Stor legende og audiovisuel kunst er i Randers for en dag

Randers
Mandag 20. november 2023 kl. 12:00

Stor legende og audiovisuel kunst er i Randers for en dag
Kunstinstallationen MADE OF STARDUST . Foto: David Stjernholm


På fredag vil stjernestøv og kosmiske partikler lyse op på Slotspladsen i Randers. Den internationalt anerkendte kunstner, Cecilie Waagner Falkenstrøm, kommer til byen med kunstinstallationen MADE OF STARDUST - en legende og eksperimenterende oplevelse for en dag

Hvert minut regner bittesmå stykker af mikroskopiske meteoritter ned på Jorden fra det ydre rum. De bringer stjernestøv med sig, der stammer fra universets tidlige periode, hvor solen endnu ikke var skabt. Selvom alle disse partikler er usynlige for det menneskelige øje, minder de os om universet, og at alle vi mennesker er skabt af stjernestøv.  Alle elementer i kroppen - jern, zink, kalk blev skabt i eksploderende stjerner for mere end 4,5 milliarder år siden. Cecilie Waagner Falkenstrøm har skabt en interaktiv audiovisuel installation, der dykker ned i forholdet mellem den kosmiske og den mikroskopiske verden. Stjernestøvet forbinder os dagligt til fjerne galakser og alting her på Jorden.

MADE OF STARDUST består af en stor videoprojektion og et lydlandskab. Værket bruger kunstig intelligens, som skaber levende billeder baseret på publikums interaktion og data fra forskellige forskningsarkiver. Der bliver blandt andet trukket på data fra NASA's IPAC-arkiv, James Webb- og Hubble-teleskoperne.  

Fredag 24. november fra kl. 15 til kl. 21 kan alle interesserede få lov til lege med i det særlige kunstværk, når MADE OF STARDUST kører på Slotspladsen i Randers. Publikums interaktion med værket bliver omformet til partikler og vist på den store videoprojektion. Dermed er publikum i et kort øjeblik en del af kunstværket. MADE OF STARDUST har været udstillet i København og skal nu på rundtur til fem byer i Danmark. I den forbindelse har Cecilie Waagner Falkenstrøm kontaktet Randers Kommune, som straks var med på ideen.

"Randers er en markant kulturby, hvor vi vil kunsten. MADE OF STARDUST er en meget fin mulighed vi alle får for at opleve en spændende kunstinstallation, der sætter tanker i gang om os selv i det store univers. Jeg håber at rigtigt mange vil besøge Slotspladsen fredag. Det bliver med garanti en helt særlig oplevelse," siger Louise Høeg, formand for Sundheds-, Kultur- og Idrætsudvalget.

Cecilie Waagner Falkenstrøm, der har familie i Randers, driver til dagligt sit studie Artificial Mind. Her laver flere ansatte kunst med brug af kunstig intelligensteknologi til hele verden. Cecilie står bl.a. bag kunstværket 'Celestium' på den Internationale Rumstation ISS, ligesom hun også har været udstillet internationalt i byer som London, Beijing og i Østrig. Hele to gange har kunstneren vundet en af verdens førende awards for digital kunst "The Lumen Prize" og den engelske "TECHNE Award". I Danmark er Cecilies kunst blandet andet vist på Copenhagen Contemporary, Det Kongelige Teater og Trapholt. Cecilie Waagner Falkenstrøm er uddannet både cand.merc fra Copenhagen Business School og MA Fine Art fra University of the Arts London.

MADE OF STARDUST er støttet af Novo Nordisk Fonden og realiseret i tæt samarbejde med Arka Sarangi fra forskningscentret DARK på Niels Bohr Instituttet i København.
Kunstinstallationen MADE OF STARDUST . Foto: David StjernholmKunstinstallationen MADE OF STARDUST . Foto: David Stjernholm


© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.