Tjek kloakken når der handles hus

Randers Opland N
Lørdag 3. juni 2023 kl. 06:00

Tjek kloakken når der handles hus

Kloakeftersyn er ikke med i tilstandsrapporten – det kan blive meget dyrt
Da Jan Schøtt-Petersen for 26 år siden købte et gammelt hus fra 1849, fik han tjekket kloaksystemet, inden han satte pennen på købsaftalen. Tilsyneladende var der ganske vist ikke noget i vejen med huset – så vidt, han kunne se. Men man kan ikke se alting. Og mindst af alt det, der gemmer sig under jorden. Det gør kloakledningerne, og det viste sig, at rotter var flyttet ind, før den nye husejer.

Jan Schøtt-Petersen er advokat. Tilmed en af landets mest erfarne boligadvokater og igennem 10 år formand for brancheforeningen Danske BOLIGadvokater. Han er indehaver af advokatfirmaet Alliance Advokater Helsingør, og han bor fortsat i det gamle hus, hvor kloaksystemet blev ordnet, inden han købte det.

”Det er en god idé at få tjekket kloakkerne, når der handles hus for måske flere millioner kroner. I Danmark har vi adskillige tusinde kilometer private kloakledninger af en vis alder. Nogle er rigtig gamle. Og der kan være problemer med, at kloakledningerne har sat sig, rødder vokser ind i rørene og gør dem utætte, der kan være rotteangreb, eller der kan være andre skader. Og der kan være tale om store beløb, når de skal udbedres”, siger Jan Schøtt-Petersen.

Tilkald Kloakdoktoren til at tjekke kloakken
Kloakdoktoren i Hobro har i mange år hjulpet borgerne i Hobro, Rebild, Randers og Mariagerfjord og omegn, når kloakken har drillet. Vil du gerne have tjekket sundheden på kloaksystemet, inden du sætter underskriften på papirerne, står Verner klar med kamera og ekspertise. Se mere og tilkald ham via hjemmesiden.

Udbedring eller nedslag
Det er en mulighed at tegne en ejerskifteforsikring, men der skal være tale om en udvidet ejerskifteforsikring for, at den også omfatter lovliggørelse af stik- og kloakledninger. Og en ejerskifteforsikring dækker ikke, hvis kloakskaderne skyldes manglende vedligeholdelse eller slid og ælde.

”Derfor bør man få foretaget en tv-inspektion af ejendommens kloak og afløb. Så får man et klart billede af kloakkens tilstand, og sammen med sin boligadvokat kan man så enten bedre sælgeren om at udbedre forholdene, eller give et nedslag i prisen”, siger Jan Schøtt-Petersen.
”I øvrigt bør alle boligejere bede en autoriseret kloakmester om at foretage en tv-inspektion for at få klarhed over kloaksystemets tilstand, hvis der er mistanke om utætheder, eller at systemet er for gammelt og måske underdimensioneret. Det kan give klarhed over situationen, inden man løber ind i risiko for dyre skader”, råder boligadvokaten.

Ikke mindst de senere års monsterregn og skybrud har givet mange husejere problemer, fordi de ikke har fået tjekket kloakken i tide. Det har givet sig udslag i kloakvand i tusindvis af både kældre og stueetager. Samtidig boltrer rotterne sig mere end nogensinde, når de finder vej ind gennem gamle kloakledninger.

Det som ingen ser
”Tilstandsrapporten fortæller jo kun om alt det, som man godt selv kan se, når man køber hus. Derimod fortæller den intet om det under jorden, som kan blive virkelig dyrt. Nemlig kloakledningerne. En tv-inspektion burde helt klart være en del af Huseftersynsordningen”, vurderer formanden for brancheforeningen Danske Kloakmestre, Flemming Geipel.

”Tilstandsrapporten er jo fantastisk for folk uden forstand på byggeri, når der skal købes hus. Elinstallationsrapporten er også blevet en del af Huseftersynsordningen. Men det under jorden, som ingen kan se, og som virkelig kan koste mange penge, skal ikke tjekkes. Derfor er det klogt at få sin advokat til at tage forbehold for, at kloaknettet skal tjekkes og findes i orden, inden der skrives under på en hushandel”, siger Flemming Geipel.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.