Vi mangler en strammere konkurslovgivning

Søndag 17. februar 2019 kl. 19:59

Vi mangler en strammere konkurslovgivning
Asger Brorsen, Kløvervænget 7, 8970 Havndal - bestyrelsesmedlem Konservative Randers.
LÆSERBREV Af Asger Brorsen, Kløvervænget 7, 8970 Havndal - bestyrelsesmedlem Konservative Randers.

Til dagligt driver min kone og jeg en handelsforretning, hvor hovedparten er lagt an på, at man yder sine erhvervskunder kredit. Denne kredit ydes ud fra tillid til kunden – men også tillid til vort retssystem og love.

Det er dog meget svært i Danmark at inddrive tilgodehavender, hvis skyldneren ikke ønsker at samarbejde. At begære et firma/person konkurs koster typisk kr. 35.000, og bank/kreditforening står altid med første pant. Typisk kan man ikke forvente at få sine 35.000 kr. igen, endsige sit tilgodehavende. Heldigvis har vi ikke mange af den slags sager årligt – når vi har dem, kan vi kun lade skyldneren løbe og bogføre tabet, vi kan intet gøre ved det.

Men jeg ser med stor bekymring på den tilsyneladende totale mangel på kontrol fra myndighederne ved mange konkurser. Det har længe været ”Vilde Vesten”, hvor ejeren ofte har haft næsten frie hænder med konkursboets værdier. Bedre er det ikke blevet med de såkaldte ”Iværksætterselskaber” – IVS. Her er der seriøse virksomheder imellem; men desværre alt for mange af disse 1-krones selskaber bruges til at svindle kreditorer, skattevæsen e.t.c. De unddrager sig revision – bl.a. gennem den mangelfulde lovgivning.

Så vidt jeg er orienteret, har den siddende regering bebudet en lovgivning her i 2019, som stopper alle IVS selskaber – ordningen skulle aldrig have været søsat.

Et andet stort problem er ”tvangsopløsninger”. Afleverer man ikke regnskab til myndighederne, vil selskabet til sidst blive tvangsopløst af Selskabs- og Erhvervsstyrelsen. Så skulle man tro, at der dukkede en kurator op fra staten – der vil jo typisk være udestående både til SKAT og varekreditorer – måske endda mangle penge i kassen. Men nej, igen kan ejeren gøre næsten som han vil.

Vi har selv prøvet, hvordan skrupelløse banker og skyldnere bruger denne metode til at tørre gæld af på andre. Som kreditor står vi nærmest magtesløse. Kun ved at hyre en advokat til mange tusinde kroner, kan vi få undersøgt selskabet. Ingen myndigheder skrider ind over for dette misbrug af kredit og skattekroner. Det er svindel på et højere plan.

Vi har i Danmark brug for en ny og strammere ”Skyldnerlovgivning” på erhvervsområdet. Vi skal kunne give ”erhvervskarantæne” til alle, der misbruger reglerne. Tvangsopløsninger er helt oplagt. Vi har set mange skandaler i SKAT over seneste år – jeg kan kun gisne om, hvor mange penge der tabes hvert år, grundet den alt for løse kontrol med virksomheder, der går konkurs eller tvangsopløses.

Ikke alene handler det om vores allesammens almindelige retsbevidsthed. Det handler også om den tradition for erhvervskreditter, vi har i Danmark. For mange selskaber er netop kreditter hos leverandører helt afgørende for, om man overhovedet kan drive forretning. Den tradition skal vi værne om og ikke lade enkelte, der misbruger systemet, ødelægge.

Her vil jeg gerne understrege, at vores erfaring er – modsat hvad mange måske tror – at langt, langt de fleste danskere og danske virksomheder er bundhæderlige. Det handler heldigvis om et lille mindretal – her mangler vi myndighedernes hjælp og en forbedret og strammere lovgivning.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.