Veteraner fejrede FN-fødselsdag på havnen

Onsdag 24. oktober 2018 kl. 18:21

Veteraner fejrede FN-fødselsdag på havnen
Formand Knud Spangsø lagde blomster ved mindestenen.


Veteraner fejrede FN-fødselsdag på havnen
Knud Spangsø: Vi skal mindes kammeratskabet under udsendelsen, og vi skal mindes de, som gav deres liv eller helbred, mens de var udsendt.
OPDATERET Første skridt til nye rutiner omkring den nyindviede mindesten for Danmarks Udsendte ved Mindeankret på Randers Havn blev taget onsdag i forbindelse med FNs fødselsdag.

Danmarks Veteraner, Kronjylland, samledes ved veteranernes mindesten, hvor formand Knud Spangsø lagde blomster, mens der var fanevagt.

Et smukt og højtideligt øjeblik på en lang kølig dag, hvor der også blev holdt et minuts stilhed.

"Vi skal mindes kammeratskabet under udsendelsen, og primært mener jeg personligt, at vi skal mindes de, som gav det ultimative. Deres liv eller deres fysiske eller psykiske helbred, mens de var udsendt for Danmark," sagde veteranformand Knud Spangsø.

Spangsø kom også ind på en oplevelse, han har haft:

"En mor kom forbi, og vi fik en god snak om det surrealistiske, at miste en søn i sin bedste alder. Noget, som jeg selv har prøvet. Denne snak bestyrker mig i, at når jeg lægger min buket ved en sten som denne, så vil min tanke først og fremmest gå til de, som ikke er her mere, og de, som ikke mere er, som de var før udsendelsen, og ikke mindst til de efterladte, som må leve med dette. Vi andre må leve videre i troen på, at de ikke er gået bort, men blot gået i forvejen."

Folketingskandidat Iben Sønderup (S), hvis mand har været udsendt, og som indviede mindestenen i sensommeren, deltog i højtideligheden. Hun sagde bl.a.:

"Vi er rigtig mange, der er familie til eller venner med en, der har været udsendt af Danmark. Og særligt for familierne er det noget specielt i hverdagen at have en nærtstående, der er udsendt."

"De mennesker, som udsendes under FN’s flag, yder en helt særlig indsats for verden. De har taget en beslutning om, at tilbyde sig selv og hele deres liv for at gøre verden til et mere sikkert sted," fortsatte Sønderup og tilføjede:

"Nogle mennesker lever hele livet og tænker på, om de nogensinde har gjort en forskel i verden. En veteran har ikke det problem. Men veteraner, både FN-veteraner og alle andre tidligere udsendte, kan have andre problemer. Det ved vi. Nogle kommer hjem og har fået ødelagt deres fysiske førlighed. Man er blevet ”en anden”.

"Andre kommer hjem og har fået psykiske skader. I dét tilfælde er man også blevet ”en anden”. Det kan være svært at navigere i. Og det går heller ikke sporløst hen over de familier, der må stille en nærtstående til rådighed for verdens sikkerhed. Dét at have bidraget på denne måde, som udsendt, eller som familiemedlem, sætter et helt særligt perspektiv på tilværelsen. Og det er netop dét bidrag, vi markerer og anerkender i dag," sagde folketingskandidat Iben Sønderup.

* Mindestenen blev indviet for syv uge siden. Den er udført af Jesper og Frede Kriegbaum.

Af John Hyldahl.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


Knud Spangsø: Vi skal mindes kammeratskabet under udsendelsen, og vi skal mindes de, som gav det ultimative. Deres liv eller helbred, mens de var udsendt for Danmark.
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.