Annonce
Del på Facebook   Print siden

Randers har brug for flere frivillige hjerteløbere

Randers
Torsdag 28. september 2023 kl. 12:00

Randers har brug for flere frivillige hjerteløbere
Hjerteløber app med alarm


Danmark har i løbet af de seneste 20 år udviklet sig til at være en førende nation, når det kommer til, hvor mange der overlever hjertestop uden for hospital. I perioden fra 2001 til 2022 er overlevelsen firedoblet. Det er den, fordi vi gennem regionerne har en stærk organisering af det præhospitale arbejde og nogle fagligt meget stærke hjerteafdelinger placeret strategisk rundt omkring i landet. Der er gennem de seneste 20 år igangsat væsentlig forskning på området – godt støttet af bl.a. danske fonde. Den mest afgørende forskel er dog, at man i Danmark har opbygget en træd-til-kultur, som gør, at langt de fleste – 80 pct. – modtager tidlig livreddende førstehjælp fra vidner og førstehjælpere, hvis de falder om med hjertestop.

- Vi har opnået imponerende resultater på genoplivningsområdet de senere år, og det skyldes ikke mindst, at rigtig mange danskere har meldt sig som hjerteløbere. I dag er mere end 155.000 frivillige hjerteløbere, der kan træde til, hvis uheldet er ude, og folk har brug for akut hjælp. Deres indsats er helt afgørende for, at flere kan overleve et hjertestop uden for sygehusene. Og derfor håber jeg også, at endnu flere har lyst til at blive hjerteløbere, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde.

”Sammen redder vi liv”-bussen skal rekruttere flere hjerteløbere

Fra den 25. september til den 13. oktober og igen fra den 30. oktober til den 17. november sender Sundhedsstyrelsen og TrygFonden i samarbejde med Danske Regioner Sammen redder vi liv-bussen rundt til 17. kommuner fordelt over hele landet. Det skal skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at kunne redde liv og at få flere døgntilgængelige og funktionsduelige hjertestartere, særligt i boligområder.

Bussen besøger bl.a. udvalgte sundhedsfaglige uddannelsessteder, hvor de studerende kan deltage i et 30 minutters hjertelungeredningskursus, som lever op til internationale standarder, og høre om muligheden for at melde sig som frivillige til TrygFondens hjerteløberordning.

- Tid er en afgørende faktor, hvis man skal øge chancen for at overleve et hjertestop. Når vi ikke kan forudse, hvor og hvornår det næste hjertestop sker, er der brug for, at vidner og førstehjælpere træder til, inden det professionelle beredskab kommer frem og kan tage over. Særligt i de tyndtbefolkede egne er der behov for, at vi har døgntilgængelige hjertestartere placeret strategisk rigtigt, og så har vi brug for hjerteløbere til at bringe hjertestarterne til skadestedet. For vi ved, at hvis der bliver stødt med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, øger det patientens chance for at overleve ret markant, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, og fortsætter:

- Nu retter vi i første omgang vores fokus mod de sundhedsfaglige studerende, som qua deres uddannelsesvalg allerede er sporet ind på at vise omsorg og ansvar for andre mennesker, og som via deres uddannelse er klædt på til at yde livreddende førstehjælp. Derfor er det oplagt at begynde her, og vi håber, at mange af de studerende har lyst til at være med til at redde liv – også i deres fritid, siger Grethe Thomas.

I Danske Regioner støtter man op om indsatsen, fortæller Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

- Regionerne har været en stor drivkraft i at udvikle det præhospitale område og været med til at sikre, at flere overlever hjertestop. Men vi har brug for alle kræfter. Her kan studerende i sundhedssektoren spille en vigtig rolle, da de har nogle særlige forudsætninger for at styrke det livreddende arbejde. De skal i deres arbejdsliv være med til at løse livsvigtige opgaver, og derfor giver det rigtig god mening at række ud til netop den gruppe for at få dem til at blive hjerteløbere, siger Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

Med til indsatsen hører samtidig en opfordring til at gøre alle hjertestartere tilgængelige for alle døgnet rundt.

