Annonce
Del på Facebook   Print siden

RANDERSiDAG: Mogens Nyholm bliver borgmester

Mandag 20. november 2017 kl. 08:47

RANDERSiDAG: Mogens Nyholm bliver borgmester
RANDERSiDAG.dk spår Mogens Nyholm (R) som ny borgmester fra nytår. Foto: Kurt Helge


RANDERSiDAG: Mogens Nyholm bliver borgmester
Muligheden for Nyholm er til stede, fordi hverken S eller V i deres valgforbund og med de forventede øvrige støtter kan mønstre et flertal.
FORUDSIGELSE RANDERSiDAG forsøger her at forudsige resultatet af det spændende kommunalvalg i Randers kommune tirsdag. Hvis udfaldet står til troende, vil Radikale Venstres Mogens Nyholm blive ny borgmester.

Den nye borgmesterperiode i Randers starter 1. januar 2018.

Muligheden for Nyholm er til stede, fordi hverken Socialdemokratiet eller Venstre i deres valgforbund og med de forventede øvrige støtter kan mønstre et flertal.

Det kan Mogens Nyholm selvsagt heller ikke i sit valgforbund, men han har tre partier – Velfærdslisten, Enhedslisten og Radikale – som har forpligtet sig til at pege på Nyholm som borgmester, og han vil så ved at spille sine kort rigtigt kunne vælge enten til højre eller venstre og dermed få et flertal på 17 ud af 31 medlemmer af det nye byråd.

Hvis det ikke sker, så er det fordi, der kan opstå et samarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet alene, og de vil til sammen have 21 mandater. Resultatet af det vil så være, at Claus Omann Jensen (V) bliver nødt til at aflevere borgmesterkæden til Torben Hansen (S), og for at undgå det kan han altså være med til for alvor at skabe en bred konstituering i det nye byråd ved at pege på Nyholm.

Modsat kan Torben Hansen fri til Velfærdslisten og Enhedslisten om at støtte Hansen frem for Nyholm, men det virker usandsynligt, at begge parter skulle tage imod den invitation. Torben Hansen kan holde Claus Omann Jensen op på, at største parti skal have borgmesterposten, men for begge parter – Hansen og Omann – skal de tage sig i agt for, at Nyholm ikke vælger side og dermed er enten S-valgforbundet eller Venstre-valgforbundet uden indflydelse.

Nyholms støtter fra Velfærdslisten og Enhedslisten kan forsøge at tvinge ham til at vælge side, og så vælger de Socialdemokratiet, hvorved Nyholm stadig vil kunne blive borgmester og altså ende med at holde Venstre væk fra indflydelse.

Det kunne blive en løsning, men når skuespillet omkring konstituering går i gang i krogene på Laksetorvet, så ved ingen for alvor, hvor filmen ender. Vælgerne vil – hvis RANDERSiDAG.dk's forudsigelse holder, give repræsentation til 11 af de 18 opstillede partier og lister, og det tyder på at vælgerne ønsker et bredt samarbejde – så bredt som muligt.

I det fortsatte vil du kunne læse bedømmelsen af de enkelte partier og lister samt vort tip til, hvor mange mandater de får. Slutteligt følger overvejelserne omkring fordelingen til de enkelte valgforbund, som danner baggrund for at pege på Mogens Nyholm som den mest sandsynlige borgmester.

---

Så mange mandater får de

Socialdemokratiet (10 valgt, 8 mandater). 2017: 11 mandater
* Partiet har haft en turbulent periode med to fløje, der internt har haft det svært med hinanden, og med to medlemmer, der valgte at skifte til Venstre. Af samme grund formentligt, selv om det aldrig for alvor er kommenteret. Torben Hansen har valgt udadtil at holde sig neutral i forhold til konflikterne. Det virker, som om han med sit ønske om dialog og ordentlighed har fået ro på de indre linier, men det svækker partiets valgresultat, at det ikke har været synligt i forhold til vælgerne.
Partiet får 11 mandater. Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten koster tilsammen Socialdemokratiet det 12. og måske 13. mandat.

Radikale Venstre (1 mandat). 2017: 1 mandat
* Mogens Nyholm kan være sikker på igen at få en plads i byrådet. Han er tilstrækkeligt kritisk overfor nogle af de beslutninger, der har kunnet mærkes hos vælgerne, men han taler ansvarligt om samling og bredt samarbejde, og det tæller på bundlinien. Genvalg til Nyholm, men valgforbundet betyder, at Radikale ikke vil komme i nærheden af mandat nummer to.

