgår man at blive ramt? Og hvad gør man, hvis uheldet er ude? Bogdan Botezatu er ekspert i digitale trusler hos IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender, og han forklarer om ransomware:

"Ransomware er en ondsindet software, som man typisk får ind på computeren ved at klikke på et link i en fup-mail. Derfra bliver computerens data låst, indtil løsepenge er betalt, og desværre ser vi, at mange virksomheder og privatpersoner ikke ser anden udvej end at betale. Derfor er ransomware en rigtig god forretning."

Bogdan Botezatu forklarer, at det ikke er svært at komme i gang med at bruge ransomware. Basale ransomware-angreb kan sættes i gang af børn. Hvis man kommer ind på nettets mørke afkroge og kriminelle handelspladser, så kan man købe en ransomware-service, som er nem at sætte op og komme i gang med. Det er ofte svært for politiet at fange bagmændene. Derfor er metoden meget populær: Ransomware er let at bruge, det er svært at blive fanget, og man kan tjene styrtende med penge.

Tal fra Bitdefender viser, at cyberkriminelle tjener i omegnen af 5 milliarder kroner om året alene på ransomware-angreb. En IT-kriminel tjener i gennemsnit 1.500 kroner for hver krone, vedkommende har investeret i ransomware.

"Vi har set angreb, som på få måneder indbringer hundredvis af millioner kroner, og gerningsmændene forsvinder fra radaren, så snart pengene er tjekket ind. Det er svært for politiet at gøre noget ved problemet, da de kriminelle måske sidder på den anden side af verden," siger Bogdan Botezatu.

Derfor er der ifølge sikkerhedseksperten god grund til at tro, at ransomware er kommet for at blive. Heldigvis kan man man faktisk gøre noget for at undgå at blive ramt.

Sådan undgår man ransomware

Bogdan Botezatu har tre gode råd til IT-brugere, der ikke vil rammes af ransomware.

De fleste ransomware-angreb starter med, at offeret modtager en fup-mail med et ondsindet link. Vedkommende klikker på linket i god tro og downloader uden at vide det et ransomware-program. Derfor er et godt første forsvar mod ransomware at være kritisk, når man modtager mails. Man skal være sikker på, at henvendelsen kommer fra en legitim afsender - virksomhed eller person - før man klikker på noget. Ofte er de kriminelle gode til at efterligne kendte virksomheders mails, så modtageren tror, det er en oprigtig afsender. Netflix og Apple er blandt de virksomheder, som udnyttes allermest i Danmark til at lokke modtageren til at downloade ondsindet software ned på computeren.

Et andet forsvar er at tage løbende back-ups af vigtig data og personligt materiale. Gør man det, så er der en god chance for, at man kan få dataen tilbage uden at skulle til lommerne - man geninstallerer simpelthen computeren med dataen, man har kopieret.

Det er altid en god idé at have en god sikkerhedsløsning installeret på computeren. Her skal man så sikre sig, at sikkerhedspakken indeholder et program mod ransomware.

Betal ikke

Hvis man åbner computeren en dag til beskeden om, at computerens data er taget som gidsel, så skal man ifølge Bogdan Botezatu tage det roligt og overveje sine muligheder.

Har man taget back-up af sin data og personlige materiale, så skal man geninstallere computeren med de kopierede data, og problemet skulle være løst.

Hvis ikke, man har en back-up, så kan man orientere sig på hjemmesiden www.nomoreransom.org. Projektet "no more ransom" er et grænseoverskridende samarbejde mellem myndigheder og sikkerhedstjenester, og hjemmesiden indeholder gratis værktøjer til at genvinde låst data efter ransomware-angreb.

Bogdan Botezatu forstår godt, at man kan få lyst til at acceptere de kriminelles krav, hvis man ikke har nogen muligheder tilbage på hånden. Alligevel er sikkerhedseksperten afsluttende bemærkning, at Bitdefenders opfordring i udgangspunktet altid er, at man ikke skal betale de kriminelle, men i stedet kontakte politiet og anmelde hændelsen.

Sådan ser det ud, når man finder ud af, at man er havnet i klørerne på en cyberkriminel, der har taget personlig data som gidsel: Vedhæftede screenshots er meddelelser fra kriminelle til ofre for ransomware.


© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Forside

Antidepressiv medicin forbundet med øget risiko for at få epilepsi
Antidepressiv medicin forbundet med øget risiko for at få epilepsi
Forside
efter en hjernerystelse. Personer, som tager antidepressiv medicin, har større risiko for at udvikle epilepsi efter en hovedskade.
Ældre holder ofte ferie i hjemlandet – og flyver mindre end gennemsnittet
Ældre holder ofte ferie i hjemlandet – og flyver mindre end gennemsnittet
Forside
Ældre danskere er den gruppe, som oftest holder ferien i hjemlandet, og selv når de ældres ferie går til udlandet, så rejser de mindre med fly end unge og midaldrende danskere.
Sommeren er højsæson for trampolinskader
Sommeren er højsæson for trampolinskader
Forside
På trods af at trampoliner er både sjove og sunde at bruge for børn såvel som voksne, er den ikke altid helt ufarlig.
Seks ud af ti danskere ved ikke, hvordan forsikringen dækker billejen på ferien
Seks ud af ti danskere ved ikke, hvordan forsikringen dækker billejen på ferien
Forside
Lejer du bil på din ferie i Danmark eller udlandet, dækker din egen rejseforsikring ofte selvrisikoen.
Ny teknologi skal give superpræcise grundvandsmodeller
Ny teknologi skal give superpræcise grundvandsmodeller
Forside
Nyudviklet NMR-teknologi fra Aarhus Universitet kan blive gamechanger for 3D-modellering af grundvandsressourcer og jordbundsforhold.
135 cykelturister indtager Randers og omegn
135 cykelturister indtager Randers og omegn
Forside
I næste uge vil der fra mandag være et mylder af cyklister på de små veje omkring Randers.
Pas på brand i mejetærskerne under høsten
Pas på brand i mejetærskerne under høsten
Forside
Tørt vejr under høsten øger risikoen for brand i landmændenes mejetærskere. Men risikoen kan nemt mindskes, opfordrer Topdanmark.
Hver tiende dansker har rejst på ferie uden forsikring
Hver tiende dansker har rejst på ferie uden forsikring
Forside
I en ny rundspørge svarer én ud af ti danskere, at de på den seneste ferie i udlandet rejste "helt uden rejseforsikring".
Fire ud af fem danskere vil gerne arbejde videre efter pensionstidspunktet
Fire ud af fem danskere vil gerne arbejde videre efter pensionstidspunktet
Forside
Normalt betyder overgangen fra arbejdslivet til pension, at arbejdstøjet lægges definitivt på hylden, og at man i stedet helliger tiden til børnebørn, fritidsinteresser og rejser.
Randers Business Awards 2019
Randers Business Awards 2019
Forside
Randers Business Awards er en hyldest til erhvervslivet i Randers, og arrangeret at Biznet Randers.
Klik venligst


Klik venligst
Klik venligst
Regionale, Nationale og Internationale nyheder
Nyhedsbrev
E-mail adresse:

Tilmeld
Frameld