Randrusianer nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris

12. september 2023
Randrusianer nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris

En oplevelse står lysende klar

Jeppe Risskov Hillebrecht fra Randers, der er nyuddannet kok, er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige hvor vinderen ud over æren modtager et rejsegavekort på 50.000 kroner.

Jeppe har altid lavet mad til vennerne og syntes, han var god til det, men det var en øjenåbner at starte i lære og blive præsenteret for råvarer og teknikker, han aldrig havde hørt om og han har suget til sig fra dag 1.

“Jeg kan huske, at jeg skulle ordne sorte trompethatte på en af mine første arbejdsdage på Geist, og jeg havde aldrig set trompethatte før. Det var virkelig en ahaoplevelse, og min ide om, hvad det vil sige at lave mad, blev lige vendt 180 grader. Det var vildt skræmmende men samtidig vildt spændende”, fortæller Jeppe.

Et spirende frø til at blive kok blev plantet på netop Geist, hvor han var inde og spise med en kammerat. De sad i spisebaren helt oppe foran og kunne følge arbejdet i det åbne køkken, og hans ven sagde til ham, at han godt kunne se Jeppe stå dér blandt de andre kokke.

“Jeg kan huske, jeg tænkte ‘ja måske’, og så tænkte jeg ikke mere over det, før jeg, efter at have arbejdet på GRØD, besluttede at søge ind på grundforløbet på Hotel og Restaurantskolen. Og da Bo Bech så slog et opslag op om, at han søgte elever, skrev jeg til ham, og efter min prøvevagt føltes det bare helt rigtigt”, fortæller Jeppe med begejstring i stemmen om gourmetrestauranten midt i København, hvor ambitionerne var store og det var noget, der tiltalte Jeppe, der altid har været fascineret af gastronomi på højt niveau.

Han har altid slugt programmet Chef’s Table og fulgt den legendariske kok Alain Passard med stor interesse.

“Hans store passion og måde at tale om mad på var meget smittende og inspirerende for en ung kokkeelev som mig, og da jeg havde været på Geist i et halvt år, tog jeg til Paris og besøgte hans restaurant Arpége. Og den oplevelse står stadig lysende klart. Han er en sand mester i smukke helheder”, lyder det fra Jeppe, der jævnligt genser gamle afsnit af serien.

Og derudover bliver han på sit arbejde dagligt bekræftet i, hvorfor det er så fedt at være kok – og hvad man kan opnå, hvis man knokler på.

“Jeg kan rigtig godt lide håndværket og at gøre mig umage for at skabe noget, der er flot, både når det gælder smag og det visuelle udtryk. Da jeg skulle turnere mine første artiskokker, var jeg først sindssygt dårlig til det, og det var meget frustrerende, men da jeg så senere skulle gøre det igen, var det blevet meget nemmere, og det er vildt fedt at mærke den udvikling, og at man stille og roligt bliver dygtigere og i takt med erfaringen får mere finesse”, lyder det fra Jeppe, der foruden teknikker fremhæver den store viden, han har fået om mange lækre råvarer, han knap nok vidste eksisterede, før han kom i lære.

I indstillingen af Jeppe fremhæves blandt andet hans talent og flair for det håndværksmæssige og hans naturlige nysgerrighed, og det er således ikke uden grund, at netop han er ét af de i alt seks talenter, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris VEST.

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.

“Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til”, siger Anders Brønnum-Schou.

Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

“Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget”, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.

OM FONDEN

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.

TALENTPRISEN

Der er i alt 12 kandidater, hvoraf seks går videre og deltager i Den danske Spiseguides gallamiddag på Bistro Boheme 29. oktober 2023, hvor de to vindere offentliggøres.

Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.