- Der er ingen tid at spilde ved hjertestop, og derfor er det afgørende, at hjerteløberne og andre førstehjælpere hurtigt kan få fat i en hjertestarter i nærheden og bringe den til hjertestoppet – uanset hvor og hvornår på døgnet det sker, lyder det fra Grethe Thomas, som arbejder med at mobilisere danskerne til en træd til-kultur, så flere overlever et hjertestop og stroke uden for hospital med bevaret livskvalitet.

Borgernes indsats har stor betydning
I 2022 overlevede 699 personer – svarende til 14 pct. – et hjertestop uden for hospital i Danmark bl.a. takket være hurtig hjælp fra personer i nærheden. I et nyt dansk studie, som netop er blevet publiceret i det velansete internationale tidsskrift JAMA Cardiology (Journal of the American Medical Association), har man spurgt 4.545 personer, der i perioden 2001-2019 har overlevet et hjertestop uden for hospital, hvordan de har det. 2.552 har svaret. Det gør undersøgelsen til den mest omfattende af sin art.

- Vores nye undersøgelse fortæller os først og fremmest, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv. De har det lige så godt fysisk og mentalt som resten af befolkningen, og risikoen for angst og depression er ikke forøget efter hjertestoppet. Det er utrolig opmuntrende for alle, som træder til ved hjertestop, og for alle, som professionelt eller frivilligt arbejder for, at flere skal overleve hjertestop, siger Harman Gailan Hassan Yonis, læge og forsker i Dansk Hjertestopregister.

Vidste du at…

• i 6 ud af 10 hjertestop kommer hjerteløberne før ambulancen og har dermed mulighed for at begynde den livreddende førstehjælp, inden det professionelle beredskab når frem.
• Når hjerteløbere tilkaldes til et hjertestop, kommer mindst én af dem frem i 98 pct. af tilfældene. Ankommer der mange hjerteløbere til et hjertestop, tager nogle af dem sig af de pårørende og er en stor støtte for dem.

Sådan kan du være med til at redde liv

• Lær hjertelungeredning
• Bliv hjerteløber
• Gør din hjertestarter døgntilgængelig for lokalområdet
• Registrer din hjertestarter på Hjertestarter-Netværket (hjertestarter.dk), så 1-1-2 kan henvise til den, hvis der er hjertestop i nærheden

Registrerede hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere – den 31. august 2023

- Region Hovedstaden: 59.962 hjerteløbere – svarende til 3.159 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere

- Region Midtjylland: 38.258 hjerteløbere – svarende til 2.813 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere

- Region Syddanmark: 25.312 hjerteløbere – svarende til 2.044 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere

- Region Sjælland: 19.006 hjerteløbere – svarende til 2.235 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere

- Region Nordjylland: 13.789 hjerteløbere – svarende til 2.320 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere

Totalt: 156.327 hjerteløbere – svarende til 2.631 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Randers

Lørdagens strømpris
Lørdagens strømpris
Randers
Lidl forlænger muligheden for at købe lidt billigere frugt og grønt
Lidl forlænger muligheden for at købe lidt billigere frugt og grønt
Randers
Dyr i naturnationalparker skal behandles ordentligt - også i Naturnationalpark Fussingø
Dyr i naturnationalparker skal behandles ordentligt - også i Naturnationalpark Fussingø
Randers
Stig Tøfting-forestilling kommer til Randers
Stig Tøfting-forestilling kommer til Randers
Randers
Etablering af de to første naturnationalparker igangsættes
Etablering af de to første naturnationalparker igangsættes
Randers
Randers: GEUS-rapport er godt nyt
Randers: GEUS-rapport er godt nyt
Randers
Coop Cookies Hazelnut Cream & Chocolate kaldes tilbage
Coop Cookies Hazelnut Cream & Chocolate kaldes tilbage
Randers
Ny opdatering gør det nemmere at aktivere MitID app
Ny opdatering gør det nemmere at aktivere MitID app
Randers
Mød jobcentret i midtbyen hver onsdag
Mød jobcentret i midtbyen hver onsdag
Randers
Fra i dag kan udsatte børnefamilier søge vinterhjælp hos Røde Kors
Fra i dag kan udsatte børnefamilier søge vinterhjælp hos Røde Kors
Randers
Tilbudsaviser og magasiner m.m:
Regionale nyheder