Randers Kommune har netop sendt afgørelse i høring hos DSH Recycling A/S

23. august 2024
Randers Kommune har netop sendt afgørelse i høring hos DSH Recycling A/S
Jesper Kaas Schmidt. Fotograf: RANDERS KOMMUNE

Randers Kommune har netop varslet DSH Recycling A/S, at kommunen vil træffe afgørelse om at DSH Recycling skal opretholde de nødvendige foranstaltninger til at afværge væsentlig forening eller udbredelse af forurening på Gl. Århusvej. Det sker i medfør af Miljøbeskyttelseslovens §70.

Virksomheden har nu frist til 9. september 2024 til at svare.

Den 28. juni 2024 traf Randers Kommune afgørelse om, at DSH Recycling A/S kan anses som medansvarlig for driften i Nordic Waste, når det drejer sig om aktiviteterne på Gl. Århusvej ved Ølst, og at DSH Recycling dermed også er ansvarlig for at sætte gang i forebyggende foranstaltninger for at afværge overhængende fare for miljøskade som følge af aktiviteterne på ejendommen, som DSH Recycling A/S ejer.

I praksis ville det sige, at DSH Recycling A/S straks skulle overtage de foranstaltninger, som Randers Kommune har iværksat for de ansvarliges regning. Sagen overgik derefter til Miljøstyrelsen med henblik på styrelsens behandling efter miljøskadeloven. Den 21. august orienterede Miljøstyrelsen Randers Kommune om, at der ikke kan meddeles påbud til DSH Recycling A/S, fordi virksomheden ikke kan stille sikkerhed for de foranstaltninger, som Miljøstyrelsen agtede at påbyde virksomheden at udføre.

Miljøskadelovens §19 siger, at sagen dermed skal behandles efter den lovgivning, som Randers Kommune traf afgørelse efter – det vil sige miljøbeskyttelsesloven, og derfor har Miljøstyrelsen overdraget sagen tilbage til Randers Kommune. Ifølge Miljøbeskyttelseslovens §70, stk. 1 er Randers Kommune uden påbud og for den ansvarliges regning forpligtet til at iværksætte og opretholde nødvendige foranstaltninger for den ansvarliges regning. Formålet er at sikre, at der ikke sker væsentlig forurening eller udbredelse af væsentlig forurening. Og derfor træffer Randers Kommune nu afgørelse om, at DSH Recycling A/S skal videreføre de iværksatte foranstaltninger til at afværge væsentlig forurening og udbredelse af forurening til Alling Å fra Gl. Århusvej 110 i Ølst. Og arbejdet sker for DSH Recycling A/S’ regning.

“Det er fortsat vores vurdering, at der vil indtræde en meget væsentlig miljøforurening af Alling Å og Randers Fjord, hvis vi stoppede med de foranstaltninger, vi har sat i gang. Og vi har nogle klare forventninger til, hvad DSH Recycling A/S skal gøre for at afværge situationen. Derfor sender vi nu vores afgørelse til DSH Recycling A/S til høring,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Når høringsfristen udløber træffer kommunen forventeligt afgørelse. Den afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

“Nu afventer vi i første omgang et høringssvar fra DSH Recycling A/S,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Når der træffes afgørelse overfor DSH Recycling A/S skyldes det, at DSH Recycling kan anses som medansvarlig fordi der er miljøretlig identifikation med Nordic Waste A/S.

Se varsel om afgørelse her.

Kilde: Randers Kommune