Det Konservative Folkeparti (1 mandat). 2017: 1 mandat
* Partiet har i valgkampen været meget uforsonlige og nogle vil mene direkte ondskabsfulde i deres kritik af den siddende borgmester. Det håber de at få opbakning på, men kendsgerningerne vil være, at de traditionelle konservative vælgere faktisk er rigtig godt tilfredse med mange Venstre-tiltag omkring igangsætteri, nye arbejdspladser og fokus på bosætning. Konservative bliver derfor efterladt med det eneste mandat, som de har i dag, og kan kun komme tæt på nummer to, hvis Fusion Randers får bare én stemme for lidt til at opnå valg.

Nye Borgerlige (0 mandater). 2017: 0 valgte
* Partiet har ikke markeret sig i valgkampen. Opstillingen med bare to kandidater virker ikke helhjertet, men blot som et signal om, at ”ja, vi stiller op”, uanset om der så er noget at komme med eller ej. Partiet vil flytte nogle stemmer fra Dansk Folkeparti til sig selv, men ikke nok til at opnå valg.

Schiller Instituttets Venner 0 mandater. 2017: 0 mandater
* Langt de fleste vælgere vil spørge sig selv om, hvad det er for en liste, og om den overhovedet har deltaget i valgkampen. Der er ikke grundlag for mere end nogle få stemmer og langt fra en plads i byrådet.

Socialistisk Folkeparti (1 valgt) (1 mandat). 2017: 1 mandat
* Charlotte Broman Mølbæk har holdt en god tone gennem hele valgperioden, og hun har såmænd også forsøgt at mægle i konfliktsituationer. Det bliver hun belønnet for, selv om SF’s egne budskaber er druknet i bestræbelserne på at kommentere, hvad andre har gjort og sagt. Et mandat nr. to vil hun i valgforbundet skulle tage fra Socialdemokratiet, og det sker ikke.

Defensiv Midt (0 mandater). 2017: 0 mandater
* Usynlig i valgkampen og ender uden indflydelse på noget som helst med ganske få stemmer.

Liberal Alliance (0 mandater). 2017: 1 mandat
* Unge Anders Burlund har markeret sig stærkt på stort set alle områder i forbindelse med valgkampen. Han har talt direkte til de unge, og det giver ham en plads i byrådet. Måske får han den dog kun i kraft af valgforbundet, der omfatter DF, og det vil i så fald være den plads, som Dansk Folkeparti indtil i morgen betragter som deres plads nr. tre.

Kristendemokraterne (0 mandater). 2017: 0 mandater
* Partiet er det eneste udenfor byrådet, som rent faktisk har fået synspunkter ført igennem til beslutning i den forgangne periode. Partiet har stillet med sympatiske og velovervejede kandidater, men det rækker ikke til valg. Både Venstre, DF og LA vil få flere stemmer i valgforbundet, så Kristendemokraterne vil i næste periode fortsat skulle forfægte sine synspunkter uden selv at have en plads i byrådet.

Beboerlisten (3 mandater). 2017: 1 mandat
* Det virker, som om magien omkring Beboerlisten er forsvundet. Bjarne Overmark træder kun op, når det er helt nødvendigt, og han vil selvfølgelig bevare sit mandat. Mange af listens hidtidige stemmer vil tilfalde Enhedslisten, ligesom Kasper Fuhr Christensen og Social-Listen vil få stemmer, som tidligere er tilfaldet Beboerlisten. Derfor: Markant tilbagegang fra tre til ét mandat.

Social-Listen (0 mandater). 2017: 0 mandater
* Listen har virkelig bestræbt sig på at give indtryk af ikke kun at være en liste, der er opstået på baggrund af sagen af aflønning af plejefamilier, men det har ikke været markant og vil ikke gøre indtryk på vælgerne. Intet valg til Social-Listen, og ingen opstilling næste gang, hvor man kan forvente, at nogle af listens kandidater vil opstille for andre partier og lister.

Nationalpartiet (0 mandater). 2017: 0 mandater
* Daniel Fisker Jensen har efterladt et pænt indtryk, når han har været med i debatterne i forbindelse med valgkampen. Men han har været alene, og hans parti har ikke formået at gøre sig tilstrækkelig kendt i offentligheden – hverken på landsplan eller lokalt. Derfor: Intet valg denne gang.

