Politik
Randers byråd deler ud af Grøn Pulje: Her er de heldige projekter
Randers Kommune har netop uddelt 2,5 millioner kroner fra Grøn Pulje, og det betyder konkrete forbedringer i både haller, forsamlingshuse og naturområder. Syv byer får del i pengene – og flere får blandt andet solceller, nye mødesteder og støtte til biodiversitet.
Fællesskab, grøn omstilling og lokale forbedringer
Lokale initiativer i syv forskellige byer i Randers Kommune kan nu se frem til økonomisk støtte, som gør en reel forskel. På byrådsmødet den 26. maj blev det besluttet, at ca. 2,5 millioner kroner fra Grøn Pulje skal fordeles til projekter i Hald, Øster Tørslev, Uggelhuse, Harridslev, Stouby, Vorup og Asferg.
Grøn Pulje er skabt som en støtteordning i forbindelse med opførelsen af vedvarende energianlæg. Her indbetaler udviklere af f.eks. vindmøller eller solceller et beløb, som siden fordeles lokalt i området, hvor anlægget er placeret – i dette tilfælde ved Stouby.
Ifølge borgmester Torben Hansen er der tale om stærke og visionære projekter, som både styrker sammenholdet og bidrager til den grønne omstilling: “Jeg er ikke i tvivl om, at de projekter, som nu modtager midler fra Grøn Pulje, kommer til at understøtte lokale fællesskaber og bidrage positivt til den fortsatte udvikling af lokalsamfundene og den grønne omstilling i kommunen.”
Konkrete forbedringer i hele kommunen
Midlerne går til en bred vifte af projekter, som spænder fra energirenoveringer til nye mødesteder og grønne tiltag. Blandt andet får Korshøjhallen i Harridslev nyt gulv og kobles på fjernvarmenettet. I Øster Tørslev og Uggelhuse skal solceller installeres på Ommersysselhallen og forsamlingshuset, og det samme gælder i Asferg.
Ommersysselhallen i Øster Tørslev er blandt de syv udvalgte steder, der nu får glæde af støtte fra Grøn Pulje (foto: Randers Kommune)
Forsamlingshuset i Hald får opgraderet sine toiletforhold i kælderetagen, mens der i Stouby skal etableres både shelter, bålhytte, legeplads og en trampesti gennem Stouby Enge. Der er også gode nyheder for Vorup, hvor Vorupkærparken får støtte til forbedringer af fælleshuset, biodiversitetsfremmende initiativer og flere fællesskabsstyrkende projekter.
En model for fremtidige energiprojekter
Grøn Pulje ved Stouby er den første af sin slags i Randers Kommune, men hvis flere VE-anlæg opføres, følger der nye puljer med – dedikeret til lokale projekter i de områder, hvor anlæggene opføres. Det er kommunens Udmøntningsgruppe, bestående af politiske repræsentanter fra forskellige udvalg, der udvælger projekterne og sender dem videre til endelig godkendelse i byrådet.
Fordelingen af stemmer i byrådet afslørede dog, at der ikke var fuld politisk enighed om alle bevillinger. Især projektet i Vorupkærparken delte vandene, men blev alligevel vedtaget. Flertallet bestod af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Beboerlisten, Moderaterne, Venstre samt Bo Vestergaard og Daniel Madié (uden for partierne), mens blandt andet Anne Hjortshøj (S), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Østbroen, Velfærdslisten og Enhedslisten stemte imod.
De øvrige projektindstillinger blev ligeledes vedtaget med stemmer fra samme flertal, dog uden modstand fra Dansk Folkeparti. Modstand kom fra Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Østbroen, Velfærdslisten og Enhedslisten.
Jesper Gade (Socialdemokratiet) blev erklæret inhabil i sagen.