Største trussel mod vandmiljøet er landbruget

Onsdag 8. august 2018 kl. 10:44

Største trussel mod vandmiljøet er landbruget
Iben Sønderup, Havevej 9, Langå - næstformand i Vandmiljø Randers, byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers.
LÆSERBREV Af Iben Sønderup, Havevej 9, Langå - næstformand i Vandmiljø Randers, byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers.

* Svar til Jens Iversen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt landbrug

I et læserbrev (bragt i RANDERSiDAG.dk 5. august 2018, red.) anklager bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Jens Iversen, de danske rensningsanlæg for at tilsvine vandmiljøet, samtidig med at han frikender landbruget.

Jens Iversens påstande er faktuelt forkerte. Den seneste rapport fra Miljøstyrelsens overvågningsprogram, Novana, viser, at de danske rensningsanlæg (forstået som punktkilder) tilleder ca. 500 ton fosfor om året til vandmiljøet. Til sammenligning tilleder dansk landbrug (diffuse kilder) på landsplan ca. 10.000 ton fosfor, altså ca. 20 gange mere.
Når det gælder kvælstof, kommer der 5% fra punktkilder (herunder rensningsanlæg), mens der kommer 91% fra diffuse kilder (herunder landbruget).

Jens Iversen skriver endvidere, at danskerne i sommeren 2018 er blevet forvist fra deres foretrukne badestrand pga. colibakterier udledt fra rensningsanlæggene. Det er heller ikke korrekt. Colibakterier fra kloakker forekommer kun, når kloakkerne er overbelastede som følge af kraftig regn. Det har ingenlunde været tilfældet denne sommer.

Dansk vandteknologi efterspørges i udlandet, fordi vi er så dygtige. Det er værd at understrege.

Det er vigtigt, at vi passer godt på vores vandmiljø i Danmark, for det trues fra mange forskellige sider. Og vi bør altid være parat til at tale sammen og diskutere, hvordan vi bedst muligt sikrer vores vandmiljø. Men en diskussion bør altid ske på en faktuelt korrekt grundlag. Derfor vil jeg opfordre til, at repræsentanter for Bæredygtigt Landbrug fremover undlader at komme med udokumenterede påstande, som er faktuelt forkerte.

Vi løser ikke noget ved at grave grøfter. Dialog er vejen frem.

* Læs Jens Iversens læserbrev Byernes udledning største trussel mod vandmiljøet - klik her.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.http://randersidag.dk/?Id=24646
© Copyright 2019 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst