Vi skal være førende på grønne fødevarer

Debat
Mandag 10. maj 2021 kl. 09:00

Vi skal være førende på grønne fødevarer

.
Af Malte Larsen, MF, S, Randers NV

Danmark skal være foregangsland, når det gælder CO2-reduktion og grøn fødevareproduktion. Ligesom vi gik forrest med vindmølleteknologien, skal vi gøre det samme med nye grønne teknologier i vores landbrug.

Regeringen har præsenteret sit landbrugsudspil, som sætter høje ambitioner for fremtidens grønne landbrug. Vi viser vejen til, hvordan vi kan reducere landbrugets CO2-udledning med mere end 7 millioner tons i 2030. Det skal ske ved både at realisere potentialer, vi kender nu og her, men også ved at satse på nye grønne teknologier, som kan gøre vores fødevareproduktion mere klimavenlig.

Et centralt punkt er, at vi skal udtage nogle af de klimabelastende lavbundsjorder. Det vil nedbringe landbrugets CO2-udledning og både forskere og interessenter er enige om, at det er den rette vej at gå.

Vi har foreslået, at vi i de kommende år vil udtage 88.500 hektar lavbundsjorder og randarealer, som skal braklægges eller oversvømmes.

Det er et ambitiøst mål, som det kommer til at kræve et stort arbejde at indfri.

På længere sigt handler det om udvikling af ny grøn teknologi.

Med de forslag, som regeringen lægger op til, er der potentiale til at reducere CO2-udledningen med op til fem millioner tons i 2030. Vi vil blandt andet satse på græsprotein. I stedet for at importere store mængder soja til fodring af kvæg, som er en stor klimasynder, vil vi lave bioraffinering af græs, der indeholder store mængder protein og kan bruges som foder.

Det er vores ambition i Socialdemokratiet, at vi i vores arbejde for at nå klimamålene ikke fjerner lysten og muligheden for at drive landbrug i Danmark.

Omstillingen skal ske med omtanke, fordi vores landbrug er med til at skabe mange arbejdspladser for f.eks. NNFeren, 3Feren og andre steder i følgeindustrien. Og uden omtanke risikerer vi, at arbejdspladser flytter ud af landet sammen med CO2-udledningen.

Fremtidssikring af dansk landbrug kræver, at vi sætter gang i en grøn omstilling af dansk landbrug. Vi skal realisere det potentiale, vi allerede kender, og der skal også forskes i udviklingen af nye teknologier.

Danmark skal gå forrest og vise vejen med nye klimavenlige løsninger, ligesom vi gjorde det i sin tid med vindmølleteknologien. Det er en god satsning for fremtidens landbrug og indfrielsen af vores CO2-reduktionsmål.




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.