Venligboerne: Vi er ikke blåøjede naivister

Søndag 6. marts 2016 kl. 10:10

Venligboerne: Vi er ikke blåøjede naivister
Tre bestyrelsesmedlemmer af Venligboerne i Randers. Fra venstre Elsebeth Vahl, Ulrik Goerlich og Karina Hjorth. Foto: RANDERSiDAG.dk


Venligboerne: Vi er ikke blåøjede naivister
Tre bestyrelsesmedlemmer af Venligboerne i Randers. Fra venstre Elsebeth Vahl, Ulrik Goerlich og Karina Hjorth. Foto: RANDERSiDAG.dk
Bevægelsen 'Venligboerne' blev dannet i Vendsyssel sidste år, og nu har den også bredt sig til bl.a. Randers, hvor Elsebeth Vahl tog initiativ til at stifte en lokalafdeling. Her er der allerede godt 1900 medlemmer.

Bevægelsen er især kendt for arbejdet med at hjælpe flygtninge og indvandrere. Men de arbejder med alle, som har behov for hjælp.

Netavisen RANDERSiDAG.dk satte tre bestyrelsesmedlemmer stævne, for at høre nærmere om Venligboerne. Stifteren Elsebeth Vahl, Karina Hjorth og Ulrik Goerlich tog imod, og det skulle vise sig, at være tre energiske ildsjæle.

En træg start
"Det gik lidt trægt i starten" fortæller Elsebeth Vahl, men efter et indslag i TV2 Østjylland, kom der skred i tingene. Der kom mange flere medlemmer, men så opstod der mytedannelser.

"Venligboerne blev revset for at være blåøjede pladderhumanister, fortæller Elsebeth Vahl, men vel er vi ej. Vi hjælper alle, som har brug for hjælp. Folk skal bare henvende sig," siger hun.

"Det er en misforståelse, som vi arbejder hårdt på at få brudt," siger Elsebeth Vahl.

Krav til flygtninge og indvandrere
De tre er enige om, at der skal stilles nogle krav til flygtningene/indvandrerne, og at årsagen til den fejlslagne integration og de parallelsamfund, som findes, skyldes, at der ikke er stillet krav til dem, som kommer til Danmark.

Ulrik Goerlich mener, at det har været for nemt for de fremmede:

"Jeg kender familier, som har boet i Danmark i 30 år, og konen kan stadigvæk ikke tale et eneste ord dansk. Det gør mig vred," siger han.

"Laver de kriminalitet skal det have konsekvenser. Det er uhørt, at nogle slipper, fordi politiet ikke tør tage affære. En fremmed kultur må aldrig være en undskyldning for at begå kriminalitet," understreger Elsebeth Vahl.

Kriminalitet skal have konsekvenser
Ulrik Goerlich mener, at en opholdstilladelse bør hænge i en meget tynd tråd, såfremt der begås kriminalitet.

"Der burde afsættes ressourcer til at screene de flygtninge/immigranter, som kommer fra Tyskland. Er de ikke flygtninge, skal de sendes tilbage," siger han.

Karina Hjorth fortæller, at Venligboerne stiller krav til flygtningene/indvandrerne.

'Hvis de vil have hjælp, må de rette ind'
"Hvis de vil have hjælp fra os, så skal de lære at leve efter vores daglige regelsæt, og det kan være lidt en udfordring. De må acceptere, at sådan gør vi i Danmark. I og med, at de lærer det straks, er chancen for en succesfuld integration meget større," pointer hun.

"Det er aldrig i orden at misbruge systemet. Men det bliver farligt, når der generaliseres," betoner Elsebeth Vahl.

"Vi har hjulpet en ældre dame, som havde brug for hjælp til sin computer. Vi har hjulpet mennesker, hvis hus er brændt ned. En venligbo har tilbudt at lave konfirmationskager til forældrepar, som ikke har så mange penge, mens andre tilbyder at ordne konfirmanders hår eller negle," fortæller Karina Hjorth.

'Vi er ikke blåøjede naivister'
"Derfor irriterer det os grænseløst, når vi bliver kaldt blåøjede naivister. Vi bliver ofte mødt med det udsagn, at vi skal hjælpe vores egne først. Men det gør vi også. For os er det ikke et enten eller, men et både og," understreger Karina Hjorth.

Myterne fylder meget, og det er væsentligt for de tre bestyrelsesmedlemmer, at gøre op med dem.

Baggrunden for Venligboerne i Randers, var et oprigtig ønske om at hjælpe borgere med behov for hjælp.

"Der er helt naturligt meget fokus på flygtninge/asylansøgere, da der er mange af dem, som ikke har et netværk," forklarer Elsebeth Vahl.

"Derfor tilbød jeg asylcentret, at vi kunne bruge hinanden gensidigt. Men på grund af de mange regler, bl.a. krav om registrering som frivillig, virker samarbejdet ikke optimalt. Frivillige skal ikke føle, at de bliver låst fast men kan hjælpe, når man har tid, lyst og overskud," siger Elsebeth Vahl, som understreger, at beboerne på asylcentret også er velkomne til Venligboernes arrangementer, selvom det kan virke til bureaukratisk den anden vej.

Ulrik Goerlich supplerer:

En mur af bureaukratiske regler
"Vi kæmper en brav kamp for at få et samarbejde op at stå med Dansk Røde Kors. Men vi bliver mødt af en mur af bureaukratiske regler lige med det samme. Derfor spørger vi ofte os selv om, hvorfor sagde vi ja til det her."

"Venligboernes force er, at vi kan reagere, når det er påkrævet. Vi er ikke underlagt en masse stringente regelsæt," fortæller han.

Bevægelsen laver mange forskellige arrangementer. Der er bl.a. fællesspisning og sprogcafé. Sidste weekend var omkring 60 personer i gang med istandsættelse af cykler, tøj og møbler. Men Venligboerne har også taget del i det store fakkeltog i november sidste år, hvor flygtningene i Randers blev budt velkommen. I øjeblikket er der ideer på bordet, som handler om madlavning, og om at lære sprog.

Venligboerne har endnu ikke noget fast samlingspunkt, men bliver inviteret med, når Sct. Clemens Kirke afholder relevante arrangementer.

Ønske: Et fast samlingspunkt
"Vores store ønskes er et samlingssted, som er vores, og som er neutralt," siger Karina Hjorth. Ellers er bevægelsen henvist til at skulle låne lokaler, når der er arrangementer.

De aktive venligboere får løbende tilbud om at blive klædt på til det frivillige arbejde med flygtninge. Det er f.eks. kurser i hvordan flygtninge med hiv, aids og traumer omgås. I den forbindelse fremhæver de tre entusiaster samarbejdet med Jobcenter Randers og Sprogcentret.

På spørgsmålet om hvorfor de laver det store arbejde, lyder det enstemmigt: Det er en gave, at kunne gøre noget for andre.

* Bestyrelsen for Venligboerne i Randers består af Conni Vahl, som er formand. Derudover fire menige medlemmer: Elsebeth Vahl, Karina Hjorth, Ulrik Goerlich og Simon Hviid Justesen.

RANDERSiDAG.dk skrev også:

* VENLIGBOERNE ER INDSTILLET TIL NOBELS FREDSPRIS - klik.

Af RANDERSiDAG.dk

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.

Tre bestyrelsesmedlemmer af Venligboerne i Randers. Fra venstre Elsebeth Vahl, Ulrik Goerlich og Karina Hjort. Foto: RANDERSiDAG.dk

de skal lære at leve efter vores daglige regelsæt, og det kan være lidt en udfordring
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.