Dansk Folkeparti (3 mandater). 2017: 2 mandater
* DF er lykkedes med at få mange beslutninger stemt igennem i byrådet sammen med Venstre, men det har i for mange tilfælde ikke været synligt, når DF havde en finger med i spillet. Det har virket usikkert, når Frank Nørgaard har forsvaret f.eks. Hospitalsgade og frikadelle-sagen, og gentagen kritik af forvaltning og medarbejdergruppe har ikke gjort DF populær hos de 9000 kommunalt ansatte, der sammen med deres familier og venner repræsenterer en fjerdedel af vælgerne. Det koster DF sit tredje mandat, der går til LA.

Fusion Randers (0 mandater). 2017: 1 mandat
* Listen får én plads i byrådet. Noget så simpelt som en genial valgvideo har gjort Fusion Randers kendt hos de fleste som en liste med kreative kandidater, og mange nikker anerkendende til listens signal om at arbejde fremad i et bredt visionært samarbejde. Fusion minder på mange måder om Randers-Listen, der i sin tid tornede sig indtil maksimal indflydelse. Men dengang var der kun 25 medlemmer i byrådet, så det sker ikke igen. Fusion Randers får én plads i byrådet. Skulle det blive til 2, så kan det meget vel være Daniel Madies plads, der bliver snuppet af den nye liste.

Venstre (11 valgte, 13 mandater). 2017: 10 mandater
* Borgmester Claus Omann Jensen har i valgkampen vist sig som den absolut mest dynamiske og entusiastiske borgmesterkandidat, og han har gode resultater at skilte med. Spørgsmålet er, om de er blevet hørt af vælgerne, eller om facebook-angrebene på hans person og partiets beslutninger vægtes højest. Desværre for Omann Jensen kender mange ham kun fra de ofte personlige og hadske kommentarer, men de, der har haft kontakt med borgmesteren, har ikke kunnet undgå at bemærke, at Randers virkelig har været en kommune med fremgang – trods ævl og kævl og besvær med at holde styr på debatten. Venstre får 10 mandater – tre mindre end i dag, men de to er jo flyttet til partiet fra Socialdemokratiet.

Velfærdslisten (1 mandat). 2017: 1 mandat
* Nogle vil betegne Kasper Fuhr Christensen som et politisk talent. Han efterlader dog det indtryk, at han mest har brugt tid på at kritisere alt og alle, uden at der nødvendigvis har været bund i kritikken. Han har for ofte blandet landspolitik og kommunalpolitik sammen, selv om det måske ikke har været så gennemskueligt for alle. Fuhr bryder sig tilsyneladende ikke om Socialdemokratiet og slet slet ikke om Venstre, men alligevel nok overraskende, at han vælger et valgforbund med De Radikale. Fuhr kommer i byrådet igen, men der bliver ikke plads til flere fra Velfærdslisten.

Enhedslisten (0 mandater). 2017: 1 mandat
* Listen har hidtil været en del af Beboerlisten og stiller denne gang op som parti for første gang i Randers. Der er altså ikke det mangeårige kendskab til Enhedslisten, som tilfældet er det på landsplan og i de større byer. Men at stille op som parti giver stemmer, der sammen med de, der flyttes fra Beboerlisten rækker til et mandat.

Alternativet (0 mandater). 2017: 0 mandater
* Partiet bliver de små i valgforbundet med S og SF, og lokalt bringer partiet ikke nogen historisk ballast med sig. Frederik Glerup Christensen har oftest begået sig glimrende i debatsammenhænge, men ikke mange vil kunne svare på, hvad Alternativet vil i Randers. Det giver stemmer at være et parti, men ikke nok til repræsentation i det kommende byråd.

---

Valgforbundene

* Venstre, DF, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne: 13 mandater

* Radikale, Velfærdslisten, Enhedslisten, Social-Listen, Nationalpartiet: 3 mandater

* Socialdemokratiet, SF, Alternativet: 12 mandater

* Konservative, Fusion Randers: 2 mandater

* Beboerlisten (ingen valgforbund): 1 mandat

* Konstitueringssamarbejde:

Socialdemokratiet vil i sit valgforbund have 12 mandater og kan forvente støtte fra Beboerlisten samt sandsynligvis fra Konservative – altså i alt 14 mandater og ikke nok til flertal.

