Spændende besøg under Vestre Bakkevej

Tirsdag 10. februar 2015 kl. 10:52

Spændende besøg under Vestre Bakkevej
Rasmus og Anders Gaardsted Nielsen hjalp til med at vise rundt i bunkeren.


Spændende besøg under Vestre Bakkevej
Hullet i jorden på Vestre Bakkevej: Beredskabsbunkeren, som nu er museum.
BILLEDGALLERI Under Vestre Bakkevej i Randers ligger en bunker, som nu er et historisk vingesus fra den kolde krig. RANDERSiDAG var mandag med under jorden.

Bunkeren har ligget der siden 1954 og er gemt godt af vejen under mindst en meter jord og træer. Den er støbt i tonsvis af massiv beton, og er nu indrettet som museum.

RANDERSiDAG var med på en rundvisning i bunkeren mandag. Vi blev taget imod af Morten Jensen, som er formand for museet, og han var sekunderet af Per Nielsen, der er medlem af foreningen for Randers Beredskabs- og Bunkermuseum. Der var 25 personer med på rundvisningen, og der var ikke plads til flere.

Bunkeren var datidens svar på nutidens alarmcentral i en krisesituation. Men der var også plads til borgmesteren og politimesteren, som begge var væsentlige i det civile beredskab.

Bunkerens indretning har været uændret siden 1954. Det er præcis den samme indretning, som de frivillige og kommunalt ansatte benyttede, når der blev afholdt beredskabsøvelser. Bykort, generatoren, telefoner o.lign. er alle originale.

Kommandocentralen er på ca. 300 kvadratmeter, og har egen el-forsyning fra en 22 KVA dieseldrevet el-generator. Derudover har den egen drikkevandsboring og et ventilationssystem, der skaber overtryk i kommandocentralen, og som kan filtrere luften for de mest kendte giftgasser.

Det var også herfra, at politiet styrede de ugentlige tests af luftalarmer. Disse tests foregår nu fra centralt hold hos politiet.

Per Nielsen forklarede, at hans far var frivillig i bunkerens signaltjeneste i 25 år, og at bunkeren har alt det, der er nødvendigt for at kunne modstå et eventuelt angreb.

I kommandocentralen var der mad til 48 timer, og man kunne mobilisere i alt 2000 værnepligtige og frivillige derfra, hvis der opstod en nødsituation i byen.

Da den kolde krig var forbi, overdrog staten bunkeren til Randers Kommune. Den 8. august 2013 blev den indviet som beredskabsmuseum. På det tidspunkt blev driften varetaget af Civilforsvaret. Men i 1992 fik Danmark en by beredskabslov, som medførte, at civilforsvaret blev kraftigt beskåret, og der skete en sammenlægning med brandvæsenet til det nuværende redningsberedskab.

I 2001 blev betegnelsen beredskabskorpset udfaset, og nu benyttes navnet Beredskabsstyrelsen, både om myndigheden og myndighedens operative del.

Se BILLEDGALLERI - klik her.

Af RANDERSiDAG

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.