Tag på byvandring med krig, brand og oversvømmelse

Randers
Mandag 19. september 2022 kl. 08:00

Tag på byvandring med krig, brand og oversvømmelse
Om aftenen den 30. januar 1944 hørtes pludselig to store brag fra Junchers Konfektionsfabrik i Helenestræde i Randers. Eksplosionerne førte til en af de største brande i Randers’ historie. Fabrikken var blevet ramt af sabotage. De omkringliggende bygninger nedbrændte såvel forretning som lager og systue. Hør mere om den dramatiske historie på byvandringen den 4/10
Foto: Randers Stadsarkiv


Af Carina Kondrup

Tag på byvandring med krig, brand og oversvømmelse

I en ikke så fjern fortid skortede det ikke på katastrofer i Randers. Tag med på byvandring i de randrusianske gader og hør overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen fortælle om de mest dramatiske kapitler i Randers’ historie med ildebrande, oversvømmelser, besættelser og epidemier. Udforingerne har været utallige i de seneste fem århundreder i Danmark, men randrusianerne lod sig ikke slå ud. De prøvede på bedste vis at bekæmpe farer og ulykker!

Byvandring: Drama i Randers - besættelser, ildebrande og oversvømmelser, tirsdag den 4. oktober 2022 kl. 16 - 17.30.
Mødested: Indgangen til Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.


Et af de alvorligste problemer Randers gennem tiden har haft at slås med, var bekæmpelse af ildebrande. Mange borgeres hjem gik tabt, når ilden fængede i husene, der som oftest var de rene brandfælder.

”De sammenklumpede huse, stråtag, bindingsværk og åbne ildsteder udgjorde en konstant brandfare gennem flere hundrede år. For eksempel brændte alle huse i Randers ned til grunden i år 1530 med undtagelse af Sct. Mortens Kirke og de få andre huse, der var grundmurede, ” fortæller overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen.

Krig, sult og plyndringer

På byvandringen får du også et indblik i andre dramatiske hændelser for randrusianerne, som krige, sult og sygdom, når Hanne Schaumburg Sørensen fortæller om svære tider i Randers:
”Danmark har været i krig i ikke mindre end 124 år ud af de seneste 500 år! Krigene betød ikke alene, at bønderkarle blev tvangsudskrevet til hæren, men også at civilbefolkningen led hårdt under plyndringer, epidemier og den sult, der ofte fulgte i de fremmed hæres kølvand. ”

Pest over Randers

Med få års mellemrum vendte epidemier af pest, kopper, mæslinger og kolera tilbage og ramte både voksne og børn. Mangel på hygiejne, dårlig ernæring og ringe medicinsk indsigt gjorde epidemierne til menneskets værste fjende.

Pesten, der havde en dødelighed på over 50 procent, hærgede Randers to gange, i 1602 og i 1659, og utallige koppeepidemier i 1700-tallet lagde især mange randrusianske børn i graven.
”Magtesløsheden over for sygdommene førte tit til en stærk tro på Gud og på skæbnen, ” forklarer Hanne Schaumburg Sørensen
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.