Venstre har i sit valgforbund 13 mandater og kan forvente støtte fra Fusion Randers – i alt 14 mandater og ikke nok til flertal.

Radikale Venstre er i et valgforbund, hvor samtlige 5 lister og partier forpligter sig til at pege på Mogens Nyholm som borgmester. Hvis det står til troende på valgnatten – det er trods alt muligt for Velfærdslisten at støtte en socialdemokratisk borgmester, ligesom Enhedslisten vil overveje, om Nyholm nu også er den rigtige løsning for dem.

Men: Holder valgforbundet og aftalen, så er den radikale Mogens Nyholm borgmester de kommende fire år. Om han vælger at tage de 14 mandater fra S-SF-Konservative-Beboerlisten med sig, eller om han vælger de 14 fra Venstre, DF, LA og Fusion Randers med sig, har ingen praktisk betydning.

Sandsynligheden er, at Nyholm vælger at invitere samtlige lister og partier til en konstituering, der kan komme til at omfatte samtlige 31 medlemmer. Som mindretalsborgmester vil Nyholm være tvunget til – og også indstillet på – at forhandle med alle omkring hver eneste sag af væsentlig betydning. Det vil ikke nødvendigvis betyde, at alle er med i alle aftaler, men alle kan blive hørt og kan arbejde hen mod fælles kompromisser.

I givet fald en helt ny og ganske interessant udvikling og mulighed for Randers Byråd, fordi en sådan konstituering vil være et signal om, at fortid skal forblive fortid, og at politikken fremover skal besluttes i fællesskab med Mogens Nyholm som mødeleder.

Denne gennemgang og synspunkterne omkring mandatfordeling og borgmestervalg er skrevet af journalist Kurt Helge Andersen. Det er ikke en prognose, og den baserer ikke på hverken prøvevalg eller vælgerudsagn. For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at Kurt Helge Andersen selv er tidligere medlem af Randers Byråd, valgt to gange for Venstre og to gange for Randers-Listen.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


LÆSERBREV
Muligheden for Nyholm er til stede, fordi hverken S eller V i deres valgforbund og med de forventede øvrige støtter kan mønstre et flertal.

Kommentarer til artiklen:
Med 2 borgmesterkandidater fra S og V der formentlig vil tage mellem 5 og 8 tusinde stemmer hver, vil det ikke komme til at ske, at Mogens Nyholm bliver borgmester. Han har hverken stemmerne eller evnerne til dette job. Se blot at de Radikale ikke har været med i de sidste 6 års budget - så at påstå at han skulle kunne samle Byrådet er ikke korrekt.
Hvis man så samtidig med, at man tager Radikale ind i forhandlingerne får Velfærdslisten med som bonus gør det blot endnu mere urealistisk.
Christian Boldsen, 20-11-2017 17:45:55

Så kan Dan Brown, Jussi Adler Olesen, Steven King, Liza Marklund med flere godt gå hjem og lægge sig!
Kurt Helge Andersen er på banen med et gyserscenarie!!
P. Rasmussen, 20-11-2017 09:16:33


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Forside

Fængselsdom afsagt for rocker ved fest i Randers
Fængselsdom afsagt for rocker ved fest i Randers
Randers
Advarsel til forældre: Ny trend med tørshampoo vækker bekymring
Advarsel til forældre: Ny trend med tørshampoo vækker bekymring
Forside
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Vil du se det nyeste og bedste indenfor entreprenørmaskiner?
Forside
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Samarbejdet mellem Sorelle og FLAPH: En hyldest til fællesskab og bæredygtighed
Forside
Randers Kommune støtter X Factor-finale med 700.000 Kroner: Arena Randers håber på balance
Randers Kommune støtter X Factor-finale med 700.000 Kroner: Arena Randers håber på balance
Forside
Denne udsigt kan blive din: Skovhaven i Hadsund - 4. marts 2023
Denne udsigt kan blive din: Skovhaven i Hadsund - 4. marts 2023
Forside
De bedste online casino spil i Danmark
De bedste online casino spil i Danmark
Forside
5 ting du ikke vidste om spil i Danmark
5 ting du ikke vidste om spil i Danmark
Forside
Et kig på spillelovgivningen for online casino i Norden
Et kig på spillelovgivningen for online casino i Norden
Forside
Få fuldt udbytte af havens grønne glæder
Få fuldt udbytte af havens grønne glæder
Forside
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder