Velfærdslisten afslører byrådets hemmelige nedskæringsplaner

Danmarkidag
Mandag 7. oktober 2019 kl. 07:59

Velfærdslisten afslører byrådets hemmelige nedskæringsplaner

To plejehjem skal lukkes, ældre skal kun have gjort rent hver 3. uge, og specialskolerne skal udsættes for en rundbarbering.
Det kan blive til virkelighed, hvis politikerne i Randers Byråd vedtager embedsmændenes nedskæringsplan. Velfærdslisten siger klart nej til planerne om at forringe velfærden

Der skal skæres ned med hele 40,7 millioner kroner i 2020 i Randers Kommune, og i perioden 2020-23 kommer de samlede nedskæringer til at løbe op i intet mindre end 305 millioner kroner. Sådan bliver det, hvis politikerne i byrådet vælger at følge embedsmændenes nedskæringsplan, der er bestilt af et flertal i byrådet.

Det vil gå hårdt ud over kernevelfærden, især kommunens ældste borgere. I 2020 lægges der nemlig op til, at mere end halvdelen af den samlede besparelse skal findes ved forringelser på ældreområdet. Hele 21,1 millioner kroner ud af en samlet regning på 40,7 millioner kroner skal betales af Randers Kommunes ældre.

I perioden 2020-23 løber embedsmændenes forslag til forringelser på ældreområdet op i 135 millioner kroner.

Men det er ikke kun kommunens ældre, der befinder sig i skudlinjen. Også skolebørn med særlige behov rammes særligt hårdt, hvis politikerne vedtager embedsmandsforslaget. Specialskoleområdet står nemlig til at blive udsat for en rundbarbering på hele 38 millioner kroner i perioden 2020-23.

Det var imidlertid embedsværkets og byrådsflertallets plan, at nedskæringsplanerne skulle holdes hemmeligt for offentligheden indtil onsdag den 9. oktober 2019. Men nu afslører Velfærdslisten planerne og lægger dem frem, så alle kan se dem.

- Vi vil ikke være med til den slags mørklægning og hemmelighedskræmmeri. Derfor ligger vi nu byrådsflertallets planer frem, så alle kan se dem. Der er kun lagt op til en meget kort høring. Derfor er det vigtigt, at de, der står for skud, hurtigt kommer på banen og protesterer. Ellers er der stor risiko for, at forringelserne bliver til virkelighed, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, og fortsætter:

- Velfærden i Randers Kommune skal styrkes - ikke udsættes for flere nedskæringer og forringelser. Vi vil ikke være med til at gøre hverdagen ringere for børn, skoler, ældre, mennesker med handicap, psykisk sårbare, udsatte, syge eller andre, der har brug for hjælp og støtte. Derfor siger vi klart nej til nedskæringerne.

Han understreger, at det fremlagte budgetmateriale ikke indeholder nogen personfølsomme oplysninger eller andet omfattet af tavshedspligt, og at det derfor ikke skal behandles som fortroligt.

Nedskæringer på ældre og børn med særlige behov
Embedsmændenes forslag til nedskæringer på ældre er blandt andet lukning af to plejehjem og permanent nedlæggelse af 18 aflastningspladser og mere end 150 ældreboliger med fast personale. Herudover lægges der også op til en rundbarbering af den ellers succesfulde klippekortsordning, der foreslås mere end halveret.

Regnedrengene foreslår også, at der gennemføres en væsentlig forringelse af rengøringshjælpen, så ældre og andre, der får hjælp til rengøringen, kun skal have gjort rent hver 3. uge frem for hver 2. uge.

- De ældre, der nu står for skud, har slidt og slæbt hele livet. De har skabt det Danmark og den velfærd, vi nyder godt af i dag. Men hvad er takken? At de udsættes for nedskæringer og forringelser. Det er uretfærdigt, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han fortsætter:

- Medarbejderne på ældreområdet knokler. Den eneste grund til, at ældreområdet ikke allerede er brudt sammen, er, at medarbejderne knokler langt mere, end de får løn for. Det er ikke fair at kræve, at de skal løbe endnu stærkere. Der er brug for, at alle gode kræfter står sammen og kræver værdige forhold for kommunens ældre.

Det er ikke kun kommunens ældre, der rammes særligt hårdt af nedskæringsplanerne. Også skolebørn med særlige behov er i skudlinjen.

- Skolebørn med særlige behov er i forvejen blevet udsat for store forringelser. Det, der nu lægges op til, er en rundbarbering af specialområdet. Det kan man ikke være bekendt, siger Kasper Fuhr Christensen.

Socialdemokratisk løftebrud
Velfærdslisten har imidlertid svært ved at få forstå, hvordan det socialdemokratiske valgprogram kan spille sammen med det nedskæringsprogram, som den socialdemokratiske borgmester Torben Hansens embedsmænd nu er kommet med.

- I valgkampen lovede Torben Hansen at skabe bedre velfærd gennem højere skatter. Nu lægges der imidlertid op til yderligere nedskæringer, mens der spildes en masse millioner kroner på overflødige prestigeprojekter som fx Byen til Vandet og Hal 4. Hvis nedskæringsplanerne bliver grundlaget for budgettet for 2020, vil det være et klokkeklart løftebrud fra Torben Hansen og Socialdemokratiets side, siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

- Hvis Socialdemokratiet vil gennemføre de mange gode ting, de gik til valg på, hjælper vi dem gerne. Hvis Socialdemokratiet vil, er der et stort flertal for at styrke velfærden frem for at forringe den. Desværre har Torben Hansen og Socialdemokratiet indtil nu valgt nedskæringer med højrefløjen frem for velfærden. Men hvis de vil skifte kurs og gå velfærdens vej, er vi klar til at hjælpe dem.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.