Ta' dig sammen: Vi ser ned på svært overvægtige

Danmarkidag
Lørdag 10. april 2021 kl. 07:01

Ta' dig sammen: Vi ser ned på svært overvægtige

.
Ta' dig sammen. Vi ser ned på svært overvægtige ifølge 2 ud af 3 i Østjylland.

Flere og flere i Østjylland slås ikke kun med de overflødige kilo, men også med omverdenens fordomme. Det viser en ny undersøgelse, som er en del af en kampagne, der skal gøre op med stigmatiseringen af overvægtige og give et mere nuanceret billede af overvægt.

1 ud af 6. Så mange voksne i Midtjylland er i dag svært overvægtige. Og der bliver flere og flere. De fleste har i mange år taget livtag med de overflødige kilo og har utallige vægttabsforsøg bag sig - men de har måttet se i øjnene, at det er nemmere sagt end gjort at tabe sig og ikke mindst fastholde vægttabet.

På trods af den årelange kamp mod vægten, mener mange i Østjylland, at der ses ned på de svært overvægtige, som ifølge dem mangler viljestyrke og ikke gør nok for at tabe sig. Det viser en ny undersøgelse, som Novo Nordisk Danmark står bag.

2 ud af 3 i Østjylland svarer i undersøgelsen, at vi i Danmark ser ned på mennesker med svær overvægt. Og knap halvdelen mener, at overvægtige skal gøre mere for at tabe sig, og at vægttab bare handler om viljestyrke.

Undersøgelsen viser også, at 4 ud af 10 svært overvægtige i Østjylland får lavt selvværd, når andre kigger skævt til dem - og hver fjerde kan endda føle sig udskammet pga. vægten. Mere end halvdelen af de svært overvægtige i Østjylland mener, at andre kigger skævt til dem og tænker: ta' dig sammen.

Undersøgelsens resultater kommer ikke som en overraskelse i Landsforeningen for Overvægtige:

"Vi ser desværre, at stigmatiseringen af svært overvægtige fylder meget i Danmark. Det kan være i supermarkedet, hvor der bliver lagt mærke til, hvad man lægger i indkøbskurven. Eller i bussen hvor der sendes blikke. Der mangler grundlæggende viden i befolkningen om, at svær overvægt ikke bare handler om viljestyrke. Forhåbentlig kan vi bruge undersøgelsen til at sætte fokus på stigmatiseringen og derigennem ændre på danskernes opfattelse af mennesker, der lever med svær overvægt", fortæller landsformand Per Nielsen.

Maibritt Schmidt fra Århus har selv oplevet at føle sig stigmatiseret: "Som svært overvægtig, skal man høre meget fra folk, som ikke ved nok om overvægt. Det er hårdt for selvværdet at blive mødt med en 'du skal bare tage dig sammen'- kultur, og jeg synes, at det er meget trist, at der er så mange mennesker, der ser ned på mennesker med svær overvægt. Der er ingen, der profiterer af nedværdigende ord, det giver blot ar på sjælen. Der er lige så mange forskellige årsager og historier til, at man bliver svært overvægtig, som der er mennesker med svær overvægt".

Tina Vilsbøll, der er overlæge ved Steno Diabetes Center og professor ved Københavns Universitet, er enig: "Overvægt handler ikke bare om viljestyrke. Svær overvægt skyldes ofte ting, som vejer tungere end vægten selv, som stress, gener, social arv eller traumer. Derfor er der behov for, at samfundet og sundhedsvæsenet spiller en større rolle i forhold til svær overvægt."

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark i februar 2021. 1.005 repræsentative danskere (heriblandt 136 fra Østjylland) og 1.003 overvægtige danskere (heriblandt 160 fra Østjylland) har besvaret undersøgelsen. Resultaterne bruges til at stille skarpt på overvægt med en landsdækkende kampagne. Målet er, at kampagnen kan være med til at rykke på holdningerne til overvægtige ved at give et mere nuanceret syn på overvægt.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.