Politik
Randers Kommune belønnes med over 16 millioner kroner for grøn indsats
Staten udbetaler nyt tilskud til kommuner med solceller og vindmøller – Randers topper i Østjylland
Randers Kommune modtager hele 16.124.400 kroner i nyt statsligt tilskud som belønning for sin store indsats med solceller og vindmøller. Det står klart, efter regeringen har offentliggjort fordelingen af de første 200 millioner kroner i den nye VE-pulje, der skal fremme grøn strøm fra landbaserede anlæg. Tilskuddet udbetales fra 2026 og er en del af regeringens strategi for at belønne kommuner, der tager ansvar for den grønne omstilling.
Randers er førende i regionen
Blandt de østjyske kommuner er Randers klart den største modtager. Til sammenligning får naboerne følgende: Mariagerfjord Kommune 2.206.005 kroner, Viborg 3.172.924 kroner, Favrskov 1.259.586 kroner og Norddjurs 1.269.229 kroner.
Randers’ store andel af tilskuddet skyldes både allerede eksisterende produktion fra vedvarende energikilder og planlagt ny kapacitet.
Regeringen vil belønne grøn indsats
Det nye tilskud udspringer af regeringens landdistriktsudspil ’Sammenhæng og balance’, hvor det blev besluttet, at kommuner, der tager ansvar for udbygning af vedvarende energi, skal belønnes økonomisk.
– De kommuner, der er bedst til opsætning af sol- og vindenergi på land til gavn for hele Danmark, skal naturligvis belønnes for det. Derfor er jeg meget glad for, at vi i regeringen har besluttet, at vi i de kommende år tildeler i alt 200 mio. kr. årligt til de kommuner, der tager det største ansvar for opsætning af vedvarende energi på land, siger minister for byer og landdistrikter, Thomas Danielsen.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard fremhæver betydningen for både den grønne omstilling og lokalområderne:
– Kommunerne kan gøre en forskel for den grønne omstilling. De kommuner, der går forrest med solceller og vindmøller, får nu en belønning, for de går en ekstra mil for resten af Danmark. Der er brug for mere grøn strøm i hele landet fra solceller og vindmøller på markerne og fra solceller på tagene. Der skal være en sikker og uafhængig forsyning til os alle, og masser af grøn strøm, kan være attraktivt for energikrævende erhverv og nye grønne kraftcentre og give god mening lokalt.
Fordelingen baseres på både fortid og fremtid
Fra 2026 til 2030 vil halvdelen af VE-tilskuddet gå til kommuner med ny kapacitet, mens den anden halvdel går til kommuner, der allerede har bidraget til grøn strømproduktion. Fra 2031 vil tilskuddet udelukkende afhænge af ny kapacitet.
Fordelingen fastsættes årligt i april, så kommunerne kan indarbejde beløbene i deres budgetlægning. Hver kommune er garanteret mindst 1 mio. kr., hvis de opfylder kriterierne.
Tilskud med lokal effekt
Det store beløb til Randers Kommune kan få direkte betydning for udviklingen i lokalområdet, både i form af investeringer, arbejdspladser og styrkelse af den grønne profil.
Med det nye tilskud anerkender staten, at Randers har været – og fortsat ønsker at være – en vigtig brik i omstillingen til en grønnere energiforsyning i Danmark.