Erhverv
Randers Kommune får international anerkendelse for bæredygtighed
Randers Kommune har opnået en bemærkelsesværdig bedrift ved at blive tildelt prisen som ‘Verdens Bedste Indkøber 2024’.
Hvert år uddeler organisationen Etisk Handel prisen som ‘Verdens bedste indkøber’ og i 2024 er prisen gået til Randers Kommune.
Det er ingen lille opgave, Randers Kommune står overfor. Hver dag foretages indkøb for store beløb, som har afgørende betydning for både klima og miljø. Ved strategisk at fremme bæredygtighed gennem deres indkøbspraksis, har kommunen formået at spille en betydelig rolle i at mindske miljøpåvirkningen. Blandt de tiltag, der har bidraget til prisen, er introduktion af en ny fødevareaftale, hvor cirkulær økonomi og ansvarlige valg har været i højsædet.
“Det er helt fantastisk at modtage prisen. Vi har simpelthen knoklet med tusindvis af varelinjer for fødevarer for at sikre, at vi stiller de rette krav – krav der skal sikre, at vi lever op til de meget ambitiøse mål i Randers Byråds klimaplan. Det har ikke været nemt at få bæredygtighed, klimamål og ansvarlighed til at gå hånd i hånd med, at økonomien også skal hænge sammen,” siger Peter Lund Neumann, chef for Udbud, indkøb og kørsel i Randers Kommune og fortsætter:
“Det var aldrig lykkedes uden en meget stor opbakning fra kollegaer i hele Randers Kommune og fra leverandører. At modtage sådan en pris giver os blod på tanden til at fortsætte. Sammen kan vi tænke stort, handle bæredygtigt og inspirere til at gøre en forskel. “
Innovative værktøjer og løsninger
Randers Kommunes Klimaplan 2050 blev vedtaget af Randers byråd i maj 2021. I den står, at Randers kommune skal opnå, at 75 procent af alle varekøb i 2030 er økologiske eller miljømærkede. Det betyder, at når en afdeling i kommunen køber ind, skal indkøbet leve op til dette. Der foretages indkøb mange steder i en stor kommune, og derfor er det op til Udbud- og indkøbsafdelingen at sikre, at der købes rigtigt ind. Det sker gennem indkøbsaftaler.
I den nye fødevare-indkøbsaftale som trådte i kraft 16. marts 2024, er der derfor både tænkt i økologi, emballageforbrug og transport i form af el-lastbiler. Der er indsat bæredygtige evalueringskriterier, når kommunen skal vurdere tilbud fra leverandører af fødevarer. For eksempel skal leverandørerne i en kontrakts første år fragte varer med el-lastbiler i 67 procent af leveringerne og 100 procent i kontraktens andet år, og fødevarer skal leveres i genanvendelige kasser. Samtidig er der ryddet ud i en række varegrupper, så der ikke er alternativer til økologiske produkter, når en afdeling i kommunen bestiller fødevarer.
At indgå en sådan aftale har været et stort arbejde og krævet mange dialoger med både leverandør-markedet og med bestillere af varer i kommunen. Og arbejdet har allerede båret frugt.
Fødevareaftalen har allerede haft en række konsekvenser. Køb af økologiske varer er steget fra 51 procent i januar 2024 til 63 procent i august 2024. Ingen fødevarer fragtes med fly til landet, og alle varer leveres til kommunens institutioner med el-lastbiler. Buræg og såkaldte turbokyllinger er fjernet fra indkøbsaftalen, ligesom der tages hensyn til bæredygtigt fiskeri, soja og palmeolie.
En inspirationskilde for andre
Juryen fremhævede Randers Kommune for deres enkle og effektive strategier, der nemt kan overføres til andre kommuner. Denne tilgang har ikke alene hævet standarden for kommunens egne indkøb men har også potentialet til at inspirere bredere bæredygtige forandringer i andre kommunale og private institutioner.
Randers Kommunes fødevareaftale på indkøb af fødevarer bidrager både til at opfylde Randers Kommunes Klimaplan 2050 og fire af FNs Verdensmål for en bæredygtig udvikling. Det drejer sig om
- Mål 2: Stop sult (gennem mere økologi, plantebaserede fødevarer og reduktion af madspild)
- Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion (ved at fremme økologiske og plantebaserede produkter)
- Mål 13. Klimaindsats (gennem brug af emissionsfri transport)
- Mål 14: Livet i havet (gennem krav om MSC og ASC-mærket, økologi-mærket, natur-skånsom mærket og fokus på sæsonens fisk)
Kommunens klimaplan har fået det officielle DK2020-stempel fra det internationale bynetværk C40, som består af de mest klimaambitiøse byer i verden.