Vildt vintervejr forvoldte mange skader

Danmarkidag
Søndag 5. december 2021 kl. 17:00

Vildt vintervejr forvoldte mange skader
Foto: Randersidag


Af Carina Kondrup

Vildt vintervejr forvoldte mange skader

Sneen har overrumplet mange danskere og betydet flere vandskader på tage, lofter og møbler.

Omfanget af det vilde vintervejr, der ramte store dele af landet i midten af ugen, overraskede mange. Og det har skabt flere uheld rundt omkring i landet.

I Alm. Brands skadesafdeling fik man 30 pct. flere henvendelser end på en normal dag i december, da snevejret raserede. Det drejer sig især om sne og vand, der trænger ind gennem taghætter og ødelægger gulve, loft og møbler.

"Årets første sne har overrasket mange, og det ser vi også på antallet af henvendelser. Telefonerne har kimet, og vi har haft travlt med at hjælpe vores kunder særligt i Nordjylland, som har været hårdt ramt. Langt de fleste henvendelser drejer sig om, at sne og vand trænger ind gennem taghætter og ødelægger gulve, lofter og møbler," siger Jesper Olsen, skadechef for bygning & løsøre i Alm. Brand.

I takt med at snevejret stilner af, og flere efterser deres hus for skader, forventer Alm. Brand, at antallet af henvendelser vil stige og har derfor udvidet sin åbningstid.

"I dag har vi udvidet åbningstiden på telefonen, så kunderne har kunne ringe ind fra morgenstunden og få hjælp og rådgivning med det samme. Vi har allerede fået mange opkald fra dagens start og det er fortsat i takt med, at folk er kommet i gang med dagen og efterset huset for skader. Her er det vigtigt, at man melder skaden så hurtigt som muligt til sit forsikringsselskab og tager fotos af de ting, som er ødelagt," siger Jesper Olsen.

Fare for tøbrud

Efter onsdagens snevejr byder temperaturen flere steder i landet på plusgrader, og det kan gøre store skader på huset.

"Når temperaturen stiger hurtigt fra minusgrader til plusgrader, kan det give store mængder smeltevand. Så det er er vigtigt, at man fjerner sneen fra taget. Det skal gøres på en sikker måde og helst fra jorden. Man skal især være opmærksom på, hvor der ligger mest sne, så man kan prøve at fordele den jævnt for at undgå stor belastning på dele af taget," siger Jesper Olsen.

Her er en række gode råd, som du kan bruge, når du tjekker huset ind- og udvendigt:

-Skovl sneen omkring dit hus væk, så dit hus ikke får frostsprængninger.

-Fjern sne fra tag, udhæng, skur og drivhus med en kost.

-Tjek loftet for fygesne, hvis det både har blæst og sneet.

-Fygesneen kan komme ind ad selv de mindste revner og sprækker i taget eller mure og kan give vandskader, hvis sneen ikke fjernes.

-Husk, at du som husejer har ansvaret for, at indkørsel og gangarealer ved dit hus er ryddet for sne.© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.